Johaug har fått dommen: Mister OL i Pyeongchang

Therese Johaug (29) mister hele kommende sesong etter å ha blitt dømt til 18 måneders utestengelse.

Følg utviklingen fortløpende i vårt livesenter!

Therese Johaug har i hele sommer ventet i spenning på utfallet av høringen i Idrettens voldgiftsrett (CAS). I dag kom den endelig dommen fra CAS, og det var nedslående nyheter for Johaug.

Se pressekonferansen med Johaug i videovinduet øverst!

29-åringen utestenges i 18 måneder. Det betyr at Johaug mister hele sesongen, inkludert OL i Sør-Korea til vinteren.

– Først må jeg si at jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL, men det fikk jeg beskjed om i går ikke gikk. Jeg prøvde så godt jeg har kunnet å stå i det og jobbet hver eneste da. Jeg har trent ufattelig mye for å lykkes i Pyeongchang, så det er veldig tøft. Jeg kan ikke skjønne straffen jeg har fått. Det er urettferdig behandlet, og jeg må si at det er en mental prøvelse, sier Johaug på pressekonferansen i Seiser Alm.

Johaug fikk dommen mandag kveld og møtte pressen en halvtime etter offentliggjøring tirsdag formiddag.

– Det er et sjokk, og det har fremdeles ikke gått helt opp for meg at drømmen er falt i grus, sier langrennsløperen.

Det var Det internasjonale skiforbundet (FIS) som anket Norges Idrettforbund dom på 13 måneders utestengelse til CAS.

– FIS er fornøyd med at et uavhengig organ hadde mulighet til å gjennomgå alle fakta i denne saken og gjøre en upartisk dom, som var årsaken til at CAS anket. Dette sørget for at det ble en rettferdig dom for alle parter, skriver Det internasjonale skiforbundet i en pressemelding.

Johaugs advokat Christian B. Hjort hadde forventet 13 måneders utestengelse.

– Vi er svært skuffet. Vi synes resultatet på 18 måneder og to fulle sesonger er helt uforståelig og helt uforholdsmessig. Vi hadde forventet en stadfestelse, sier han til TV 2.

– Ute av proporsjoner
Johaug hadde et håp om å få maksimalt 15 måneder utestengelse, slik at hun kunne rekke OL.

– Jeg syns 18 måneder et ute av proporsjoner, siden hun er trodd av Domsutvalget her og FIS. Jeg er spent på om FIS har trodd på henne. Denne saken minner jeg om Contador-saken. CAS mente at han hadde tatt noe annet enn han selv sa og ga ham en strengere traff, sier TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad.

CAS slår fast at en idrettutøver ikke blindt kan stole på legene og art hun ikke selv sjekke pakningsvedlegget. Johaug er altså utestengt i 18 måneder, i en sak der hun kunne fått en utestengelse fra 12 til 24 måneder.

Støtte fra Russland
Den russiske langrennspresidenten reagerer på Johaug-dommen.

– Det er veldig trist. Jeg elsker å se konkurranse i sporten, men uten Therese i OL blir det ikke det, sier Jelena Välbe til TV 2.

Skipresident Erik Røste mener dommen er for streng.

– Det har vært en vond dag, og først og fremst er det vondt for Therese, og det så vi på pressekonferansen i Seiser Alm. En vanskelig dag for norsk skisports, det er ingen hyggelig dag, sier skipresident Eirik Røste, sier Røste til TV 2, og fortsetter:

– Jeg har gitt klart uttrykk for at straffen ikke står i samsvar med forseelsen. Konsekvensene er store. Doping skal straffes strengt, men ikke urimelig. Personlig mener jeg denne straffen er urimelig. Her har man slått fast at det ikke er bevisst juks og det er ingenting som tyder på at det har vært prestasjonsfremmende, så da synes det er urimelig å miste to sesonger.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier han er ulykkelig etter dommen.

– Jeg har grått litt og hatt en vond dag. Det var en stor overraskelse. Innerst inne tenkte jeg at OL kunne ryke, men ikke det jeg hadde trodd. Jeg har forholdt meg til eksperter som har sagt mye klokt, men ender det med 18 måneder. Det er helt uforståelig, sier han til TV 2.

– Vet ikke hvordan motivasjonen blir
Therese Johaug har tidligere uttalt at hun vil fortsette langrennskarrieren.

– Jeg har sagt jeg ikke vil gi meg før jeg kan stå på start igjen, og det står jeg ved her jeg sitter nå, men jeg vet ikke hvordan motivasjonen og det mentale vil bli i tiden fremover, for det er det blir VM om halvannet år som blir det neste målet. Jeg må bruke tiden godt og jobbe med meg selv og få det litt på avstand, men jeg har en indre glede av det å gå på ski og være ute i naturen. Jeg vil stille til start igjen og jeg vil prøve om å stå øverst på pallen igjen. Vi får se hva fremtiden vil bringe, sier Therese Johaug.

Det var Det internasjonale idrettsforbundet (FIS) som anket Norges Idrettsforbunds utestengelse på 13 måneder til CAS. FIS ønsket Johaug utestengt mellom 16 til 20 måneder.

Dømt til 13 måneder i Norge
Johaug er for tiden på høydeopphold i Seiser Alm sammen med broren Karstein. Det er også der hun møter pressen straks. I morgen kommer landslaget ned til Seiser Alm. Da drar Johaug videre til Livigno.

Johaug avla en positiv dopingprøve for det anabole steroidet clostebol 16. september i fjor. Hun har forklart at hun brukte kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august 2016.

Johaug ble i vinter dømt til 13 måneders utestengelse av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Dommen ble dermed redusert med én måned fra påtalenemndas innstilling om 14 måneders utestengelse, men Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket dommen til CAS.

Johaugs advokat Christian B. Hjort uttalte etter høringen i CAS i starten av juni at FIS mente utestengelsen burde forlenges til 16-20 måneder.