– Johaug-dommen er ikke urimelig, ta bort skylappene

Den svenske kommentatoren Thomas Pettersson avviser at dommen mot Therese Johaug blir brukt som et idrettspolitisk middel mot Norge.

Når Therese Johaug nå utestenges i 18 måneder, ryker OL og kommende sesong for henne.

Både henne selv, Skiforbundet og hennes mange støttespillere i Norge mener dommen er altfor hard og urettferdig.

Det synes ikke Expressens kommentator Thomas Pettersson.

– Mange her i Sverige er overrasket over at straffen ble så tøff, men det er ikke den samme vreden i sosiale medier. Det er ikke så mange, meg inkludert, som synes dommen er urimelig, sa Pettersson på TV 2 Nyhetskanalen.

Se hele intervjuet øverst i artikkelen. Få alt om dommen i livesenteret.

Han peker på at strafferammen er mellom tolv og 24 måneder.

– Therese fikk 18 måneder. Det er ikke den hardeste dommen, det er innenfor marginene. Tøft, men ikke urimelig, sa svensken.

– Naivt

På spørsmål om hva han synes om holdningen til dommen i Johaug-leiren og Skiforbundet, ber han dem tenke seg om.

– Jeg er ikke overrasket over konspirasjonsteoriene som kommer frem i Norge. Det er kanskje en litt naiv måte å se på det. De må ta bort skylappene og se hvordan andre tilfeller er blitt behandlet, påpekte Pettersson.

Han sier Johaug gjorde en feil, var uaktsom og skal straffes, og at det også er holdningen blant hennes internasjonale konkurrenter.

– Det er tøv at dette brukes idrettspolitisk mot Norge. Dommen er ikke så urimelig, slår han fast.

– Har levd i en boble

TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad støtter Petterssons påstander om naivitet.

– Vi har nok levd i en naiv boble og trodd at dette vil ikke skje oss. Vi har følt oss ufeilbarlige, tenkt at vi driver med verdibasert idrett og trodd på det vi driver med. Så er vi blitt sløve, og det har fått voldsomme konsekvenser, sa Kaggestad på TV 2 Nyhetskanalen.

Thomas Pettersson kommer også med en reprimande av Skiforbundet.

– Jeg håper de nå viser med ydmykhet overfor resten av skiverden. Dette er en smell for dem også. De har oppført seg med en arroganse som ikke kler dem i sakene med Sundby og Johaug, der de blant annet har forsøkt å styre medias omtale. Det har vært en stil på høyeste ledernivå som ikke er spesielt vakker.

– Ute av proporsjoner

Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket den opprinnelige dommen. De sier nå at de er fornøyd med avgjørelsen til CAS, men Mads Kaggestad er ikke enig.

– Jeg syns 18 måneder et ute av proporsjoner, siden hun er trodd av Domsutvalget her og FIS. Jeg er spent på om FIS har trodd på henne. Denne saken minner jeg om Contador-saken. CAS mente at han hadde tatt noe annet enn han selv sa og ga ham en strengere traff, sier TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad.

CAS slår fast at en idrettutøver ikke blindt kan stole på legene og art hun ikke selv sjekke pakningsvedlegget. Johaug er altså utestengt i 18 måneder, i en sak der hun kunne fått en utestengelse fra 12 til 24 måneder.