Morata bommet – Arsenal vant Community Shield da nytt straffesystem ble testet

Chelseas nye stjernespiss syndet i straffesparkkonkurransen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arsenal-Chelsea 1-1 (5-2 etter straffer)

Se kampreferat i Nyhetene øverst.

Arsenal vant Community Shield etter straffesparkonkurranse.

I straffekonken ble det nye ABBA-formatet testet ut, som betydde at lagene byttet på å ta straffer først i parene. Systemet vil bli brukt i alle cupturneringer i England denne sesongen.

Først begynte Chelsea og Gary Cahill med scoring, før Arsenal fulgte opp med treff av Theo Walcott og Nacho Monreal.

Så sendte Chelsea overraskende keeper Thibaut Courtois frem. Keeperen skjøt ballen himmelhøyt over. Det var kanskje ikke så ventet at stjernesigneringen Alvaro Morata skulle bomme da han troppet opp til ellevemeteren, men skuddet snek seg på utsiden.

Etter kampen forsvarte Antonio Conte avgjørelsen om å la Thibaut Courtois ta straffe.

– Dersom du har en spiller som viser på trening at han er en av de beste, så velger du ham til å ta en straffe. Ikke glem at Morata er en spiss, og han gjorde det samme, sier Conte.

Når Alex Oxlade-Chamberlain og Olivier Giroud så gjorde jobben, vant Arsenal på Wembley mot Chelsea igjen, som de gjorde i FA-cupfinalen og har gjort det for vane. Klubben har vunnet de ni siste kampene på Wembley.

Moratas første offisielle kamp for Chelsea blir neppe en bedre opplevelse av at han også misbrukte en stor sjanse til å gi de blå seieren på overtid.

– I dag var en tøff kamp for begge lag. Vi prøvde å vinne, og å forbedre vår fysiske tilstand, for om seks dager starter serien. Det viktigste er at vi fortsetter å jobbe, og fortsetter å forbedre oss, sier Conte.

TROFÈ: Arsenal-spillerne feirer triumfen i Community Shield.
TROFÈ: Arsenal-spillerne feirer triumfen i Community Shield. Foto: Ian Kington

Chelsea var på vei mot seier

Men ting kunne fort vært annerledes, også før det.

Victor Moses' mål tidlig i andreomgang så ut til å gi Chelsea seier i ordinær tid inntil Pedro fikk rødt kort etter å ha satt knottene i Mohamed Elneny med ti minutter igjen.

– Jeg kan se hvorfor det røde kortet ble hentet frem. Han satte en motspiller i fare. Det er en sjokkerende takling, sier BBC-ekspert Chris Sutton.

Og på det påfølgende frisparket kom utligningen. Granit Xhakas frispark fant Sead Kolasinac som stanget inn utligningen i debuten.

Det ga Arsenal mulighet til deres tredje Community Shield-triumf på fire år, og en god test før Premier League starter.

– Hver kamp er en kamp i Premier League, som i dag. Det er en drøm å gjøre fansen glade, en vanskelig drøm, men vi prøver hardt, sier Arsene Wenger.

– Jeg vil like om de står bak laget, siden vi kan gå gjennom noen gode perioder og noen ikke så gode perioder.

Arsenal best i gang

Begge lag manglet noen av sine beste. Arsenal uten Aaron Ramsey, Mesut Özil (skadet), Shkodran Mustafi, Alexis Sánchez (sent tilbake i trening) og Laurent Koscielny som ble spart fordi han er suspendert i sesongens to første kamper.

Chelsea startet med nysigneringen Alvaro Morata på benken. I tillegg måtte de klare seg uten Eden Hazard og et annet kjøp: Tiemoue Bakayoko.

Det var en fartsfylt åpning på kampen, der Arsenal skapte de første farlighetene, uten å komme til skikkelige avslutninger.

Den første virkelig store skuddmuligheten kom etter halvspilt førsteomgang. Etter en periode der Chelsea hadde hatt ballen mye slo Arsenal til på en kontring.

Ballen endte hos Alexandre Lacazette innenfor 16-meteren. Den franske spissen vendte opp og fyrte til, men ballen traff stolperoten og spratt ut.

«The Gunners» måtte gjøre en endring i forsvaret da Per Mertesacker pådro seg et kutt i et ublidt møte med armen til Gary Cahill. Inn kom Sead Kolasinac, og umiddelbart så det ut som om forsvaret ble litt mindre robust.

Chelsea ville ha straffe - fikk gult

I løpet av fem minutter truet Chelsea Petr Cech i Arsenal-målet to ganger. Først med Victor Moses fra skrått hold, før Pedro truet fra motsatt side. På begge avslutningene var Cech parat.

Chelsea ville ha straffe da Willian gikk ned inne i 16-meteren. Dommer Bobby Madley mente imidlertid at det var filming, og ga gult kort. Willian skjønte ingenting, og videoreprisene viste også at Hector Bellerín var borti Willians fot.

Arsenal fikk omgangens siste sjanse da Alex Iwobi tråklet seg gjennom, men avslutningen trøblet på ingen måte Thibaut Courtois.

God start

Antonio Conte traff best med pausepraten, og etter bare ett minutt av andreomgang ledet Chelsea.

Et hjørnespark ble svakt klarert av Granit Xhaka og Gary Cahill headet den tilbake i retning mål. Der var Victor Moses mest på hugget og fikk ballen alene med Petr Cech. Da gjorde vingbacken ingen feil.

Moses' første mål siden han scoret mot Tottenham i november.

Arsenal prøvde å komme seg inn i kampen igjen, og Mohamed Elneny hadde ikke mindre enn tre avslutningsmuligheter. Nærmest var egypteren med et innlegg som nesten lurte Courtois og gikk inn. Granit Xhaka testet også belgieren med et skudd fra distanse.

Rødt kort og utligning

Men da det så ut som om Chelsea hadde kontroll fikk de hendene fulle etter Pedros røde kort og Kolasinacs utligning.

– Jeg vet ikke om Pedro var en utvisning eller ikke, men i det øyeblikket dominerte vi. Vi hadde noen vanskelige øyeblikk i starten av andreomgang, men etter det dominerte vi. Vi så alltid farlige ut, sier Arsène Wenger.

Innbytter Alvaro Morata fikk den største sjansen på overtid, men spanjolen klarte ikke å få nettkjenning, dermed ble det straffesparkkonkurranse.

Der gjorde Morata det ikke akkurat bedre for seg selv, selv om avgjørelsen om å sende Courtois frem til å ta straffe nok virker merkeligere for mange.