– Jeg ønsker meg spillere på 1,90 som elsker å duellere og klarere

Jesper Mathisen håper at det pinlige tapet for Tyskland blir en vekker. Nå etterlyser han handling fra Norges Fotballforbund (NFF).

– Vi har sett det, ment det, men likevel allikevel dullet vekk det faktum at vi som fotballnasjon svekkes for hvert år som går sammenlignet med våre konkurrenter. NFF har reist rundt og hentet inspirasjon og gjemmer seg stadig bak at våre aldersbestemte gjør det så bra. Nå kommer det sikkert nye forsvarstaler, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Vi glemmer spisskompetanse
Han så med sjokk og vantro at våre beste menn ble utspilt etter alle kunstens regler av den regjerende verdensmesteren i Stuttgart. Ingen hadde forventet seier, ei heller landslagets største tap på 45 år.

– Konsekvenser for troppen må Lagerbäck svare for; noen prestasjoner er nok unna den «attityd» han krever. Jeg tror at dette gjør det enklere for ham å hamre inn sitt budskap og sine referanser. Vi er der vi er, det stiller begrensninger og krav til måte å fremstå på, sier Mathisen.

Nå er det på tide med handling.

0-6-nederlaget for Tyskland, en forduftet VM-drøm og en historisk dårlig plassering på FIFA-rankingen er bare noen av overskriftene Lagerbäck har måttet tåle etter at han tok over den norske landslagsskuten, som for øyeblikket seiler i motvind. Vi er akterutseilt, mener Mathisen.

– Vi er et rikt land, men fattig når det gjelder å ta debatter, vise takhøyde og ansvarliggjøring. Semb (toppfotballsjef Nils Johan Semb) er flink, men har han nok trøkk i seg til å skape handling? Vi trenger folk som brenner for endringene og markerer dem. Ikke flere i administrasjon og styrer. Vi trenger folk ute på feltene, ut mot utviklingsmiljøene, mot spillerne og trenerne. Og vi må velge dem som brenner for ting og har spisskompetanse. Vi dyrker "average possession"-spillere og glemmer spisskompetanse som kan gjøre oss konkurransedyktige!

– Jeg ønsker meg spillere på 1,90 som elsker å duellere og klarere. Jeg ønsker meg spillere som ikke vil ha ballen i beina, men som lærer å starte i bakrom.

– Beste som kunne skjedd
Dommen fra spillerne selv etter tapet for Tyskland var samstemt: Pinlig, ydmykende og flaut. For Lagerbäcks elleve utvalgte ble regelrett rundspilt.

Norge hadde kun ballen i 32 prosent av kampen, viser tall fra Uefa. De gangene Norge faktisk klarte å holde på ballen, var veien til mål lang og tyskerne aggressive.

– Vi møter verdens beste lag. Jeg tror at dette var det beste som kunne skjedd i det lange løp. Det var en realitetssjekk for hele fotballmiljøet - det er her vi står nå sammenlignet med de beste. Nå må vi bruke dette! I landslagsskolen, i utviklingsarbeidet og lagsutvikling. Derfor må toppfotballsjef osv. bestemme seg om han vil handle eller bare prate. For budskap og handlingsplan må ut på feltet, ikke i artikler og flotte skrivebordsplaner.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med Nils Johan Semb for en kommentar.