– Når ryttere har gått offentlig ut med bekymringer om at mekanisk doping kan være i bruk, må det internasjonale sykkelforbundet ta det på alvor, mener TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Den franske TV-kanalen Stade 2 sendte søndag, i samarbeid med tyske ADR og italienske Corriere della Sera, en dokumentar der de avdekket hvordan UCI tester sykler for innebygde motorer.

UCI bruker en iPad Mini utstyrt med en sender- og mottakermagnet som oppdager elektromagnetiske bølger, skriver Procycling.no, som først omtalte saken.

Unøyaktige tester

I dokumentaren vises det at iPad-en må føres svært sakte over sykkelen for å oppdage motorene. Derimot vises det også at UCI-kontrollørene beveger nettbrettet svært raskt, noe Stade 2 mener beviser at testene er unøyaktige.

– Jeg tviler på at mekanisk doping er veldig utbredt, men det er viktig å ta det på alvor slik at det ikke utvikler seg. De kan ikke gjøre samme feil som da ryttere varslet om EPO og det ble avfeiet, advarer Kaggestad.

UCI kontrer på sin side i en pressemelding med at testene er effektive. De mener en viktig del av testingen er hvordan utstyret blir brukt, og at Stade 2 ikke hadde riktig opplæring da de testet utstyret.

Selv er ikke Kaggestad helt overbevist, og påpeker at den belgiske U23-rytteren som ble tatt i 2016 ble avslørt gjennom en annen teknologi.

– Du har eksempler der de har testet syklene mens rytterne har syklet, og du har fagfolk som sier at testene ikke er bra nok. Teknikken de bruker for testingen er viktig, og jeg håper de jobber med teknologien, sier Kaggestad.

– De har ikke noe annet valg enn å få inn det utstyret som må til. Dersom noen bruker motorteknologien i syklene, er det ille hvis noen kan slippe unna med det. Konsekvensene kan bli at du får et nytt fenomen. Kanskje vil flere benytte seg av mekanisk doping fordi det ikke utgjør den samme helserisikoen, forklarer han.

Krystallklar Froome

Vuelta-sammenlagtleder Chris Froome sa seg fornøyd med UCIs testing i et intervju med Cyclingnews.com.

– Jeg har ikke fått sett dokumentaren, og jeg vet ikke hva som stemmer. Det viktigste for meg er uansett at de gjennomfører testene. De har satt fra hverandre syklene i årevis nå, og ser fysisk på innsiden av dem, forteller Froome.

– Jeg kunne ikke engang ha stilt opp til start om jeg trodde noen i rittet hadde en motor i sykkelen sin. Hvis det er noen som bruker motor, kan jeg tenke meg at de vil bli tatt ganske raskt, sier Sky-stjernen.