FERDIG: Neymar etter å ha scoret mot Manchester United i treningskamp i sommer.
FERDIG: Neymar etter å ha scoret mot Manchester United i treningskamp i sommer. Foto: Brendan Smialowski

Glem to milliarder – så dyr blir Neymar egentlig

Totalsummen blir mye, mye større – og krever trolig en kreativ løsning for PSG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To milliarder kroner er en enorm sum i de fleste sammenhenger, også når det kommer til fotballoverganger.

Neymar vil bli tidenes desidert dyreste fotballspiller, omtrent dobbelt så dyr som verdens nest dyreste (Paul Pogba), når overgangen til PSG etter alle solemerker går gjennom.

Men ser man på summen som overgangen vil koste Paris Saint-Germain totalt i løpet av spillerens tid i klubben blir den astronomisk.

– Helt sprøtt

Ifølge Sport, og flere andre kilder i både Frankrike og Spania, vil totalsummen ligge på rundt 528 millioner euro, knappe 5 milliarder kroner.

Dette fordeler seg på selve overgangssummen, 222 millioner euro (2,0 milliarder kroner), og 306 millioner euro (2,9 milliarder) knyttet til spillerens lønn og skatt - der litt over halvparten går til Neymar selv.

– At Neymar er på vei vekk fra Barcelona, som vil beholde ham, er helt sprøtt, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller.

– Da skjønner man hvorfor han koster veldig, veldig mye penger. Han er den mest verdifulle spilleren i verden, slik jeg ser det. Han er blitt bedre og bedre i Barcelona. Han er blant de fem beste spillerne i verden. Når Lionel Messi og Cristiano Ronaldo ikke er tilgjengelig, så er det den største gullkalven man kan hente i fotball-verden.

Vil omgå Financial Fair Play

Spørsmålet er hvordan PSG skal løse dette rent økonomisk.

Fotballens Financial Fair Play-regler tilsier at man ikke kan bruke vesentlig mer penger enn man tjener selv, for å unngå at rike onkler sprøyter penger inn i enkelte klubber og skaper store konkurransefordeler.

Det er likevel ingen tvil om at det er PGSs styrtrike eier, sjeik Nasser Al-Khelaifis, som skal finansiere overgangen gjennom sitt eget oljefond.

Det spekuleres om flere mulige løsninger, men en av de mest kreative er gjengitt av Mundo Deportivo.

– Lurer systemet

Qatar Sports Investment, Al-Khelaifis selskap, vil engasjere Neymar som en VM-ambassadør, og betale ham 300 millioner euro for jobben.

Brasilianeren vil deretter bruke 222 av disse til å selv betale ut sin egen utkjøpsklausul, og dermed kunne gå «gratis» til PSG. De resterende pengene vil være del av Neymars lønn og sign-on-fee.

– PSG har ikke så store strømmer med penger inn på spillersalg, drakt- og effektsalg som de største klubbene. De har en anmerkning fra før, så da begynner man å tenke litt når man hører om disse summene.

– De føler nok at de har lurt systemet litt om de gjør det på den måten. Det vil vere ganske spesielt, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller.

Kan risikere plassen i Europa

Ifølge The Guardian vil selv en slik løsning påkalle seg oppmerksomhet fra UEFA.

La Liga har truet med ikke å godta at Neymars overgangsklausul utløses på grunn av Financial Fair Play-reglene, men det har de ingen rett til å gjøre. De kan derimot, som Barcelona, klage PSG inn for et mistenkt brudd på FFP.

UEFA kan også undersøke saken direkte, om de mener det er fare for brudd. Prosessen er imidlertid langdryg, og i mellomtiden vil Neymar spille for franskmennene.

De kan imidlertid risikere både økonomiske sanksjoner, og å bli bannlyst fra europeiske turneringer. Det er neppe PSG eller Qatar ønsker seg.