Norges største tap på 45 år: – Pinlig av det norske laget

Tyskland holdt lekestue med Norge, som gikk på sitt største tap siden 1972.

Tyskland - Norge 6-0

Se målene i Sportsnyhetene øverst!

Norge ble rundspilt av Tyskland fra start til slutt og tapte hele 0-6 for de regjerende verdensmesterne i Stuttgart. Allerede etter 20 minutters spill ledet Tyskland 3-0.

Mesut Özil, Julian Draxler og Timo Werner scoret tyskernes tre første, og like før pause la Werner på til 4-0 sitt andre for kvelden. I starten av andre omgang satte innbytter Leon Goretzka dagens femte.

Resten av omgangen ble en tysk transportetappe, og drøyt ti minutter før full tid fastsatte Mario Gomez resultatet til 5-0. Det er Norges største tap siden 0-9-nederlaget for Nederland i VM-kvalifiseringen i 1972.

– Det var overraskende at vi var så elendige. Vi visste at Tyskland skulle vinne, men at de skulle vinne på denne måten og at vi er så sjanseløse, er overraskende. Nå er det et par kamper vi har innarbeidet laget og Lars Lagerbäck har satt sitt preg på det, men i dag så vi ingenting av dette. Seieren mot Aserbajdsjan betydde mye, men den ordentlige testen kom i dag, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen, og legger til:

– Sannheten er at Norge er milevis unna de beste i verden, og det visste vi i forkant, men vi så ut som San Marino og Liechtenstein.

TV 2 ba Joachim Löw om å sammenligne Norge med San Marino.

– Det var definitivt ikke enkelt, for skandinaviske lag er som regel godt organisert defensivt og vet hva som skal til. De spilte 4-4-1-1 eller 4-4-2 og vi spilte så bredt at vi gjorde det vanskelig for Norge å stenge rommene, selv om de løp mye. Lars Lagerbäck har nylig tatt over laget og er kjent for å utvikle lag, og jeg tror han vil gjøre det samme med Norge om han får tid, sier den tyske landslagssjefen.

– Forferdelig fra A til Å
Jesper Mathisen etterlyste «attytiden» landslagssjef Lars Lagerbäck har snakket om, og mente det var spillerne som sviktet i Stuttgart.

– Vi kan ikke glemme det så fort som mulig, men vi må innse realitetene og det at vi ikke er i nærheten av de beste nasjonene. Det har vi visst i mange år og det kommer vi til å vite i mange år til, sier Mathisen.

Spillerne var nokså samstemte i intervju med TV 2 etter kampen: Pinlig, ydmykende og flaut.

– Den verste fotballkampen jeg har vært med å spille, sier Mats Møller Dæhli.

– Det var forferdelig fra A til Å. Vi kom aldri inn i kampen og de fikk gjøre som de ville. Det er pinlig å tape 0-6. Vi spilte på deres premisser og da blir det enkelt for Tyskland, sier Sander Berge.

– Det var en av mine verste dager. Flaut, sier Joshua King.

Rune Almenning Jarstein måtte plukke seg baller ut av nettet.

– Det kunne fort vært flere som gikk inn. Det var et vanvittig bra trykk. De hadde dagen og vi var litt for trege i bevegelsene. Da blir det litt for vanskelig, sier han til TV 2.

Selnæs fra start
Lars Lagerbäck stilte med laget TV 2 meldte om tidligere på dagen. Stefan Johansen var ute av laget med lyskeskade, men Ole Selnæs var tilbake fra karentene og tok kapteinens plass.

På høyrebacken kom Omar Elabdellaoui inn for Jonas Svensson, mens Joshua King dannet spisspar med Jo Inge Berget i stedet for Alexander Sørloth.

Tyskernes landslagssjef Joachim Löw gjorde tre forandringer på laget som vant 2-1 over Tsjekkia fredag. Antonio Rüdiger, Sebastian Rudy og Julian Draxler kom inn i startoppstillingen mot Norge.

Tidlig tysk ledelse
Norge var knapt borti ballen i åpningsminuttene av kampen, og ni minutter var spilt da tyskerne utnyttet overtaket. Toni Kroos spilte ut til Jonas Hector til venstre. Backen spilte inn langs bakken til Mesut Özil, som satte inn 1-0 for Tyskland bak en utspilt Rune Almenning Jarstein.

Toni Kroos, Thomas Müller og Timo Werner skapte enorme muligheter i minuttene som fulgte, og i det 17. spilleminutt satt Tysklands mål nummer to. Timo Werner headet et oppspill ned til Özil, som spilte inn til Julian Draxler på 13 meter. Paris Saint-Germain-spilleren vendte fint opp og la på til 2-0.

Etter 20 minutters spill ble vondt til verre. Et svakt fremspill av Jørgen Skjelvik ble fanget av Toni Kroos, som tok med seg ballen fremover og spilte til Müller, og Bayern München-stjernen flikket nydelig til Timo Werner. RB Leipzig-spissen satte inn 3-0 på førstetouch.

– Norge har rett og slett blir rundspilt de første 20 minuttene, og selv om Tyskland selvfølgelig er fantastisk gode, er dette pinlig for det norske laget. Lagerbäck har snakket mye om «attityde», men det er ingenting som minner om verken attityde eller kvalitet, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Rundspilt i samtlige minutter
Den første avslutningen på mål for Norge kom i det 36. spilleminutt. Jo Inge Berget forsøkte å heade mot lengste kryss, men Marc-André ter Stegen i tyskernes mål fanget ballen greit.

Fire minutter senere smalt det i andre enden av banen igjen. Müller fikk ballen ute til høyre og slo et fantastisk innlegg til Werner, som headet inn 4-0. Kroos vant svært nær 5-0 like før pause, men Jarstein reddet strålende. Norge gikk til pause med 0-4 til pause, men ledelsen kunne vært enda større.

– 4-0-målet kan jo ikke gjøres stort vakrere. Det er slike mål som hører hjemme på TV-spill. At Norge skulle tape klart for Tyskland er ingen bombe, men at man har blitt rundspilt så til de grader i samtlige minutter denne omgangen, er på grensen til pinlig for det norske laget, sier Mathisen.

Innbytter scoret det femte
En syk Sander Berge ble byttet ut til fordel for Gustav Valsvik, mens Håvard Nordtveit ble flyttet opp på midtbanen. Tyskland-sjef Joachim Löw gjorde også én forandring i pausen: Leon Goretzka kom inn for Thomas Müller.

Schalke-stjernen brukte bare drøyt fire minutter på å markere seg. Draxler tok seg til dødlinjen og inne foran mål headet Goretzka inn dagens femte.

Norge fikk noen halvsjanser, men store deler av andre omgang ble en transportetappe for Tyskland. Drøyt ti minutter igjen før slutt slo Joshua Kimmich et godt innlegg fra høyre. Foran mål stanget Mario Gomez inn 6-0.

I sluttminuttene kom Joshua King seg fint ned langs dødlinjen og skjøt i stolpen fra skrått hold, men Ter Stegen fikk slått returen unna. Dermed endte det med en tysk 6-0-seier.