Her er hele dommen mot Therese Johaug

Les Idrettens voldgiftsrett (CAS) sin dom i saken mot Therese Johaug.

Følgende tekst er oversatt til norsk fra engelsk, basert på pressemeldingen publisert på CAS sine hjemmesider.

Skiforbundet har senere publisert den fulle dommen på sine sider. Du kan lese den her

«Den internasjonale voldgiftretten (CAS) har behandlet anken fra Det internasjonale skiforbundet (FIS), og har valgt å sette til side avgjørelsen fra den norske påtalenemnda fra 10 februar 2017, og har kommet til en ny avgjørelse - Therese Johaug suspenderes i en periode på 18 måneder fra 18. oktober 2016.

I perioden 4. - 15. september 2016 brukte den norske skiløperen Therese Johaug en krem (Trofodermin) kjøpt til henne av lagets doktor i Italia for å behandle akutt solbrente lepper.

De aktive ingrediensene listet på pakken inkluderte Clostebol Acetate (0.5%), en anabolt virkestoff listet på WADA sine lister over forbudte stoff, både i og utenfor konkurranse.

Johaug var gjenstand for en dopingtest utenfor konkurranse 16. september 2016 som avslørte spor av Clostebol.

Etter videre undersøkelser falt Domsutvalget i Norges Idrettsforbund 10. februar 2017 ned på en avgjørelse om at Johaug skulle suspenderes i en periode på 13 måneder fra 18. oktober 2016, den opprinnelige datoen for suspensjon.

I mars 2017 anket Det internasjonale skiforbundet (FIS) avgjørelsen til CAS og ba om at perioden for utestengelse ble utvidet til 16-20 måneder.

Saken ble håndtert av et panel av CAS-dommere: Romano F. Subiotto QC, (Storbritania/Belgia), President, Markus Manninen (Finland) og Jeffrey G. Benz (USA).

En høring ble holdt i hovedkvarterer til CAS 6. juni 2017. Etter å ha sett saken i sin helhet har panelet konkludert med at Johaug ikke har foretatt en grunnleggende sjekk av pakken, som ikke bare er listet som et forbudt stoff som en ingrediens, men som også inkluderte en doping advarsel. En slik svikt betyr et brudd på hennes ellers plettfrie dopingvandel.

Likevel, for å sikre likebehandling ved anvendelse av antidopingregler, fremhever panelet at det er forpliktet til å anvende en proporsjonal sanksjon i samsvar med felen som er begått.

Av denne grunn bemerket panelet at i en slik situasjon med ikke-signifikant feil gir 2015 World Anti-Doping Code et suspensjonsområde på mellom 12 og 24 måneder og fastslått i det foreliggende tilfelle at en periode med utestengelse på 18 Måneder, som begynte 18. oktober 2016, var hensiktsmessig.»