Her er de tvilsomme laglegene som fortsatt opererer i Tour de France-kulissene

– Jeg får en dårlig smak i munnen når jeg ser de navnene og vet hva de har vært med på, sier Johan Kaggestad.

MARSEILLE (TV 2 Sporten): Tour de France begynte på verst tenkelig vis da Trek-Segafredo-rytter André Cardoso testet positivt bare fire dager før starten i Düsseldorf.

Etter det har dopingsakene, som i tidligere år nesten har gjort Tour de France til en parodi, vært fraværende - noe som harmonerer godt med det mange nå oppfatter som et renere sykkelfelt.

Om man ser på støtteapparatet bak rytterne, derimot, er det fortsatt en hel del å bekymre seg over.

– Det er håpløst at de fortsatt er i sporten

Det er nemlig en flere leger på noen av de største lagene som ikke har de reneste «rullebladene».

Ta Andrei Mikhailov i Astana, for eksempel, som tidligere har fått en 12 måneder lang betinget fengselsdom for å ha drevet med systematisk doping.

Eller legene i Quick-Step Floors. Eller i BMC.

Se faktaboksen!

Johan Kaggestad blir opprørt når navnene på legene nevnes.

– De har vært en sentral del av det ødelagte omdømmet til sykkelsporten i mange år, som nå er i ferd med å bedre seg etter mye hardt arbeid. Bak store dopingsaker synes jeg det finnes en del brodne leger. Jeg synes de slipper altfor lett unna sammenlignet med hvordan utøverne straffes. Det er håpløst at de fortsatt er i sporten, sier sykkeleksperten.

Legene i søkelyset

Andrei Mikhailov (Astana):

– Fikk en 12 måneder betinget fengselsdom og 60 000 franc i bot for å ha vært laglege og dopet rytterne (blant annet med EPO) i dopingskandalen i 1998

Massimo Testa (BMC):

- Har innrømt (i New York Times) å ha gitt ryttere instrukser og hvordan man skal bruke EPO. Ga i tillegg rytterne litteratur om emnet. Hevder han ikke anbefalte rytterne å bruke det

José Ibarguren (Quick-Step Floors):

– Ble anklaget av dopingvarsler Willy Voet for å ha dopet Lotto-ryttere på slutten av 90-tallet

- Ble anklaget av eks-rytter Thomas Davy i 2000 for å drivet med systematisert doping på Banesto-laget på 90-tallet

- Var en del av Lampre-laget som ble arrestert etter Paris-Tours 2002

- Ble anklaget for å ha samarbeidet med Guido Negrelli om å dope ryttere på Lampre - og Saunier Duval-lagene i den såkalte «Mantova-etterforskningen»

Yvan Van Mol (Quick-Step Floors):

– Har innrømt at han var klar over bruken av doping i Mapei-laget – men hevder han ikke hadde noe med det å gjøre

– Har blitt anklaget av tre ulike ryttere (Zenon Jaskula, Pierre Herinne, Rolf Järmann) for å ha drevet med organisert dopingarbeid/gitt ryttere doping i Mapei/Quick Step-laget

- Ble anklaget av fysioterapeut Flavio Alessandrini for å drive med organisert doping på GB-MG-laget tidlig på 90-tallet

- Ble anklaget av en anonym rytter på Quick Step-laget i 2007 for å ha drevet med organisert doping

BMC: – Har dere ikke andre saker å lage?

TV 2 har spurt både Astana, BMC og Quick-Step Floors om å få snakke med de aktuelle legene eller i alle fall få stille noen spørsmål om hvorfor de er ansatt på de aktuelle lagene.

Quick-Step «vil ikke delta i en slik sak» og viftet TV 2 bort.

BMC hevder at Testas omdiskuterte fortid «ikke har noe med laget å gjøre» (til tross for at han er ansatt av laget), og lurte på om TV 2 ikke hadde «andre saker å bruke tiden sin på».

Astana, derimot, stilte opp foran kamera.

Mikhailovs fortid var nemlig tema da Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for noen år tilbake vurderte Astanas etiske retningslinjer. Den gang forsvarte sportsdirektør Dimitrij Fofonov ansettelsen av Mikhailov, og det samme gjorde den tidligere Crédit Agricole-rytteren da TV 2 spurte om hvorfor de benytter seg av Mikhailovs tjenester.

– Vi har stilt oss selv det samme spørsmålet, og vi har bedt om å få se Mikhailovs lisens. For det er klart at han kjenner til en annen type sykkelsport enn den vi kjenner i dag. Men han har fått sin straff og sonet den. I dag går han foran som et godt eksempel. Og han er en person som i dag kan fortelle rytterne hva de ikke skal gjøre. Det er også viktig. I tillegg snakker han mange forskjellige språk, noe som selvsagt er viktig, sier Fofonov.

Mistanker

Responsen til BMC og Quick-Step Floors står i sterk kontrast til åpenhetsdebatten som har gått i norsk idrett det siste året.

– I denne «nye og renere sykkelsporten» vi snakker om, hvorfor er det viktig å ha disse legene i sirkuset fortsatt?

– Det er det jeg ikke skjønner. Legene som har vært med på å ødelegge sporten skulle helst ikke fått lov til å jobbe i sporten lenger. De har vært sentrale i å rive ned omdømmet til sporten. De mange dopingopprullingene viser at legene har vært veldig sentrale. I tillegg tjener de gode penger, og de tjener på å «preparere» utøverne ekstra gode, sier Kaggestad.

Som nevnt øverst i artikkelen, har årets Tour vært uten dopingsaker - om man ser bort fra Cardosos sak noen dager før starten på rittet.

Spekulasjonene og mistankene mot enkelte ryttere har likevel vært tilstede.

– Er det rart at man mistenker enkelte ryttere for juks når man ser hvilke leger de ulike lagene har?

– Nei, selvfølgelig er det ikke det. Jeg får en dårlig smak i munnen når jeg leser de navnene og vet hva de har vært med på! Jeg synes det er uklokt av lagene og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) å la de få operere i disse lagene. Jeg har en beskjed til UCI: Gå inn og rydd opp skikkelig!