Bjørndalen: – Jeg har ikke dårlig samvittighet

Ole Einar Bjørndalen forbereder seg til sitt sjuende OL på 3000 meter over havet. Konen, som også skal til OL, må holde seg 1000 meter lavere for å passe datteren.

Han er blitt familiefar, men virker like ekstrem og "gærn" som før i sine forberedelser til enda et mesterskap.

– Ja, jeg håper at jeg er det! Og jeg har ikke dårlig samvittighet. Jeg er heldig som har Darja (kona Darja Domratsjeva) som også er ekstrem. Jeg får mye aksept. Hun vet jo hva som kreves for å lykkes.

Familien er nå på treningsleir i Italia.

– Darja og Xenia er litt lenger ned i dalen her, forteller skiskytterlegenden. Vi tok ikke sjansen på å ta Xenia med opp hit. For meg blir det en uke alene og to uker sammen med familien, forklarer Bjørndalen.

Vi møter han på Stelviopasset, om lag 3000 meter over havet.

Gammel oppskrift

Høydeopphold er nøkkelord på veien mot OL i Sør-Korea. Ole Einar Bjørndalen er den norske idrettsutøveren med mest erfaring med trening i høyden.

– Jeg har hatt noen år hvor jeg har trent ekstremt mye i høyden - som også har gitt gode resultater. Nå er jeg tilbake der, forteller han.

I praksis betyr det at skiskytteren i samarbeid med sin private trener, Roger Grubben, har funnet fram til treningsdagbøkene han brukte for 10-15 år siden.

– På den tiden var jeg kanskje på mitt råeste og det ble trent ganske bra, ja, og det blir ikke mye dødtid når jeg skal følge dette treningsopplegget.

– Hva innebærer det, for eksempel når du oppholder deg i høyden?

– Fra et par timer til fire-fem timers trening om dagen og veldig ofte med ganske høy intensitet - også i høyden. Dette gjør jeg regelmessig. Det betyr at jeg må være god på restitusjon for å klare dette.

Overrasket over langrenn

Høydeopphold før mesterskap har vært beskrevet som en av suksessfaktorene i norsk langrenn. Foran VM på ski i Lahti forberedte mange løpere seg på Sjusjøen. Også foran OL i Sør-Korea kommer flere landslagsløperne til å oppholde seg hjemme i Norge.

– Litt rart. Jeg er overrasket, for historien i langrenn viser jo at resultatene i mesterskap har kommet etter høydeopphold. Jeg tar i alle fall ikke sjansen, nei. Jeg tør ikke vike fra det jeg har hatt erfaring med og som har vært vellykket, understreker Bjørndalen.

– Ikke gått mitt beste løp ennå

– Det er et nytt OL som driver deg. Hva er realistisk for deg i Sør-Korea?

– Jeg tenker egentlig ikke så mye på det, men hvis jeg er i toppform så mener jeg at jeg kan raske med meg en medalje. Det kommer stadig opp unge gode løpere, men jeg mener at jeg på mitt beste kan de de kamp. Kanskje ikke gjennom en hel sesong men i enkeltrenn. Jeg føler fortsatt at jeg ennå ikke har gått mitt beste løp.

– Hallo! Du er 44 år under OL?

– Ja, og hva så? Den dagen jeg tror noe annet har jeg gått mitt siste renn!