Lillestrøms Nigeria-suksess

At det var en nigerianer som ble matchvinner for LSK mot VIF er kanskje ikke tilfeldig. For et Lillestrøm som har slitt økonomisk har faktisk reddet sin eksistens på å hente nigerianske fotballspillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anthony Ujah, Fred Friday, Bonke Innocent, Nosa Igiebor.

Eksemplene på unge nigerianske fotballspillere som er blitt hentet til Lillestrøm er mange. Imponerende er det at det også er mange eksempler på stor fortjeneste ved videresalg av de samme spillerne.

Finner gull i Nigeria

Mens Lillestrøm de siste årene har hatt store økonomiske problemer, har denne nisjen i overgangsmarkedet reddet Eliteserie-klubbens eksistens.

– Alle inntektene fra salgene har gått til drift og til å tette gamle hull, sier avtroppende sportsdirektør Torgeir Bjarmann. Sammen med sportssjef Simon Mesfin har han dannet radarparet som har hentet den ene nigerianske suksessen etter den andre i Lillestrøm.

– Det har vært en viktig bidragsyter til at vi ikke har gått konkurs de siste syv-åtte årene. Eventuelt måtte noen andre investorer gått inn med mange, mange millioner mer for å holde liv i klubben.

– Hvor sannsynlig er det at de ville gjort det etter allerede store økonomiske vansker?

– Det er noen snille onkler her også, men de måtte ha gravd veldig dypt hvis ikke vi hadde lyktes med dette.

Trekløver med suksess

Det er blitt et velsmurt maskineri på Åråsen. Sammen med den norsk-nigerianske agenten Atta Aneke har Lillestrøm de siste årene hentet, utviklet og deretter solgt spillere fra landet i Vest-Afrika for rundt 60 millioner kroner.

Det fruktbare samarbeidet startet da Torgeir Bjarmann var sportsdirektør i Lyn for ti år siden. En viss Odion Ighalo og Kim Ojo ble de første signeringene, og det ble raskt tydelig at det ikke var snakk om nybegynnerflaks da Bjarmann ble med Henning Berg over til Lillestrøm i 2008. Aneke fortsatte å finne aktuelle spillere i Nigeria, mens Bjarmann på Åråsen fant sistemann i trekløveret.

– På det tidspunktet var fokuset litt annerledes når det gjaldt integreringen. Fotballmessig er én ting, men utenfor banen fant vi ut at vi måtte ha en annen form for oppfølging enn bare skole, for det var de ikke interessert i. Da jobbet Simon Mesfin som frivillig her, og han var rett mann for å hjelpe til med det. Han har vært ekstremt viktig, sier Bjarmann om Mesfin.

Store forandringer

Klubbens nå nybakte sportssjef fikser alt av smått og stort for nigerianerne.

– Man må huske på at man har hentet dem fra andre siden av verden. Du kan ikke forvente at de skal forstå alt som skjer i Norge, eller hvordan man skal holde en leilighet fin og spille 4-4-2 i fast struktur. Det er en kjempeutfordring for dem å reise hit, samtidig som det er et fint samfunn å komme til som første steg til Europa, sier Mesfin.

Det neste potensielle storsalget til utlandet fra Åråsen, Ifeanyi Mathew, fullroser klubben han kom til i fjor sommer.

– Jeg har måttet tilpasse meg det kalde været, men det er ikke noe problem nå. Det er veldig bra å være her, alle er så snille. Simon tar godt vare på oss og passer på at vi har det bra, det har vært veldig viktig, sier den 20 år gamle nigerianeren.

Ingen tilfeldigheter

På kontoret til Mesfin henger draktene til spillerne som er blitt solgt de siste årene, i rekkefølge etter pris. Bonke Innocent gikk i sommerens overgangsvindu, neste år er det Ifeanyi Mathew sin tur.

– Det er lange prosesser som kanskje ser tilfeldige ut noen ganger, men som er nøye planlagt. Det som skjedde denne sommeren, ble planlagt i fjor høst. Vi har fem-seks prosjekter hvert år, spesielt på sommeren. Men vi har dem alltid på prøvespill først, selv om vi kan vite at vedkommende er god. De må komme hit, trene, og lykkes. Når du har spilt i Nigeria i 45 grader på humpete baner i gamle fotballsko, er det ikke alle som kommer hit på prøvespill som håndterer presset, sier Bjarmann, som relativt kjapt kommer med sine to suksesskriterier:

– Tålmodighet og kunnskap.

– Krav og litt kjærlighet, supplerer Mesfin.

Bedre økonomi

Samarbeidet mellom Bjarmann, Mesfin og Aneke har overlevd flere trenere og vært gjennom flere perioder i LSK. Nå kan endelig kontinuitetsbærerne få mer ut av hver krone det selges for.

– Vi er veldig glade for at vi er kommet såpass i stand etter mange års prosess at vi nå kan reinvestere ved salg. Det gjorde vi i fjor, og det gjør vi i år. Da eier klubben hele spilleren når han blir solgt også, så de som skal selges fremover trenger ikke bli solgt for så høye summer for å gi mer penger i kassa. Men vi håper selvfølgelig vi vil selge for de samme summene, gliser Bjarmann.