Bjørgen om Johaugs sjokkdom: – Vi gråt sammen

Therese Johaug mottar støtteerklæringer etter at CAS utvidet straffen til 18 måneder.

Tirsdag kom den endelige dommen fra Idrettens voldgiftsrett, CAS. Therese Johaugs drøm om å gå OL i 2018 er knust etter at hun er utestengt i 18 måneder for bruk av det forbudte stoffet clostebol.

Skistjernen får fem måneder utvidet straff fordi hun ikke sjekket pakningen på leppekremen hun inntok på høydesamling i Italia. CAS har ikke tatt like stort hensyn til opplysningene om at lege Fredrik Bendiksen ga henne pakken, og at hun stolte på hans ord om at leppekremen var trygg å ta.

Lengden på straffen får lagvenninne Marit Bjørgen til å reagere kraftig. Bjørgen fikk selv beskjed av venninnen om dommen mandag ettermiddag.

– Det var mye følelser. Det ble tårer. Vanskelig å finne ord, sier Bjørgen til TV 2.

– Det blir brutalt å gå gjennom en vinter igjen for Therese. Det var veldig tøft for henne i fjor. Å se lagvenninnene gå VM, som også var hennes store mål... Og nå har hun hatt OL i bakhodet og hatt som mål hver dag siden hun fikk dommen i januar. Å få dette i trynet igjen og at OL-drømmen faller i grus, er ganske tøft.

Hun mener lengden på utestengelsen er dypt urettferdig.

– Det er urettferdig. Urimelig. Ser man på flere saker, spriker det veldig fra en jente som fikk tolv måneder for å ha spurt moren. Så har du ei som har kjøpt samme tuben selv og fikk 17 måneder. Så får Therese, som spurte en anerkjent lege, 18 måneder. Det er urettferdig, sier Bjørgen.

– Jeg synes dette er urettferdig. Akkurat nå føler jeg at idretten ikke er rettferdig, men nå er jeg midt oppi det.

Fortvilte idrettsledere
Også skipresident Erik Røste er fortvilet over lengden på 18 måneder, som altså er fem måneder lengre enn den det Johaug mottok hjemme i Norge.

– Som mange andre føler jeg inderlig med Therese i dag og er skuffet over avgjørelsen, sier skipresident Erik Røste i pressemeldingen.

– Jeg synes det ikke er samsvar mellom feilen som er gjort og konsekvensene det får. Når det i dommen slås fast at dette ikke har vært bevisst juks, synes jeg det er veldig strengt at Therese straffes med utestengelse i to sesonger. Straff for brudd på dopingreglene skal være strenge, men ikke urimelige, sier Røste.

Også landslagssjef Vidar Løfshus er ulykkelig over dommen i CAS.

– Jeg har grått litt og hatt en vond dag. Det var en stor overraskelse. Innerst inne tenkte jeg at OL kunne ryke, men ikke det jeg hadde trodd. Forholdt meg til eksperter som har sagt mye klokt, men ender det med 18 måneder. Det er helt uforståelig, sier landslagssjef Vidar Løfshus til TV 2.

– Økonomien har ikke vært diskutert i det hele tatt siste 24 timene. Nå handler det om å ta vare på Therese, så regner jeg med at ting tikker og går som det har gjort det siste året, så vi må prøve å få henne motivert il nye mesterskap og få henne tilbake til landslaget. Vi skal ta veldig godt vare på henne.

TV 2 har vært i kontakt med tidligere langrennsløper Jelena Välbe, sportssjef i det russiske skiforbundet. Hun er lei seg for at Johaug ikke blir å se i OL.

– Dette er veldig trist. Jeg elsker å se på langrenn når det er stor konkurranse. Uten Therese i OL er ikke lenger det tilfellet», skriver Välbe til TV 2 i en SMS.

Johaug: – Helt knust
Therese Johaug selv var i sjokk på pressekonferansen hun holdt kvart over tolv lokal tid. Tydelig opprørt over avgjørelsen sa hun tårevått at det er tungt å innse at OL går fløyten.

– Først må jeg si at jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL, men det fikk jeg beskjed om i går ikke gikk. Jeg prøvde så godt jeg har kunnet å stå i det og jobbet hver eneste da. Jeg har trent ufattelig mye for å lykkes i Pyeongchang, så det er veldig tøft. Jeg kan ikke skjønne straffen jeg har fått. Det er urettferdig behandlet, og jeg må si at det er en mental prøvelse, sier Johaug selv.

Norges idrettsforbund har også sendt ut en pressemelding.

– Det har vært en lang og krevende prosess. Endelig er det satt sluttstrek for den juridiske behandlingen av saken. Resultatet ble en streng dom og et annet utfall enn det Therese selv hadde håpet på, men vi kan ikke annet enn å ta dommen til etterretning, sier idrettspresident Tom Tvedt i en kommentar.

VITNET: Marit Bjørgen ankommer høringen i Oslo tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VITNET: Marit Bjørgen ankommer høringen i Oslo tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Det internasjonale skiforbundet FIS, som anket den opprinnelige straffen og ba om en ny straff på 16 til 20 måneder, er tilfreds med dagens avgjørelse.

– FIS er tilfreds med at en uavhengig part har hatt anledning til å se på fakta fra saken og har kommet til en upartisk dom, som var årsaken til at FIS anket saken til CAS. Dette sikret en rettferdig avgjørelse for alle parter.