Sviket i Stuttgart

– Lars Lagerbäck ble sviktet av det han håper skal være stammen i et norsk lag som sikter seg inn mot EM 2020, skriver TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker.

Se scoringene i Sportsnyhetene øverst

Norge ble ydmyket på det groveste i Stuttgart. 0-6 hører ingen steder hjemme, og det kunne vært tosifret.

Et fullstendig handlingslammet norsk lag ble rundspilt etter alle kunstens regler, og da må jo den svenske sjefen spørre seg; hva nå?

Hvor mange av de som representerte Norge denne kvelden fortjener å være med videre?

Hvordan skal Lagerbäck løfte dette laget?

Hvorfor så det aldeles grusomt ut gjennom samfulle 90 minutter?

Ingen ventet poeng i Tyskland, men det var viktig å følge opp den første seieren under ny landslagssjef med en prestasjon å være stolt av. En bekreftelse på at arbeidet som gjøres bærer frukter.

Det verste først: Ærgjerrigheten i forsvaret av eget mål var fullstendig fraværende. Det er skuffende etter så mange måneder med Lagerbäck. For vel mangler vi gode midtstoppere, men her sviktet det overalt. Vi tapte alle dueller, agressiviteten manglet helt.

Vår sentrale midtbane jogget i press, og overlot en vaklevoren og ganske nykomponert back-firer i mindretall gang på gang.

Og da er vi tilbake ved det store spørsmålet; hvilke av disse norske spillerne kan Lagerbäck stole på videre?

Problemet er selvfølgelig at lille Norge ikke har så mange spillere som holder godt nok nivå. Men landslagssjefen må finne typer som kan utlikne de ferdighetsmessige forskjellene som ble åpenbart mot et av verdens beste lag. Spillere med en fandenivoldsk innstilling, á la det Island la for dagen under samme Lagerbäck.

Sånn sett kan den skamfulle forestillingen i Stuttgart føre noe godt med seg. Dette var landslagets nadir - et nullpunkt vi må 45 år tilbake i tid for å finne maken til.

Lagerbäck står foran en kolossal utfordring. Desillusjonerte og ydmykede spillere skal bygges opp igjen, og samtidig skal tøffe beslutninger tas rundt hvem som skal vises tillit neste gang.

Det kommer til å kreve alt den svenske veteranen har av erfaring, og det er heldigvis en god del.