TESTET POSITIV: Samuel Sánchez har testet positivt for bruk av veksthormon. Her fra OL-gullet i 2008.
TESTET POSITIV: Samuel Sánchez har testet positivt for bruk av veksthormon. Her fra OL-gullet i 2008. Foto: Carl De Souza

Tidligere OL-vinner med positiv dopingtest

Suspenderes bare dager før han skulle startet Vueltaen.

Bare to dager før han skulle ha startet Vuelta a Espana, har BMC-rytter Samuel Sánchez (39) blitt suspendert som følger av en positiv dopingprøve.

– Kan bli en sørgelig avskjed
Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) bekrefter i en pressemelding at Sánchez testet positivt for GHRP-2 (veksthormon) i en dopingtest tatt 9. august - fem dager etter at 39-åringen syklet inn til 24. plass sammenlagt i Polen rundt.

– Man kan lett stille spørsmål ved hvordan dette vil påvirke resten av karrieren hans. Det kan bli en sørgelig avskjed som syklist om han har gjort det med vilje eller ikke. Veksthormoner gjør deg lettere, du bevarer muskelmassen, får ned fettet og øker utholdenheten, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– I tråd med BMCs regler for nulltoleranse og UCI-reglene har Sánchez blitt midlertidig suspendert med umiddelbar effekt, skriver BMC-laget i en pressemelding der det også understrekes at rytteren blir suspendert frem til resultatet av B-prøven er klart.

Se Vueltaen på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra lørdag kl. 17.25!

Merittert rytter
Sánchez har vært en fremtredende karakter i sykkelfeltet i en årrekke og står bokført med hele fem etappeseirer i Vueltaen og én i Tour de France. Han vant også klatretrøyen i Touren i 2011. Høydepunktet i karrieren kom imidlertid i 2008 da han vant herrenes fellesstart i OL foran Fabian Cancellara og Aleksandr Kolobnev.

Etter at Alberto Contador og Denis Mentsjov ble støket fra listene står Sánchez tilbake med en andreplass fra Tour de France i 2010. Bestenoteringen i Vueltaen kom i 2009 da han endte på andreplass bak Alejandro Valverde.

– Han er såpass god at han kunne vært en topp ti-kandidat i Vueltaen i år, og han kunne vært en viktig bidragsyter for laget. Han er også en mann som kunne vunnet en etappe, sier Kaggestad.

– Sánchez har vært en av de mest solide etapperytterne som i tillegg har en farlig avslutning. Han er vanskelig å slå i mindre grupper på harde etapper. Resultatene hans taler for seg selv. Han har jo vært en av de store gutta i mange år, men manglet sammenlagtseieren, sier Kaggestad.

Loic Vliegen erstatter Sánchez i Vuelta-troppen til BMC.

Sánchez tilbragte 13 år i Euskatel-Euskadi-laget før han meldte overgang til BMC i 2014.