Sundby har vært gjennom en tøff fase selv og kan kanskje best av alle i langrennseliten sette seg inn i Johaugs situasjon.

Han ble dømt for feil bruk av astmamedisinen Ventolin. Norges Skiforbund påtok seg – akkurat som i Johaug-saken – ansvaret for den positive prøven.

Sundby mistet sammenlagtseieren i Tour de Ski i 2014/15-sesongen samt flere seirer i verdenscupen.

– Det er uendelig trist. Jeg ble helt perpleks da jeg hørte om CAS-avgjørelsen. Jeg synes det er et uforholdsmessig stort sprik fra det påtalenemnda i Norge kom fram til (13 måneder) og det CAS (18 måneder) falt ned på, sier Sundby til NTB.

– Det må gjøre utrolig vondt for henne, sier han og setter spørsmålstegn ved om det er konsekvent dømming.

– Har du snakket med henne?

– Nei, jeg har sendt noen SMS-meldinger, men ikke fått svar. Jeg håper bare hun hadde det og har det så bra som hun kan med familie og venner, sier Sundby.

Uforståelig

4. september i fjor leverte daværende landslagslege Fredrik S. Bendiksen en pakke med salven Trofodermin til Johaug. Den var innkjøpt reseptfritt et par hundre meter fra løperhotellet i tynnlufta i italienske Livigno.

Her ligger nå Johaugs lagvenninner i treningsleir og har pressetreff tirsdag.

Det er fortsatt uforståelig hvordan både lege og utøver kunne unngå å se det store merket «Doping» på innpakningen.

Men på kvelden samme dag 4. september i fjor, smurte Johaug et sår på leppen for første gang med det middelet som ga henne et mareritt:

Positiv A- og B-prøve etter en dopingtest avlagt i Norge.

Styrket

Johaug fikk forlenget sin dopingstraff av Idrettens voldgiftsrett (CAS). Det gjør at hun mister OL til vinteren. Hun fikk ikke gå VM tidligere i år på grunn av samme sak.

Sundby er ikke med på høydesamlingen i Livigno. Han er tilbake i slag etter en nestenulykke på rulleski for vel tre uker siden.

Johaug er suspendert og får ikke trene med landslaget før våren neste år.

(©NTB)