SHOWMANN: Usain Bolt vil sannsynligvis huskes like mye for det han gjorde utenfor friidrettsbanen, som på den. Foto: AP Photo/Petr David Josek.
SHOWMANN: Usain Bolt vil sannsynligvis huskes like mye for det han gjorde utenfor friidrettsbanen, som på den. Foto: AP Photo/Petr David Josek.

I kveld løper han sitt siste løp:

«Et av de beste menneskene jeg har møtt», «et geni», «den største noensinne», «et magisk menneske»

Slik hyller Sebastian Coe, Justin Gatlin, Karsten Warholm, Michael Johnson, Colin Jackson og den norske troppen Usain Bolt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag springer Usain Bolt sitt siste løp før han legger opp.

Bare én stafett gjenstår før karrieren til en av idrettens aller største er over, og etter 19 OL - og VM-gull mangler det ikke på gode ord å si om verdens raskeste mann.

Her er et utvalg av TV 2 har snakket med i London, scenen for hans endelige farvel.

Sebastian Coe (IAAF-president): Han er et geni. Bortsett fra Muhammel Ali, så kan jeg ikke komme på noen som har hatt en større påvirkning både utenfor og på banen enn Usain Bolt i min levetid. Og man kan diskutere hvem som er den beste fotballspilleren eller tennisspilleren. Maradona eller Pelé? Roger Federer eller Rod Laver? Men man kan ikke diskutere sprint. Han er den beste sprinteren noensinne. Men vi kommer også til å savne personligheten. Det er jo utøvere med personlighet vi har lyst på.

Justin Gatlin (4 OL - og VM-gull): Han er en klassefyr. Han forandret sporten. Han kan be om alt i hele verden, men han vil bare det beste for idretten. Jeg er glad på hans vegne, og jeg er takknemlig.

Michael Johnson (12 OL - og VM-gull på 200 meter, 400 meter og stafett): Den første gangen jeg så Bolt springe var i Athen 2004, og jeg så at han hadde et utrolig stort talent. Men han var lang og tynn, og jeg trodde aldri at han ville ta verdensrekorden.

Colin Jackson (To VM-gull og OL-sølv på 110 meter hekk): Bolt er en helt utrolig utøver. Og et utrolig menneske. Friidretten har vært velsignet med å ha hans talent tilgjengelig over så lang tid. Det har vært fantastisk å se på. Vi vil savne ham noe helt utrolig! Ikke bare personligheten hans, men måten han kommer i kontakt med publikum på. Han er et magisk menneske på den måten, og han er elsket av folk fra fire til 90 år. Han har en unik aura.

– Og han er vel tidenes showmannen også?

– Han er en utrolig «entertainer». Men det som er magisk er at han har evnen til å fokusere 100 prosent når han må.

Karsten Warholm: Jeg har ikke noe nært forhold til ham, men jeg har jo sett han springe, og det er jo helt drøye prestasjoner. Det er beundringsverdig det han har gjort. Det er dumt at han stikker, men det gir jo plass til andre.

Yohan Blake (VM-gull på 100 meter): Han er fantastisk. Folket elsker ham fortsatt, og han er en stor legende.

Akani Simbine (5.plass i 100 meter-finalen i London): Han er en stor mann, en fantastisk mann, en vakker mann. Jeg kan si så mange positive ting om ham. Han er et av de beste menneskene jeg har møtt i mitt liv. Han vil bli savnet, og han inspirerer oss unge til å beholde den gnisten i sprinting som han har tent.

Henrik Ingebrigtsen: Han er en av verdens mest kjente idrettsutøvere og har satt utrolige verdensrekorder med god margin. Han kommer til å leve videre lenge.

Karoline Bjerkeli Grøvdal: Han er en legende. Han har satt friidretten veldig høyt og vist vei, så det er ekstremt kult alt han har gjort. Vi kommer til å savne ham. Det showet som han lager, det skal bli vanskelig å gjenskape for andre.

Filip Ingebrigtsen: Løyen type! Mye showing og mange sprell. Men det virker som om det er sånn han er hele tiden. Han er en stor profil som forsvinner, og jeg tviler på at vi noen gang får en person som ham igjen i idretten.

Hedda Hynne: Han er en spesiell type! Om vi skal sette det litt i perspektiv og sammenligne Bolt med en nordmann, er han litt som Petter Northug. Han er en karakter som tar mer plass enn bare gjennom prestasjonen. Og det er egentlig til glede for alle. Det er mye sjarm og mye bra idrett. Så det er dumt at han legger opp.

Isabelle Pedersen: Usain Bolt var en av de første stjernene. Han har bragt med seg utrolig mye positivt. Han er en av de største stjernene noensinne. En av de aller største. Det kommer sikkert ikke noen som ham. Det er trist at han nå slutter. Han er hovedpersonen i friidrett. Han har gjort ting ingen andre har gjort. Nå blir det spennende å se hvem som tar steget opp. Han har jo ikke hatt et privatliv siden 2008! Det er bra for idretten at han ikke bare står der og er stiv i trynet. Å gi noe, og å være et menneske... Det er viktig at følelser vises. Til syvende og sist, når jeg tar av meg alt, er jeg et menneske. Det er viktig at vi setter pris på det. Gud så kjedelig det hadde blitt om ingen gjorde noe.

– Kommer du til å savne ham?

– Ja, jeg kommer til å savne ham. Det har vært et sinnssykt show.