– En skamplett, sier Dag Vidar Hanstad ved Norges Idrettshøyskole.

Han advarer på sterkeste skiledelsen som vil endre dopingreglene.

Bakgrunnen er reaksjonene som er kommet etter at Den internasjonale voldgiftsretten, CAS, utestengte Therese Johaug i 18 måneder.

Urimelig. Urettferdig. Overgrep. Det var noen av ord som falt da dommen ble kjent og flere tok til orde for at regelverket på endres.

Ikke skyld på CAS

– Man kan ikke skylde på CAS for at straffen til Therese Johaug ble strengere enn det hun fikk her hjemme. CAS forholder seg kun til regelverket, sier Dag Vidar Hanstad.

– La oss tenke oss om litt, sier han.

– Når man spør legen og skylder på legen, og han tar på seg skylden, så er alt greit? Hva hadde skjedd internasjonalt hvis man skal gå bort fra at det er utøver som har ansvaret i dopingsaker? Da vil alle skylde på leger og annet helsepersonell og prøve å bli frikjent av den grunn. Så vil leger ofre seg, "ta en for laget", eller bli betalt ut. Ingen vil innrømme doping, understreker Hanstad.

Professoren liker dårlig at det er krefter i Ski-Norge som på bakgrunn av Johaug-saken vil endre dopingreglene.

ADVARER MOT ENDRING: Dag Vidar Hanstad fra Norges Idrettshøyskole mener Norge vil tape flere gullmedaljer dersom doping-regelverket endres.
ADVARER MOT ENDRING: Dag Vidar Hanstad fra Norges Idrettshøyskole mener Norge vil tape flere gullmedaljer dersom doping-regelverket endres. Foto: Holm, Morten

– Jeg tror Norge kommer til å tape mange flere gull enn den man mister ved at Therese Johaug ikke får delta i OL ved å endre på bestemmelsen om at utøver har ansvaret for hva man har i kroppen. Det er brutalt, men åpnes det for endringer på dette punktet så blir antidopingarbeidet vanvittig mye mer komplisert, slår Hanstad fast.

– Det sies av mange at Therese Johaug er et uskyldig offer, selvsagt er det synd på henne, men utøver har selv ansvaret. Og slik må det være, mener jeg.

Systemsvikt

– Sikkert mye tilfeldigheter, men jeg mener at man kan snakke om systemsvikt, sier Dag Vidar Hanstad. Og sikter til dopingsakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug som kom med kort mellomrom.

– Martin Johnsrud Sundby-saken var spesiell, men vi får to på rappen og det er rett og slett to dopingsaker mot Norge. I det ene tilfellet handlet det om astma-problematikken, som ikke er noe nytt, kanskje trengte man den saken for å få ryddet opp.

Hjerterota

– At nasjonalidretten blir rammet av doping er selvsagt veldig, veldig alvorlig. To av de beste løperne. Vi blir alle forvirret. Dette går rett inn i hjerterota på folk. Det er vondt for alle. Ekstra brutalt blir det fordi vi selv har vært så prektige. Vi har vært best på ski i verden og hatt mange grunner til det. Men vi har hatt lett for å snakke ned andre nasjoner. Nå får vi det knallhardt i retur.

– Nå må vi naturligvis gå litt stillere i dørene fremover. Vi må være forberedt på å bli møtt av at vi ikke er bedre enn andre. Og det er vi egentlig ikke heller, mener jeg.

– Når det er sagt så er det selvsagt store nyanser og forskjeller her, vi har sett bloddoping i system hos nasjoner, vi er ikke der. Men, utad blir Norge nå sett på på en annen måte. Vi som har vært litt eplekjekke, kommentert a-prøver og vært fordømmende, nå må vi gå litt stillere i dørene. Selv om jeg synes langrennsfolket nå er mindre fordømmende enn for 10-15 år siden.