– En av tidenes beste investeringer

For første gang siden 1965 står Ajax uten europacupspill. Årsaken heter Samuel Adegbenro.

Rosenborg - Ajax 3-2 (4-2 sammenlagt)

Rosenborg så ut til å ha Europaliga-billetten i lommen da de ledet 1-0 mot Ajax til pause etter Nicklas Bendtners stupheading, men i løpet av 68 sekunder i andre omgang var kampen snudd og Ajax plutselig var videre på bortemålsregelen.

Se målene i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Så dukket 15-millionersmannen Samuel Adegbenro opp igjen. Den tidligere Viking-spilleren headet inn 2-2 og sendte Rosenborg ut i Europa. I sluttminuttene scoret han et fantastisk mål da han dro seg inn fra venstre, banket inn 3-2 og sikret avansement til Europaligaen.

– Det eneste jeg tenkte på benken var at vi trengte ett mål for å gå videre, så vi måtte presse på, sier Adegbenro til TV 2.

– Jeg sa at det var et meget godt kjøp da han ble hentet for 15 millioner fra Viking. Han har vært direkte avgjørende i begge kampene, og dette må jo være en av tidenes beste investeringer på Lerkendal, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Plassen i gruppespillet kan gi Rosenborg nærmere 100 millioner kroner.

– Det er stort. Jeg er stolt og glad. Jeg synes vi gjør en kjempeprestasjon og det sier mye om oss, for det er fortjent over to kamper. Ajax har ball, men vi er giftige og spiller Rosenborg-fotball, sier RBK-kaptein Mike Jensen til TV 2.

Adegbenro kom inn fra benken i Amsterdam og scoret det avgjørende 1-0-målet. Da Rosenborg var på vei ut av Europa, ble han kastet inn igjen. Resten vil tilskuerne på Rosenborg huske i flere år.

– Noen lurer nok på hvorfor Adegbenro ikke startet disse kampene, men det har selvfølgelig vært en bevisst strategi fra Kåre Ingebrigtsen. Det å kunne sette inn en spiller med slike ferdigheter når Ajax begynner å bli slitne, har vært en perfekt plan. For en avkastning det ga, sier Jesper Mathisen.

Det er første gang siden 1965 at Ajax ikke skal spille europacup.

– Strålende av Bendtner
Nicklas Bendtner spilte en av sine beste kamper siden overgangen fra Nottingham Forest i vinter.

– Bendtner ble hentet til Trondheim for å gjøre en forskjell i disse kampene, og det har han virkelig gjort. Strålende kamp av dansken, sier TV 2s fotballekspert.

Bendtner var naturlig nok fornøyd etter å ha sikret billetten ut i Europa.

– Det var utrolig mange følelser. Vi hadde god kontroll, men vi visste at de kom til å legge om i pausen. De presset oss i 15 minutter, der de lyktes med alt. Så la de alt på hyllen og la seg lavt. Da kom vi til innlegg og skapte sjanser, og da det ble 2-2, tenkte jeg at de ikke skulle få lov til å score igjen, sier Bendtner til TV 2.

Fyrverkeri fra start
Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen overrasket med å gi Marius Lundemo startplass mot Ajax, mens Fredrik Midtsjø spilte høyreback i Vegard Eggen Hedenstads skadefravær.

Ajax gikk rett i strupen på Rosenborg, og etter snaut to minutters spill fikk gjestene fra Amsterdam en enorm mulighet. Birger Meling var presset og skulle spille i støtte til André Hansen. Det var bare ett problem: Kasper Dolberg var i veien. Heldigvis for Meling og Rosenborg reddet Rosenborg-keeper André Hansen.

– Ajax åpnet som et fyrverkeri, men så fikk Rosenborg bedre kontroll, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Derfor Bendtner ble hentet
Etter 25 minutters spill mistet Ajax ballen farlig på midtbanen og Anders Konradsen tok med seg ballen fremover. Han fikk med seg Mike Jensen, som spilte fint gjennom til Midtstjø. Backen slo et fint innlegg til Nicklas Bendtner på bakerste stolpe. Den store dansken stanget inn 1-0.

– Verdensklasse av Rosenborg. Kontringen, innlegget og avslutningen kan ikke utføres bedre. Bendtner ble hentet til Trondheim for å avgjøre disse kampene, og der var han på bakerste stolpe, sier Mathisen, og fortsetter:

– Pasningen til Jensen, innlegget til Midtsjø, løpet til De Lanlay og bevegelsen og avslutningen til Bendtner. Det er selvfølgelig ting å utsette på måten Ajax forsvarer seg på, men i kveld fokuserer vi heller på angrepet til RBK.

Tolv minutter senere var Bendtner nær ved å skli inn 2-0. Yann-Erik de Lanlay slo et godt innlegg fra venstre, men Bendtner var et par skostørrelser unna å sette inn dagens andre mål.

Kampen snudd på 68 sekunder
Ajax fikk en enorm mulighet til å komme tilbake i kampen fem minutter ut i andre omgang. Klaas-Jan Huntelaar kom alene med André Hansen og burde utlignet, men den tidligere Odd-målvakten reddet mesterlig.

Etter 59 minutters spill måtte Hansen i aksjon igjen. Hakim Ziyech prøvde seg fra distanse, men Hansen slo til hjørnespark.

Så kom et brutalt minutt for Rosenborg. Først satte Amin Younes inn 1-1 etter et fint innlegg, før Lasse Schöne fikk ballen på bakerste og dunket inn 2-1.

I løpet av 68 sekunder var utgangspunktet snudd og Rosenborg måtte frem og score. Få minutter senere hadde Konradsen et skudd i stolpen.

Agenbendro helten igjen
Etter 70 minutters spill vant Mike Jensen ballen høyt på banen og Rosenborg var tre mot to. Innbytter Matthías Vilhjálmsson fikk ballen av Jensen og burde gått rett på mål, men et svakt pasningsforsøk mot Bendtner ble stanset.

Fire minutter senere vartet André Hansen opp med en ny god redning, og like etter hadde Younes et skudd i stolpen bak Rosenborg-keeperen.

Ti minutter før full tid slo De Lanlay et godt innlegg fra venstre og inne foran mål dukket innbytter Samuel Adegbenro, som headet inn 2-2.

– Han er ikke verdens beste i luften, men i den duellen ville han absolutt mest og noen ganger er det nok i massesiv, sier Jesper Mathisen.

Like før slutt dro han seg strålende inn fra venstre og banket inn 3-2. Det ble også sluttresultatet og dermed er Rosenborg klare for gruppespillet.