TUNG SESONG: Det har vært en tøff sesong for Sondre Holst Enger.
TUNG SESONG: Det har vært en tøff sesong for Sondre Holst Enger. Foto: TV 2

VM kan ryke for Vuelta-vrakede Sondre Holst Enger: – Kroppen fungerer ikke

Det blir minst tre nordmenn fra start i Vueltaen i år, men Sondre Holst Enger er ikke en av dem. Nå tror Johan Kaggestad at VM-plassen ryker.

19. august-10. september: Se La Vuelta a España på TV 2 Sportskanalen!

Per dags dato er nordmennene Sven Erik Bystrøm (Katusha), Daniel Hoelgaard (FDJ) og Lars Petter Nordhaug (Aqua Blue Sport) bekreftet å stille på startstreken når La Vuelta a España ruller i gang på TV 2 i Nîmes 19. august, men det kan også bli flere.

Askøyværingen Odd Christian Eiking – som nettopp har fullført Polen rundt med en svært imponerende 13.-plass sammenlagt – og Sindre Skjøstad Lunke, er utnevnt som reserver for henholdsvis FDJ og Team Sunweb. Lunke har allerede kjørt en Grand Tour i år. Han var en viktig bidragsyter da nederlandske Tom Dumoulin tok sammenlagtseieren i Giro d’Italia.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad gleder seg over de norske innslagene i årets Vuelta.

– Hoelgaard er i utgangspunktet den beste spurteren av dem som er tatt ut på FDJ. Jeg vil tro at de vil kjøre for Sebastien Reichenbach i sammendraget, ettersom han er en klar topp 10-kandidat, men Daniel vil nok få mulighet til å eksponere seg på de lettere etappene, sier Kaggestad til TV 2.

Han håper også på at FDJ vil finne en plass til Odd Christian Eiking.

– Eiking ville vært nok vært med hvis han hadde vært i FDJ neste år. Jeg tipper han er klar for nytt lag, bare at det ikke er offentliggjort. Det han gjør i Polen bare bekrefter at han er en rytter på høyt nivå. Det er ingen tvil om at han er en meget spennende rytter, og den beste bakkeklatreren vi har i landet for øyeblikket.

– Kroppen fungerer ikke

Sondre Holst Enger vil imidlertid ikke bli å se i Spania rundt. AG2R-rytteren har hatt et tøft år på sykkelen og var også vraket til Tour de France. Han bekrefter overfor TV 2 at han ble vraket fra AG2Rs Vuelta-lag.

– Jeg hadde egentlig ikke hørt så mye om Vueltaen i det siste, så jeg var forberedt på det. Det går fint, det var synd, men jeg har ikke akkurat svevd på rosa skyer i det siste. Da er det som forventet, sier Holst Enger til TV 2.

Torsdag måtte nordmannen bryte nok et sykkelritt, denne gangen Polen rundt, og han innrømmer at kroppen ikke fungerer for tiden.

– Det er ikke så mye som stemmer med kroppen, den fungerer ikke. Det har vært slik en stund dessverre. Det er ikke noe sykdom, det vet vi. Jeg har egentlig ikke noe forklaring, sier nordmannen som ikke vil spekulere i hva grunnen kan være.

Etter en skuffende vårsesong ble nordmannen tatt av AG2Rs rittprogram for å trene seg opp igjen, i håp om at det skulle få ham i form. Det har ikke hjulpet.

–VM-plassen i fare

Nå venter Tour du Limousin og Hamburg Cyclassics på Holst Enger, før årets store høydepunkt, VM i Bergen. Han vil imidlertid ikke si noe om hvilke forhåpninger han har til rittet.

– Jeg tar dag for dag her i fra. Så får jeg la bena prate for meg, sier en fåmælt Holst Enger til TV 2.

Johan Kaggestad føler seg slettes ikke sikker på at vi vil få se AG2R-rytteren på fellestarten i Bergen 24. september.

– Akkurat nå tror jeg ikke at han er en kandidat til det VM-laget, for å si det rett ut. Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff er våre to soleklare kapteiner, og de andre må jo utfylle de to, og da må de være så sterke at de kan gjøre en jobb. Det vet jeg ikke om Sondre Holst Enger er i stand til for øyeblikket, selv om ting selvfølgelig kan endre seg. Jeg er ganske sikker på at AG2R ikke har tatt ham med til Vueltaen, fordi de ikke stoler på at han kan fullføre. Det har vært en trist sesong.

Kaggestad tror Vuelta-utelukkelsen kun er bra for Holst Enger:

– Jeg mener det er bra at han står over et slikt treukersritt nå. Jeg skal være forsiktig med å gi ham råd, men Sondre burde få en nøyaktig lege- og behandlingssjekk. Det beste for ham ville kanskje vært å avslutte sesongen nå og forberede seg på å komme tilbake for fullt neste år.

Favorittungt felt

Romain Bardet er den siste av en rekke store stjerner til å bekrefte at han stiller på start i Spania.

Den franske AG2R-rytteren, som endte Tour de France på en tredjeplass, vil få brynt seg på blant andre Chris Froome, Rafal Majka, Fabio Aru, Vincenzo Nibali, Alberto Contador og Warren Barguil i de spanske fjellene.

– Målene mine vil være annerledes enn i touren, men med et sterkt lag, håper jeg å gjøre det bra på etappene som passer meg, sier Bardet i pressemeldingen.

Chris Froome har allerede vært klar på at han deltar i Vueltaen for å vinne.

– Jeg elsker å sykle Vueltaen. Det et tøft ritt, men det er tre uker jeg nyter. Jeg er blitt toer tre ganger nå, så jeg ville elsket å vinne årets Vuelta. Å vinne Tour de France og Vuelta a España i samme sesong ville vært noe helt utrolig. Den muligheten har jeg nå, og jeg skal absolutt prøve å gripe den, sa Froome til Skys nettsted like etter Tour de France-triumfen.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad mener Froome er favoritt til å vinne årets ritt, til tross for at han kommer fra tre steinharde uker i Frankrike.

– Froome har vært på pallen før etter å ha syklet Tour de France. Og Tour-løypen var litt lettere i år enn i fjor. Froome anser jeg som en favoritt. Han stiller ikke til start hvis han ikke er i form, sier sykkeleksperten til TV 2.