– Norges fyrtårn i Europa er nå svekket og tronen er ledig

Larvik er svekket og tronen er ledig. Les TV 2s tabelltips her!

Se tabelltipset i videovinduet øverst.

Larvik har vært regjerende mester i kvinnehåndball i flere tiår, men for første gang på lenge ser det ut som at ekspertene og folket tror på et troneskifte.

Førstkommende onsdag kastes endelig eliteserien i håndball i gang, Sola åpner showet hjemme mot Storhamar, og skal vi tro TV 2s håndball-eksperter vil det bli langt mer spenning denne sesongen enn hva det har vært før.

– For første gang på 15 år er det faktisk spenning. Gullet er ikke delt ut på forhånd, de fleste lagene kan slå hverandre, noe jeg ikke kan huske vi noensinne har sagt på damesiden og det er kult, sier Randi Gustad.

Etter 19 seriegull på 25 sesonger, 13 gull på rad, og trippel triumfer år etter år, er Larvik nå svekket etter å ha mistet ti sentrale spillere. Store navn som Gro og Anja Hammerseng-Edin, Karoline Dyhre Breivang og Amanda Kurtovic er bare noen av de som har forlatt klubben. Laget har hentet inn ni nye spillere, men TV 2s eksperter mener det ikke oser like mye kvalitet over disse.

– De har mistet for mange spillere, og det vil ta litt tid å bygge opp det nye laget, mener Bent Svele.

– Norges fyrtårn i Europa er nå svekket og tronen er ledig, slår Harald Bredeli fast.

Sesongens sterkeste lag
Ekspertene er enstemmig når det kommer til hvem som vil stikke av med gullet i år, nemlig laget fra Sørlandet, Vipers.

De er sikker i sin dom om at Vipers vil trone høyest på tabellen i år etterfulgt av Larvik. Laget fra Kristiansand brøt i forrige sesong den utrolige rekken til Larvik med 353 ordinære kamper i serien uten tap på hjemmebane siden 2001.

– De har bygget over tid, de har bygget stein på stein. Nå har de hentet søstrene Lunde, Emilie Hegh Arntzen og Malin Aune, alle i landslagsklasse. De mener alvor med Sabeltann-pengene på Sørlandet, sier Svele.

På en god tredjeplass spår ekspertene Storhamar med Heidi Løke i spissen.

– De har gode muligheter til å ta bronse og kjempe i toppen. Om Alma Hasanic står i mot bak og gjør en god jobb i mål, og med Heide Løke tilbake i form så er det gode muligheter i dette laget, mener Gustad.

Bent Svele legger til at det betyr mye å ha Heidi Løke i et lag:

– Hun har spilt på øverste nivå og har vært verdens beste i mange år, hun setter standeren på trening og vet hva som kreves. Det er mye positivt i laget med Hasanic i mål, Suvdal på kant og Betina Riegelhuth som kan ta litt ansvar, de kommer til å bli gode utover sesongen og da lukter det medalje på Hamar.

Ikke helt til topps
Lagene ekspertene mener vil kjempe rett under medaljelinjen er Byåsen, Tertnes og Sola. Bak Storhamar havner Byåsen og deretter Tertnes. Og med Camilla Herrem tilbake og toppscorer Tonje Nøstvold tipper ekspertene Sola opp to plasser fra fjorårets sesong og i år på en sjetteplass.

– Jeg tror de tre lagene kan være med å kjempe, men da er det viktig at de gjør det bra på bortebane. Mange av disse lagene kommer til å få veldig god støtte på hjemmebane og da blir det viktig å holde presset oppe på bortebane. Men det er åpent, mener Gustad.

– Vi har en topp seks som kommer til å skille seg ut, sier Bredeli.

Nyopprykket til årets sesong er Molde og Fredrikstad, og i følge ekspertene vil ingen av disse lagene rykke ned igjen, men heller ende opp på en komfortabel plass på tabellen.

– Det er egentlig ganske sensasjonelt at vi tipper dette, fordi det pleier å være rett opp og rett ned igjen for slike lag, mener Bredeli.

– Molde har en veldig erfaren og god trener i svenske Magnus Johansson, han vet hva han driver med. De kan absolutt gjøre det bra, men jeg er litt overrasket over at vi tipper et nyopprykket lag på syvendeplass, sier Svele.

Nedrykk
Etterfulgt av Molde, tipper ekspertene Gjerpen, Fredrikstad og Oppsal. Mens helt på bunnen av tabellen mener ekspertene at vi vil finne fjorårets bronsevinner, Glassverket.

– Det er nesten til å gråte av det som har skjedd i Glassverket. Det er bronsevinneren fra i fjor som nå alle tipper helt i bunn fordi laget er helt utradert, det er helt nytt, sier Bredeli.

Sammen med Glassverket blir det i følge ekspertene Stabæk som ender på nedrykk. Men de slår fast at det er små marginer som kan bli avgjørende. Forsvinner en nøkkelspiller med skade, kan det føre til at et lag ryker ned i stedet for å kapre en høyere plassering.

– Det gjenstår bare å se. Serien er i gang 30 august, førstkommende onsdag, Sola tar i mot Storhamar. Herrem er tilbake mot Løke, kan det bli bedre?, kommer det fra en entusiastisk Harald Bredeli.

Se årets første kamp mellom Sola og Storhamar på TV 2 Sportkanalen og TV 2 Sumo onsdag 30. august.