– Jeg unner ikke Johaug de dagene hun har nå

VENTER PÅ KJENNELSE: Therese Johaug får den endelige kjennelsen fra CAS i løpet av denne uken.
VENTER PÅ KJENNELSE: Therese Johaug får den endelige kjennelsen fra CAS i løpet av denne uken. Foto: Junge, Heiko
Kappgjengeren Erik Tysse kjenner seg igjen i Therese Johaugs situasjon.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En endelig dom i Therese Johaug-saken er ventet i løpet av denne uken.

Det er mer enn to måneder siden Therese Johaugs høring i idrettens voldgiftsrett i Lausanne.

Det var opprinnelig forventet at dommen mot henne skulle være ferdig skrevet og klar før sommeren, men 29-åringen har foreløpig blitt holdt på pinebenken.

En som har vært i en lignende situasjon er kappgjengeneren Erik Tysse, som måtte vente to måneder før han fikk svar fra CAS. Han tror Johaug er svært spent.

– Det er ofte ventetiden som er den verste. Man får beskjed om at en avgjørelse skal komme, og så kommer det kanskje en kontrabeskjed en annen dag. Det går veldig mye opp og ned, sier Tysse.

– I det ene øyeblikket håper man at det skal bli en frifinnelse, og i det andre øyeblikket kan man være deprimert og tro det går galt. Men i det øyeblikket avgjørelsen kommer er det en lettelse. Det er det jeg husker. Det var en så lang og hard kamp at det var en lettelse bare å få en avgjørelse. Jeg unner ikke Johaug de dagene hun har nå. Hun prøver nok å gjøre det hun skal på trening, men det er ikke lett når tankene svirrer, sier han.

Tysse var i Lausanne i slutten av juni 2011. Han fikk lovnader fra dommerpanelet om at en kjennelse ville være klar før påmeldingsfristen til VM i Daegu, som var 14. august. Først i slutten av august fikk han dommen.

– Jeg var også på høring i juni og fikk svaret i slutten av august. Jeg tror det er en vanlig prosess. Jeg ble forespeilet en avgjørelse tidlig i august, men så dro det ut. Jeg skulle få beskjed en torsdag, men så fikk jeg vite at de plutselig trengte litt mer tid, sier han.

– Jeg husker at jeg tenkte på om jeg skulle reise til Japan på dagen hvis jeg ble frifunnet, eller ikke. Det var en utfordrende situasjon det også, sier han.

– Publikum kan nok reagere på at det gjøres administrativt arbeid for en utøver som soner dopingdom
9. oktober er fristen for å søke om akkrediteringer til OL i Sør-Korea. Alle potensielle utøvere må være på denne listen. Tysse mener det er uproblematisk at Johaug etter all sannsynlighet soner en dopingdom mens akkrediteringssøknaden sendes inn.

– Det er det samme som for alle. Hvis dommen er ferdigsonet er man ute. Man sender inn en liste på rubbel og bit av det man har, vinteridretter i dette tilfellet. Man vet jo aldri hvem som plutselig får en kjempesesong. Men dette er bare en formalitet, sier Tysse.

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad synes også det er uproblematisk, selv om han tror flere utlendinger nok vil reagere på det.

Det må nesten bli sånn. Hvordan man ser på slike ting er helt avhengig av hvilken nasjon som ser det. Publikum kan nok reagere på at det gjøres administrativt arbeid for en utøver som soner dopingdom, men uten denne hjelpen blir utøveren hjelpeløs. Da blir utøveren utestengt fra OL automatisk, og det blir urettferdig. Jeg ser ikke noen etiske problemstillinger med å gjøre den jobben. Hodepinen for Skiforbundet er hvis straffen blir så lang at det blir trøbbel med kvalifiseringen og de formelle kravene. I tillegg er det ikke gitt at Johaug skal spasere rett inn på laget, sier Kaggestad.

Johaug ble i vinter dømt til 13 måneders utestengelse av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Dommen ble dermed redusert med én måned fra påtalenemndas innstilling om 14 måneders utestengelse, men Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket dommen til CAS.

Johaug ble utestengt 18. oktober 2016, og hvis dommen på 13 måneder blir stående kan hun konkurrere igjen 18. november. Johaug kan delta i organisert trening de siste to måneder av ilagt utelukkelse.

Må gå renn for å kvalifisere seg
Johaug tåler en utestengelse på maks 15 måneder. Da er hun tilbake i aksjon 18. januar. 29-åringens problem med en slik dom er at hun kanskje får trøbbel med å oppfylle OL-kravene til FIS-poeng.

Johaug må ha under 100 FIS-poeng (jo lavere, jo bedre) på den såkalte «Olympic FIS points list» 22. januar. Perioden man kan samle poeng er fra 1. juli 2016 til 21. januar 2018. Det eneste rennet Johaug har gått etter 1. juli 2016 er Lysebotn opp 28. juli 2016, men ved en rettskraftig dopingdom blir tidligere FIS-punkter strøket.

I reglene heter det:

«A competitor subject to an anti-doping rule violation will have previously achieved FIS points deleted, according to article 10.1.2 FIS Anti-Doping Rules and must re-qualify to become eligible for World Cup upon their re-eligibility for competition.»

Johaug må altså gå skirenn for å sikre FIS-poeng, men selve kvalifiseringen til et verdenscuprenn kan bli vanskelig om hun returnerer 18. januar.

28. januar er siste påmeldingsfrist til OL.

Les reglene her!

Om Johaug skulle få 16 måneders utestengelse kan hun konkurrere igjen fra 18. februar. Det er én uke før 30-kilometeren i OL. Generalsekretæren i Det Internasjonale Skiforbundet (FIS), Sarah Lewis, opplyser til TV 2 at FIS venter på en avklaring fra IOC hva gjelder påmelding og regelverk i vinter-OL.

Tysse hadde sonet ferdig dommen sin et par uker før OL i London. Han arrangerte blant annet egne testløp for å være best mulig forberedt til mesterskapet. I motsetning til Johaug fikk han ikke dekket advokatutgifter i forbindelse med ankesaken i CAS. Han er glad for at Johaug får støtte fra forbundet.

– Jeg vet hva hun går gjennom og unner henne det absolutt ikke. Det er viktig å ha venner og familie med seg. Hun vet selv hva hun har gjort og hva hun ikke har gjort. Det er den tryggheten man girer på med videre. Det motiverer nok henne, sier han og legger til:

– Jeg synes at forbundet skal stå på barrikadene for utøverne sine. Man skal støttes til saken er avgjort. Det er bare rett og rimelig.

Lik TV 2 Sporten på Facebook