Stöckls fremtid er avklart – blir med til OL i 2022

Alexander Stöckl fortsetter som norsk hopptrener i fem år til. – Det var viktig for meg å unngå spekulasjoner i OL-sesongen, sier Stöckl til NTB.

Alexander Stöckl har ingen planer om å gi seg med det første. Han blir med til OL i Beijing i 2022. Foto: Butt, Mariam
Alexander Stöckl har ingen planer om å gi seg med det første. Han blir med til OL i Beijing i 2022. Foto: Butt, Mariam

Tvilen og usikkerheten har plaget den populære landslagssjefen fra Østerrike.

– Jeg blir med videre. Jeg føler at jeg fortsatt har noe å gi og at det er en veldig spennende oppgave å jobbe med det norske hopplandslaget. Jeg er ikke ferdig ennå, sier 43-åringen til NTB om kontraktsforlengelsen med Norges Skiforbund.

Han har ledet de norske hoppgutta siden 2011. Nå blir han med til etter Beijing-OL om knappe fem år.

– Kontrakten er som sist og gjelder i utgangspunktet for fire nye sesonger (fra kommende sommer), fram til etter neste OL i Beijing i 2022. Er det ting som ikke fungerer, er det muligheter til å gå ut tidligere, men det er absolutt ikke en del av planen, sier suksesstreneren.

Tidligere i år har Stöckl uttalt at "han til tider har slitt med motivasjonen".

– En grunn var at jeg var usikker på om jeg ville fortsette, og det førte til at motivasjonen sviktet litt innimellom. Belastningen hadde vært stor. Det er andre ting som er blitt viktig for meg, siden jeg har stiftet familie og må tenke litt annerledes. Når ting ble avklart og jeg vet hva som skal til for å lykkes, føler jeg at motivasjonen er bra. Da er det lettere å kjøre på, sier en åpenhjertig Stöckl etter en sommer i tenkeboksen.

Full støtte på hjemmebane

Han har fått full støtte fra samboer Ina Bergman om å gå løs på nok en periode i Norge.

– Vi har stadig pratet om dette. Vi må være enige om dette, for det er et fellesprosjekt, særlig når vi har et barn sammen. Da må vi tenke enda større. Vi måtte ha en klar plan som en familie i det norske samfunnet, sier hopptreneren.

Datteren Isabells besteforeldre bor alle i parets hjemland Østerrike.

– Det var også med i regnestykket. Familien bor langt unna. Vi har ikke den samme muligheten og kan ikke "gi" Isabell til besteforeldrene en ettermiddag for å få tid for oss selv. Det er en stor utfordring, men nå har hun begynt i barnehage. Det er en stor fordel, sier Stöckl.

– Nå får du vel råd til å ansette en "nanny"?

– Ha ha, nei. Vi har faktisk ikke tenkt på det. Betingelsene er akkurat de samme. Jeg kunne sikkert brukt penger som et forhandlingskort, men dersom vi ønsker å lykkes over lang sikt og skapte store, magiske øyeblikk, er det viktig at vi bruker pengene vi har på en lur og effektiv måte. Selvfølgelig hadde det vært fint å tjene 500.000 kroner mer, men det er penger som vi ville mistet et annet sted og som vi trenger for å lykkes i hoppbakken, sier 43-åringen.

Slipper spekulasjoner

I februar er målet å kjempe om gullmedaljer under vinter-OL i Pyeongchang. Stöckl ville ikke ha en OL-sesong der det meste ville handle om spekulasjoner rundt landslagssjefens framtid. Hans forrige kontrakt ville gått ut til våren.

– Det var viktig å få en avklaring i god tid til OL, både for hopperne, skiforbundet og meg. Skulle jeg avslutte til våren og gi beskjed to måneder før, ville verden ha snudd seg helt. Da måtte vi flytte hjem til Østerrike eller jeg finne meg en jobb i næringslivet. Det var viktig for familien og meg at vi er klar over framtiden i god tid før det faktisk skjer endringer.

– Nå slipper utøverne, sjefene mine og jeg alle spørsmålene fra mediene om Stöckl skal fortsette. Det ville blitt en stor sak om det drøyde. Og skulle det gå dårlig til vinteren, kunne vi fort fått krav om et trenerskiftet rett før OL fordi jeg angivelig hadde vært lei og umotivert på utgående kontrakt. Nå får utøverne og alle i teamet en klarhet helt fram til Beijing-OL.

(©NTB)