Premien ved å slå ut Ajax: Opp mot 100 millioner kroner

Rosenborg har allerede tjent flere millioner mer enn forventet på europacupen.

Se reportasje i vinduet øverst!

TRONDHEIM (TV 2 Sporten):

Rosenborg er 90 minutter unna gruppespillet i Europa League.

Utgangspunktet foran returmøtet mot Ajax på Lerkendal i kveld er strålende: Trønderne har 1-0 å gå på etter bortekampen i Amsterdam.

Trener Kåre Ingebrigtsen forventer at nederlenderne - som var tapende finalist i Europa League for bare tre måneder siden - går rett i strupen på dem fra start.

- De kommer til å dundre på. Vi må være forberedt på det, tørre å spille av presset og stå det av. Så må vi også våge. Jeg ble ikke skremt av ferdighetsnivået til Ajax. Det er gode fotballspillere, men det har vi også, sier han.

Tresifret antall millioner
Ingebrigtsen har naturligvis fullt fokus på det sportslige, men i bakhodet ligger kanskje også vissheten om at et gruppespill vil bety enormt mye økonomisk også.

Ikke at Rosenborg er i noen pengenød - snarere tvert imot - men daglig leder Tove Moe Dyrhaug opplyser at gevinsten ved å nå et gruppespill kan bety et tresifret antall millioner inn på bok.

- Vi er garantert mellom 70 og 100 millioner kroner bare for å komme i gruppespillet. Den totale summen avhenger litt av hvilke lag man får i gruppa, om du vinner kamper, spiller uavgjort, medieinntekter og billettinntekter. Men det er mye penger i potten, sier hun til TV 2.

Denne sesongen har Rosenborg brukt store penger på å hente Nicklas Bendtner, Anders Trondsen og Samuel Adegbenro.

Da dansken ankom uttalte Moe Dyrhaug at det var det dyreste kjøpet i hennes fem år i klubben.

- Men det har skjedd ting etter det. Kanskje de to andre vi har fått tak i er like dyre. I hvert fall på samme nivå, sier hun om Trondsen og Adegbenro, som i første omgang har kostet Rosenborg rundt 25 millioner kroner.

Overskudd selv uten Europa League
Dyre spillerkjøp til tross: RBK styrer mot nok et plussår, uavhengig av resultatet mot Ajax i kveld.

Rosenborg tjente rundt 20 millioner kroner på Christan Gytkjær, og har ifølge Adresseavisen innkassert rundt ti millioner på Holmar Örn Eyjolfsson og 15 på Jonas Svensson.

I tillegg selges trolig Fredrik Midtsjø til AZ før det internasjonale vinduet stenger ved månedsskiftet.

I første halvdel av året hadde Rosenborg rundt 100 millioner kroner på bok.

- Vi har penger på bok, en bra spillerstall, vi har tatt grep på stadion og skal gjøre enda mer. Vi kommer til å gå med et godt overskudd i 2017 også, helt uavhengig av om vi kommer inn i gruppespillet. Det er godt og betryggende.

- Vi ligger over budsjett på partnerinntekter, billettinntekter og spillersalg. Det har allerede vært et godt driftsår, sier Moe Dyrhaug - som i tillegg til å være daglig leder også er arrangementssjef på Lerkendal og styremedlem i Norges Skiforbund.

Drypper på andre norske klubber
Når TV 2 møter henne onsdag har hun allerede holdt et foredrag for næringslivet, og skal straks møte UEFA-delegaten for en omvisning på Lerkendal før hun skal arrangere pressekonferanse med Ajax.

Rosenborg vil etter kveldens kamp mot Ajax - foran et stappfullt Lerkendal - ha spilt seks europeiske kamper allerede denne sesongen: To mot Dundalk, to mot Celtic og to mot Ajax.

- Vi får noen millioner mer enn budsjettert på kvaliken. Om vi blir slått ut sitter vi med et overskudd der.

- Skjønner du at rivaliserende klubber i Norge ikke ønsker dere videre?

- På den tida Rosenborg var på sitt beste, var norsk fotball på sitt beste. Med Rosenborg i gruppespill er det mye penger som vil komme norsk fotball til gode. Det er viktig å se det, og ikke være så smalsynt. Vi så det i 2015, da Molde og vi var der. Hver eliteserieklubb fikk flere hundre tusen kroner i utbetalinger på grunn av det, sier hun.

Og legger til:

- Jeg heier ikke på de andre norske lagene jeg heller, men jeg synes det er viktig når vi snakker om Europa.