Tirsdag fikk verden vite at Therese Johaug er utestengt i 18 måneder etter at hun testet positivt for det anabole steroidet clostebol.

Ifølge Johaugs forklaring fikk hun salven Trofodermin fra den daværende landslagslegen Fredrik Bendiksen. Johaug sjekket ikke pakningsvedlegget og gjorde heller ingen nærmere undersøkelser av salven selv.

I dommen fra CAS skinner det tydelig gjennom at Johaug burde sjekket innholdet i salven nærmere og at det var en enkel oppgave.

Dommen kom nesten et år etter at Johaug avla den positive prøven. Enorme ressurser er investert i saken, noe den amerikanske antidoping-toppen Bill Bock reagerer på. Bock, som var en av hovedaktørene i saken mot Lance Armstrong, mener pengene burde blitt brukt til andre og mer alvorlige dopingtilfeller.

– Hvorfor brukte idretten store penger på en sak med leppesalve for at straffen skulle forlenges noen måneder? Utøvere fortjener at det fokuseres på de virkelige dopingproblemene som idretten står overfor, skriver han på Twitter.

Også Travis Tygart, mannen som avslørte Armstrong, var sterkt kritisk til Det internasjonale skiforbundet (FIS) da de kom med en innstilling på 16-20 måneders utestengelse for Therese Johaug.

– OL er den største konkurransen som finnes, og det blir for dumt hvis hun mister OL på grunn av en sånn sak. Penger og ressurser burde bli brukt på å avdekke de som jukser med vilje, og systematisk doping. Som vi for eksempel har sett i Russland, der de har avdekket hundrevis av positive prøver, sa Tygart til TV 2 i juni.

Han reagerte sterkt da han fikk høre at FIS hadde anket Johaug-saken til CAS.

– Jeg har sett internasjonale forbund gjøre uforklarlige ting før. Det er særlig opprørende når du ser at et statlig dopingsystem som vi så i Russland ikke blir straffet. Da blir det forvirring, og mange spørsmål. I Thereses sak mener jeg at 13 måneder i utgangspunktet er en for streng straff for en utøver som beviselig ikke har dopet seg med vilje, ikke prøver å skjule noe og som stolte på legen sin, mente Tygart.