TO AV DE STØRSTE: Frankrikes nummer 10, Camille Abily, og Tysklands nummer 10, Dzsenifer Marozsan, er begge blant EMs absolutt største attraksjoner. 
TO AV DE STØRSTE: Frankrikes nummer 10, Camille Abily, og Tysklands nummer 10, Dzsenifer Marozsan, er begge blant EMs absolutt største attraksjoner.  Foto: Elsa/Getty Images

Trodde du Fotball-EM kun handlet om Norge?

Her er ti EM-stjerner - utenom de norske - som du bare få med deg

TV 2s ekspert gir deg ti nye gode grunner til å følge med på sommerens store fotballmesterskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se oversikt over alle EM-kampene her!

Kvinnenes fotball-EM er i gang, der Norge dessverre for vår del fikk en dårlig åpning på mesterskapet med 0-1-tap mot vertsnasjonen Nederland søndag.

Det er et åpent mesterskap og det er stor spenning til hva Norge kan oppnå, rangert som det femte best rangerte landet i Europa før mesterskapet. I den tøffe pulje A skal de i tillegg til Nederland (6. rangert) også møte naboene våre Danmark (8. rangert) og outsideren Belgia (13. rangert).

Manges øyne har vært rettet mot blant annet de norske offensive stjerneskuddene Ada Stolsmo Hegerberg og Caroline Graham Hansen, men også utenfor den norske leiren er det spillere som det vil være verdt å følge med på på TV 2 og NRK de neste ukene.

Mandag ser du Italia-Russland 18.00 og Sverige-Tyskland 20.45 på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo!

Den europeiske kvinnefotballen består nemlig av stjernespillere hos flere av nasjonene, og TV 2s fotballekspert Lene Mykjåland har gjennom karrieren møtt de aller fleste av stjernene som kommer til å briljere under mesterskapet i Nederland.

Her følger dermed Mykjålands lille oversikt over ti av de største stjernene som du garantert kommer til å legge merke til de kommende ukene på TV 2 og NRK:

Camille Abily (f.1984) – Lyon og Frankrike
Lagvenninnen til Ada Hegerberg i Lyon så vi score Frankrikes mål mot Norge i Sedan. Hun har vært en av verdens beste spillere i et tiår, og er fortsatt en av Frankrikes viktigste. Hun er en typisk 10-er, men har også spilt mye sentral midtbane. Hun gjør sjelden de aller mest spektakulære tingene, men følger du med henne under kamp vil hun glede fotballhjertet ditt.

Abily gjør nesten alltid det riktige valget, og ser muligheter som få andre ser. Har også et deilig touch som treffer åpninger med millimeters presisjon. Uromoment som først og fremst serverer angrepsspillerne fremfor seg, men som også scorer mål selv.

Tessa Wullaert (f.1993) – Wolfsburg og Belgia
Wullaert er lagvenninne med Caroline Graham Hansen i Wolfsburg, og har gjort sakene sine bra på et lag med en ekstrem konkurranse fremover. Kan minne litt om Graham Hansen. Høy fart, god balanse og ekstremt bra teknisk. I tillegg er hun sterk og har gode avslutningsferdigheter.

Wullaert terroriserte blant annet forsvaret vårt i treningskampen før VM 2015. Hun er Belgias desidert viktigste spiller, som Norge er nødt til å nøytralisere i vår andre gruppespillkamp. Søndagens tap for Danmark gjør også garantert at hun er på revansjetokt senere i uken.

Dzsenifer Marozsán (f. 1992) – Lyon og Tyskland
Marozsan er også lagvenninne med Ada i Lyon, og minner veldig om Abily. De har også en veldig lik rolle på sine respektive landslag. Marozsan styrer i grunnen store deler av Tysklands spill. Ikke spesielt høy fart, men et av de klokeste fotballhodene i hele EM som både serverer og scorer viktige mål selv.

Etter det store gjennombruddet på seniornivå med EM-gull i Sverige for fire år siden, har Marozsan nå tatt stegene og er i dag det tyske mannskapets kaptein. Allikevel har hun tidligere i karrieren fått noe kritikk for selv ikke å prestere i de store oppgjørene, men har i løpet av det siste året vært sentral i finaletriumfer både i OL med Tyskland og Champions League med Lyon.

Pernille Harder (f. 1992) – Wolfsburg og Danmark
Harder er Danmarks fremste angrepsvåpen, og har vært det i årevis. Egentlig en helt komplett spiss, som har vært meget bra for et Wolfsburg-lag som vant den tyske ligaen inneværende sesong. Hun har fart og kraft, avslutningsegenskaper i verdensklasse og i tillegg en råskap som gjør at hun ofte avgjører kamper. Danmark får en helt egen dimensjon når de har henne på banen.

Også de norske jentene har fått erfare hvor hardt det kan være å møte den eksplosive Wolfsburg-angriperen, blant annet under Algarve Cup i 2015 da hun kom fra benken og scoret to ganger i andre omgang. Nå er hun danskenes kaptein, vil lede linjen fra front og blir en tøff oppgave å bryne seg på i gruppespillets siste kamp neste uke.

Ramona Bachmann (f. 1990) – FC Chelsea og Sveits
Bachmann er en av mine yndlingsspillere. Hun er så rå å se på. Med en eksplosivitet ut av en annen verden får hun det til å se ut som om at motstanderne ofte ser ut som kjegler. Lyktes aldri helt i Wolfsburg, og er nå lagvenninne med Maren Mjelde i Chelsea.

Kan variere litt, men på sitt beste er hun en av verdens beste spillere som er et konstant uromoment. Mange vil huske at hun briljerte mot Norge under OL-kvaliken i Nederland i fjor, og lekte seg i oppgjøret Sveits vant 2-1 den gangen.

Vivianne Miedema (f. 1996) – Arsenal og Nederland
Nederlands store stjerne er bare 21 år gammel, men har allerede rukket å score 39 mål på 50 landskamper (!). En targetspiss med en ekstrem fysikk og solide avslutningsegenskaper, som etter solide sesonger i Bayern München nå er klar for engelsk fotball og Arsenal fra neste sesong.

Vi så henne i aksjon mot Norge søndag, og selv om hun gikk målløs av banen ved den anledningen kunne stjernespissen faktisk hatt tre-fire mål om avslutningene bare hadde vært noe mer presise. Var et evig faremoment, og kommer til å være det mot mange lag i mesterskapet.

TO Å FØLGE MED PÅ: Dzsenifer Marozsan fra Tyskland har overtaket på Englands Fara Williams i denne duellen. 
TO Å FØLGE MED PÅ: Dzsenifer Marozsan fra Tyskland har overtaket på Englands Fara Williams i denne duellen.  Foto: Rob Carr

Fara Williams (f. 1984) – FC Arsenal og England
Fara Williams fikk jeg først øynene opp for da Røa møtte henne og Everton i Champions League i 2009. En spielführer med en helt unik tilstedeværelse på banen, som etter Everton-dagene har vært innom Liverpool og nå spiller for Arsenal. En naturlig sjef som styrer det meste av Englands spill, og i en engelsk tropp der ti av spillerne har passert 30 år, er Williams den aller mest rutinerte med sine 162 landskamper.

Når du ser England spille, er det umulig ikke å legge merke til midtbanegeneralen. En annen bemerkelsesverdig side ved Williams er hennes fortid. Hun var nemlig hjemløs i sju år. Samtidig som hun spilte for det engelske landslaget, bodde hun på forskjellige hosteller i London, men holdt sine to verdener separat. Kun noen få mennesker visste at den engelske landslagsstjernen bodde på gaten.

Wendie Renard (f. 1990) – Lyon og Frankrike
Frankrikes kaptein og midtstopperstjerne er også en leder med en en unik aura og tilstedeværelse på banen. Med sine 187 cm tar hun alt i lufta, og tillegg er hun rolig som skjæra på tunet med ball, noe som gjør at hun sjelden slår bort ballen. Flink til å bryte og elegant midtstopper som også er flink til å sette opp midtbanen foran seg.

GA DRAKT TIL PRESIDENTEN: Den franske presidenten Emmanuel Macron fikk drakt av Wendie Renard etter Mesterliga-triumfen i juni. 
GA DRAKT TIL PRESIDENTEN: Den franske presidenten Emmanuel Macron fikk drakt av Wendie Renard etter Mesterliga-triumfen i juni.  Foto: Pool

Med sitt karakteristiske hår er hun også en karakter det er enkelt å legge merke til, men Frankrikes kaptein lar ikke alltid lokkene suse fritt i vinden. Det er nemlig kun i de aller største oppgjørene den herlige afroen får fritt spillerom. Vi får med andre ord håpe på at vi får se den mot Norge på et tidspunkt i mesterskapet. Det betyr i hvert fall at vi har kommet langt!

Lieke Martens (f. 1992) – FC Barcelona og Nederland
Martens er del av Nederlands fryktede angrepstrio sammen med Miedema som er tidligere nevnt. En elegant kantspiller med høy fart, kvikke føtter og unike tekniske ferdigheter. En underholdende spiller å se på, som skaper noe hver gang hun har ball, og som Norge til tider hadde vansker med å stoppe søndag.

Da viste hun at hun kan gå både innover i banen og utfordre, men også bruke venstrefoten til å slå presise innlegg. Det var hennes målgivende pasning som åpnet opp vårt forsvar ved baklengsmålet, og det blir nok ikke den siste i mesterskapet.

Jennifer Hermoso – FC Barcelona og Spania
Jenta som får æren av å bære 10ér drakta på selveste Barcelona kan kanskje ikke sammenlignes helt med Messi, men hun har likevel ferdigheter til å skape magi. Smart, teknisk bra og veldig målfarlig.

Mot Norge i Algarve Cup var hun kampens beste spiller for et meget godt spansk lag, og dersom prestasjonene fra den gangen kan gjenskapes kan Hermosos Spania være en outsider til EM-tittelen.

TAPTE OL-FINALEN: Svenskenes Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Caroline Seger og Linda Sembrant etter finaletapet mot Tyskland i fjor. Nå er det revansjetid også for dem.  
TAPTE OL-FINALEN: Svenskenes Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Caroline Seger og Linda Sembrant etter finaletapet mot Tyskland i fjor. Nå er det revansjetid også for dem.   Foto: Odd Andersen

Les også: Dette visste du ikke om de norske stjernene

Flere å velge blant - glem ikke svenskene og naboppgjøret i gruppe D
I tillegg til disse ti er det selvsagt flere andre spillere hos alle lagene som er verdt å følge med på. Skotske Jane Ross har vært veldig god for Manchester City, og er ett av skottenes fremste angrepsvåpen. Hennes møte med klubbvenninner i oppgjøret England-Skottland i gruppe D blir garantert et høydepunkt.

Våre naboer i øst i Sverige har selvsagt også spillere å følge med på, og stjernen Nilla Fischer har garantert en drøm om å lede svenskene til EM-triumf. De spilte OL-finale så sent som i fjor, og i tillegg til Fischer er også kaptein Caroline Seger en spiller som vil bli lagt merke til. Hun dekker veldig mye rom, er fotballsmart, styrer veldig mye av spillet og blir viktig om svenskene skal oppnå suksess.