Johaugs stjerneadvokat støtter utskjelte Justin Gatlin

Therese Johaugs CAS-advokat forsvarer Justin Gatlin og mener sprinteren har blitt urettferdig behandlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justin Gatlin helte iskaldt vann i årene på en hel idrettsverden da han lørdag spolerte Usain Bolts avskjedsfest og vant herrenes 100 meter sprint. Det engelske publikumet ga klar beskjed om hva de syntes, med å bue på vinner Gatlin, og å rope Usain Bolts navn taktfast.

Søndagens medaljeseremoni ble til og med flyttet frem med flere timer, i frykt for mer buing fra London-publikumet.

Det er Justin Gatlins dopingfortid som har gjort ham så upopulær i friidrettsmiljøet.

Amerikaneren ble i 2006 tatt for doping for andre gang, og gitt en utestengelse på fire år. I 2010 var han igjen tilbake i sprintsirkuset, men fortiden hans har vært vanskelig å glemme for mange, og fordømmelsen av ham har vært universell, til tross for at han slett ikke er den eneste utøveren med en dopingdom som konkurrerer i mesterskapet.

Nå får den nybakte verdensmesteren uventet støtte fra Therese Johaugs britiske stjerneadvokat Mike Morgan.

JOHAUGS ADVOKAT: Mike Morgan utenfor  idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JOHAUGS ADVOKAT: Mike Morgan utenfor idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Briten har hatt en rekke store navn som Alberto Contador og Maria Sjarapova på klientlisten tidligere, og ble hyret av Johaug fordi han har stor erfaring med CAS, idrettens Voldgiftsrett.

– Aldri bevist

Mike Morgan har aldri vært advokat for Justin Gatlin, men i et blogginnlegg på nettstedet Sportsintegrity, forsvarer han amerikaneren og gjør leserne oppmerksomme på en rekke misforståelser rundt Gatlins sak. Blogginnlegget var opprinnelig fra 2015, men har blitt redigert og gjort aktuelt etter lørdagens sjokkseier.

– Det er vanskelig å huske en friidrettsutøver som har blitt utsatt for en lignende nedvurdering som Justin Gatlin denne sommeren, skriver Morgan.

– Det er ingen tvil om at en del av bitterheten som har vært rettet mot Gatlin denne sommeren, har oppstått som følge av misoppfatningen – spredt av mediene – om at Gatlin er en «dobbelt jukesemaker», at han aldri har vist anger, og at han aldri har hjulpet antidopingmyndighetene, konkluderer Morgan.

I innlegget skriver han at det, i motsetning til hva alle tror, aldri har blitt bevist at Gatlin bevisst har dopet seg. Amerikaneren ble diagnosisert med ADH da han var ni år, og har tatt medisin siden. Som fjortenåring begynte han med en medisin som inneholdt små doser av amfetamin.

I 2001, som 19-åring, ble Gatlin tatt for doping for første gang. Små doser av amfetamin ble funnet i blodet hans, og et panel slo fast at unggutten ikke hadde dopet seg og at han ikke forsøkte å jukse.

Men reglene var krystallklare: Alle dopingssaker hvor amfetamin var involvert skulle straffes med to års utestengelse, uavhengig av formildende omstendigheter. Dommen ble imidlertid opphevet to måneder siden.

Mente legen dopingsaboterte ham

Den positive dopingdommen i 2006 er imidlertid litt vanskeligere å forklare. Prøvene viste tydelige spor av testosteron, men Gatlin hevdet det hele måtte stamme fra sabotasje. Han var i en økonomisk krangel med legen sin og sprinteren mente legen måtte ha smurt beina hans inn med en salve som inneholdt testosteron dagen før løpet. Det var imidlertid helt umulig å bevise, og Gatlin fikk en fire år lang utestengelse, to år mer enn hva som er vanlig.

– Justin Gatlin vil aldri bli en publikumsfavoritt. Det er selvfølgelig ikke hva saken handler om. Uansett hva ens personlige mening er om Gatlin, så kan det ikke være urimelig å forvente at journalister rapporterer nyheter på objektivt og presist vis, skriver Morgan.