Semb avviser kravene om avgang

Men toppfotballsjef Nils Johan Semb forstår at kritikken kommer etter de svake resultatene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se det norske U21-landslaget mot Israel på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo i kveld klokken 19.

Det norske landslaget gikk på sitt største tap siden 0-9-nederlaget for Nederland i 1972 da Tyskland knuste Norge 6-0.

Etter kampen har mange nok en gang stilt spørsmål ved stillingen til toppfotballsjef Nils Johan Semb. Det samme gjør TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Vi er et rikt land, men fattig når det gjelder å ta debatter, vise takhøyde og ansvarliggjøring. Semb er flink, men har han nok trøkk i seg til å skape handling? spør Mathisen dagen etter 0-6-tapet.

Semb fikk spørsmål om han ville vurdere å stillingen da han og resten av landslaget landet på Gardermoen tirsdag ettermiddag.

– Nei, var det kontante svaret hans.

– Hvorfor ikke?

– Jeg oppfatter sterk tillit i ledelsen og fagmiljøet jeg leder. Det er ingen indikasjoner om noe annet, sier Semb.

– Ikke mitt ansvar alene
Den tidligere landslagssjefen er klar på at han ikke har ansvaret alene.

– Jeg skal ta mitt ansvar som toppfotballsjef og jeg har betydelig ansvar for norsk toppfotball, men det er ikke mitt ansvar alene og jeg har mine overordnede og mange andre som er med på utviklingen av norsk fotball. Jeg skal ikke løpe fra mitt ansvar, men jeg må bli målt på det jeg har ansvar for, som rekruttering av landslagstrenere og tiltak for å sette i gang utvikling av norsk fotball. For eksempel økonomiske prioriteringer, politisk overordnede beslutninger og endringer i strukturer er ikke mitt ansvar, sier Semb, som forstår at kritikken kommer.

– Jeg må tåle kritikk. Jeg har stått i dette i mange år og jeg tåler kritikken, og jeg skjønner at den kommer, men jeg takler den, fortsetter han.

Semb ble ansatt som ny toppfotballsjef i oktober 2009. Siden den gang har Norge falt 50 plasser på FIFA-rankingen og er nå helt nede på 85. plass.

– Det har gått i bølger. Vi lå langt nede da jeg tok over, så klatret vi til 11. plass og så har vi falt kraftig noen år. Jeg tror det skal løfte seg nå og at Lars Lagerbäck skal få sving på landslaget. Dette dreier seg om norsk fotball og det er mange som skal ta ansvar for å løfte det. Jeg skal ta det, men ikke alene. Det løser ingenting, mener toppfotballsjefen.

– A-landslaget er mitt ansvar
Landslagssjef Lars Lagerbäck tar ansvar for resultatene for landslaget.

– Vi må se på fakta. Han fungerer som et bindeledd og det er ikke han som styrer meg. Når det gjelder A-landslaget er det mitt ansvar. Det kommer alltid mindre gode perioder, og jeg har selv opplevd noen, men overlevd. Jeg tror ikke man løser noen med å fjerne perioder, sier svensken.

Nils Johan Semb sier det var en blytung kveld for Norge i Stuttgart.

– I forhold til Tyskland ligger vi langt bak. Opp dit er det veldig langt, men det er mer et spørsmål om hvem vi skal prøve å konkurrere med og mot, som Nord-Irland og Tsjekkia. Tyskland er ekstrem stor motstand, sier Semb.

Toppfotballsjefen fikk spørsmål om han ser utvikling på det norske laget,

– Ser man utelukkende på kampen i går, så går det ikke riktig vei, men vi har har hatt fin stigning i de andre kampene under Lagerbäck. Det er en vei å gå, det må vi erkjenne, sier Semb.

Tror på EM-sluttspill
Til tross for at VM-kvalifiseringen har vært meget svak sett med norske øyne, har Lars Lagerbäck tro på å kvalifisere seg til EM-sluttspillet i 2020.

– Jeg tror det er en realistisk mulighet. Det som er bra med kampen i går er det er ytterligere forsterket hvor vi befinner oss i næringskjeden. Vi skulle spilt bedre, men det finnes ikke bedre lag offensivt, sier han.

– Tyskland er den vanskeligste motstanderen man kan få, men allerede nå kan vi spille jevnt med lagene bak de fire-fem beste. Det er jeg overbevist om, fortsetter Lagerbäck, og trekker frem kampene mot Nord-Irland, Tsjekkia og Sverige.

Lik TV 2 Sporten på Facebook