Van Gaal med klar tale: – Dette er fotballkvinnene bedre enn herrene på

TV 2 møtte den nederlandske trenerlegenden etter åpningskampen søndag. Han var mektig imponert, og poengterte også en spesifikk del av fotballspillet der kvinnene er bedre enn herrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se oversikt over alle kampene her!

For de norske jentene var søndagens EM-åpning med 0-1 mot Nederland en nedtur, men for vertsnasjonen bød åpningskampen på akkurat det de ville ha.

Seier, drømmestart og en enorm atmosfære foran 21 732 tilskuere i Utrecht. Etter kampslutt var tilskuerne utenfor stadion overbegeistret, og blant dem var en gammel kjenning hos mange som følger fotballen tett.

TV 2 traff nemlig tidligere Manchester United, - Barcelona- og Nederland-sjef Louis van Gaal, som skrøt voldsomt av det han hadde fått lov til å være med på.

– Det var fantastisk. Jeg nøt det veldig mye. Det var en annen atmosfære enn når du sitter som manager for Manchester United. Jeg likte atmosfæren. For eksempel, etter kampen stod alle oppreist og spillerne kom til tribunen. Slik ser man normalt bare i finalekamper i herrefotball. Jeg var imponert. Jeg må si det, sa van Gaal til TV 2.

Les også: Norges to største stjerner skjermes fra pressen

Van Gaal skrøt av mentaliteten
Den legendariske fotballtreneren trakk også fram et annet vesentlig poeng, nemlig det faktum at han ikke ble vitne til like mange situasjoner der spillere ble liggende nede og sutre på dommeren i frisparksituasjoner.

– Jeg likte det jeg så på banen. Dommeren blåste, og spillerne aksepterte dommerens avgjørelse. Kvinner ender opp med å spille ti minutter mer enn herrene, fordi hos herrene går ti minutter bort på å prøve å få avgjørelsene sin vei hos dommeren. Jeg mener dette kan sette et eksempel, sa han.

VIDEO: Husker du da van Gaal, som Manchester United-sjef, «filmet» på sidelinjen?

Toppfotballsjefen: – Interessant observasjon
Toppfotballsjef Nils Johan Semb fatter interesse for van Gaals påstand.

– Det er en interessant observasjon. Det er mindre klaging på dommeravgjørelser og den biten i kvinnefotballen enn det er i herrefotballen. Det er veldig bra med tanke på fair play, sier han.

Semb er dog usikker på om de ti minuttene van Gaal refererer til er korrekte.

– Jeg tror vi skal være forsiktige med å si det. Det må måles, og det er en synsing fra hans side, men det er absolutt en interessant observasjon, sier han.

Mjelde: – Kult at en så stor personlighet får det med seg
Norges landslagskaptein Maren Mjelde synes også van Gaals observasjoner er interessante.

– Det er jo kult at en sånn stor personlighet har fått med seg de tingene. Vi vil jo helst spille mest mulig effektiv fotball. Så der er vi flinke, sier Mjelde til TV 2.

Landslagskapteinen skrøt også av atmosfæren på Stadion Galgenwaard.

– Den var helt enorm. Det var kult helt fra vi kom ut til oppvarming. Jeg begynte å kjenne på det da. Da nasjonalsangen ble spilt og ved den første sjansen de fikk var det helt elektrisk, sier hun.

Hegerberg: – Vi spiller ikke for biler og masse penger. Da kan vi ikke sutre
Også landslagskollega Andrine Stolsmo Hegerberg mener herrene som spiller fotball ofte har en tendens til å drive på for mye med den slags, og har også en forklaring på hvorfor det kanskje er forskjeller.

– Vi må bare holde det slik. Det er dritkjedelig å se på herrefotball når de ruller tre ganger ekstra. Vi spiller ikke for biler og masse penger. Det er ganske ekte det vi gjør utpå der. Vi vil jo bare vinne. Da kan vi ikke bare ligge nede og sutre, sier hun.

Stopperkjempe tror vi kan bli mer kyniske
Nora Holstad Berge, som de siste sesongene har spilt i tyske Bayern München, deler synspunktet rundt sutring. Men stopperkjempen mener de norske kanskje bør bli mer kyniske rundt akkurat denne biten av spillet.

– Vi har lyst til å spille. Vi har ikke lyst til å ligge nede og gråte. Men kanskje vi skal bli litt mer kyniske vi også. Nå var ikke det tilfellet i går, og da er det bare å komme seg opp igjen med en gang.

– Mener du at det bør være mer kynisme?

– I utgangspunktet ikke, men man ser jo at det er veldig mange andre nasjoner som går i den retningen også. Har man en 1-0-ledelse, så bruker man ekstra lang tid. Det er kynisk, men de tjener jo på det. I Norge er man vant til at vi spiller fair, har gode holdninger og at det kanskje ikke helt ligger i vår kultur. Men det viktigste er at vi fortsetter å gjøre det bra på banen fremfor å bruke skitne triks, sier Holstad.