Mjelde fikset uavgjort i generalprøven

Norge slet lenge mot Frankrike, men på tampen fikset kaptein Maren Mjelde uavgjort.

Frankrike - Norge 1-1

Se scoringene i videovinduet øverst i saken.

Søndag spiller Norge åpningskamp i EM mot vertsnasjonen Nederland. I tirsdagens generalprøve mot et sterkt fransk lag så det lenge mørkt ut etter en tidlig fransk scoring, men kort tid før slutt tok kapteinen ansvar.

Det har vært debattert hvorvidt Mjelde skal brukes som midtstopper eller på midtbanen i det kommende mesterskapet. Mot Frankrike startet bergenseren som stopper, men med 25 minutter igjen ble Chelsea-proffen flyttet opp på midten.

Seks minutter før slutt slo Ingrid Schjelderup en presis gjennombruddspasning i retning Mjelde, og den norske hærføreren bredsiden ballen inn bak en utrusende fransk målvakt.

Dermed endte generalprøven med en opptur for de norske fotballjentene.

– Mandag var jeg skråsikker på at Maren burde spille stopper. Nå er jeg veldig usikker. Norge savnet en spielfuhrer på midten i dag, og den kan Maren være, sier TV 2s fotballekspert Lene Mykjåland.

– Det var et imponerende løp av Maren foran scoringen. Det var ikke tilfeldig at det kom fra henne. Hun er god på akkurat det, og det sier mye om hvor mange kvaliteter hun har, sier Mykjåland.

Fransk drømmestart
Frankrike er en av EMs største forhåndsfavoritter. Etter kun tre minutter gikk Frankrike opp til 1-0. Camille Abily fikk stå helt alene inne i det norske feltet, og angriperen headet innlegget fra Elodie Thomis nydelig i mål til 1-0.

Det franske laget, som er rangert som nummer tre i verden, skapte flere store muligheter i åpningsminuttene. Den kjappe vingen Thomis, som for øvrig er én av åtte Lyon-spillere i den franske troppen, skapte masse trøbbel for den norske venstresiden, men keeper Ingrid Hjelmseth ryddet opp med flere gode involveringer.

Midtveis i første omgang fikk Norge en stor mulighet nesten ut av ingenting. Debutanten Frida Maanum presset en Frankrike-forsvarer til å spille et særdeles svakt tilbakespill mot egen keeper. Ballen endte hos Ada Hegerberg som fikk en gyllen mulighet til å utligne, men stjernespissen traff urent og keeper reddet.

Etter 33 minutter viste Maren Mjelde frem sin giftige frisparkfot, men Bouhaddi fikk slått forsøket til hjørnespark.

Frankrike fikk flere skumle dødballsjanser i løpet av omgangen, men uten at de fikk uttelling. Dermed gikk lagene til pause på 1-0.

– Førsteomgang var famlende og heseblesende fra start til slutt. Norge klarte aldri å hente seg ordentlig inn etter den svake starten, og det ble mye stress med ball. Vi ble nok litt tatt på sengen av at Frankrike var mye mer direkte enn vi er vant til å se dem, sier TV 2s fotballekspert Lene Mykjåland.

Keeperbytte ved pause
Martin Sjögren byttet inn tre spillere ved pause, deriblant et keeperbytte med Cecilie Fiskerstrand inn for Ingrid Hjelmseth.

Med 25 minutter igjen ble Maren Mjelde dyttet opp fra sin midtstopperposisjon til midtbaneplass.

Etter hvilen ble det lenger mellom de store målsjansene, men kvarteret før full tid var Frankrike nærme 2-0. Skuddforsøket fra Diani gikk like utenfor det norske målet.

Syv minutter før slutt kom Maren Mjelde på et langt løp i bakrommet, og gjennombruddspasningen fra Ingrid Schjelderup var perfekt. Den norske kapteinen tok et lite touch, før hun trillet ballen trygt i mål bak den franske sisteskansen.

Dermed ble det et sterkt uavgjortresultat mot det franske stjernegalleriet.

– Andreomgang var heldigvis bedre. Det virket som at trenerne var flinke i pausen og sa det rette tingene. De ba nok spillerne roe ned litt og ta mer vare på ballen, sier Mykjåland.

– Norge gjorde også mange bytter, og midtbanen fungerte bedre enn i første. Man fikk mer ro med ball og mer dynamikk. Likevel savner jeg en bedre dynamikk på midten, sier den tidligere landslagsprofilen.

Norges kamper i gruppespillet:

16/7: Nederland – Norge (NRK)

20/7: Norge – Belgia (TV 2)

24/7: Norge – Danmark (TV 2)

Slik stilte lagene:

Frankrike: Bouhaddi; Renard, Georges, Houara-D'Hommeaux, Tounkara; Henry, Abily, Lavogez; Bussaglia, Thomis, Delie.

Norge: Ingrid Hjelmseth; Ingrid Moe Wold, Maren Mjelde, Nora Holstad Berge, Elise Thorsnes; Frida Maanum, Ingrid Spord, Andrine Hegerberg; Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen, Kristine Minde.