Hushovd om planene om å FÅ Touren til Norge:

– Det styrker bare min tro på et norsk profflag

Arbeidet med å få Tour de France til Norge gjør Thor Hushovds optimistisk med tanke på et norsk profflag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av de kommende utgavene av Tour de France kan starte i Norge. VG meldte lørdag at blant andre arrangørene av Arctic Race of Norway jobber med å få starten av treukersrittet på norsk jord.

Det skal skal være konkret dialog med flere byer på Østlandet om tre etapper. Neste år åpner Touren i Frankrike, før det blir start i Belgia i 2019. Derfor skal årene 2020, 2021 eller 2022 være mest aktuelt.

Tidligere verdensmester og to ganger vinner av poengkonkurransen i Touren, Thor Hushovd, er begeistret for planene, og mener kan hjelpe i arbeidet med endelig å få på plass et norsk profflag.

– Vi vil absolutt være til hjelp for hverandre. Å få et norsk lag til starten i Norge ville vært eksepsjonelt og en pangstart. Å bygge det opp og ha det som et mål der fremme. Dette styrker bare min tro på å få det til, for et norsk profflag skal vi få til, sier Thor Hushovd til TV 2 i målbyen Chambéry.

Selv om arbeidet med å starte et profflag ikke har gått knirkefritt, har ikke Hushovd gitt opp.

– Vi jobber med det, men det er en lang prosess. Det er mange flinke folk som vil få det til, så jeg er fortsatt optimist, sier Grimstad-mannen.

– Ikke inolvert foreløpig
Arctic Race of Norway eies av ASO, som også eier Tour de France. At det er Arctic-gjengen som skal stå bak Tour-initiativet, gjør Hushovd optimistisk.

– Nå vet jeg ikke hvor mye som stemmer, men gjengen bak Arctic har fått til noe stort og har en vanvittig drive. De satser høyt og er uredde, og det er det som skal til og det er sånn man må tenke. Om dette stemmer og noen skal få det til, er det absolutt den gjengen, mener Hushovd.

– Er du involvert i arbeidet med å få Tour de France til Norge?

– Ikke foreløpig, sier Hushovd.

– Men det bør du etter hvert?

– Ehm, ja, svarer han med et smil.

– Norge vil stå på hodet
Hushovd mener en norsk Tour-start ville vært viktig for rekrutteringen.

– Det er offensivt, men det er muligheter for det, så jeg synes det er en spennende og tøff satsing. Jeg vet at den dagen det skjer, så kommer hele Norge på hodet og det kommer til å bli en vanvittig stor sykkelinteresse i årene etter. Det er sånn vi får de yngre til å starte å sykle, sier Hushovd til TV 2.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er i Frankrike for å følge Touren.

– Det hadde vært et eventyr å få en Tour-etappe eller de første etappene til Norge. Ikke minst i norsk sykkelsport, som vi er veldig stolt av, men også å få et så stort arrangement og markedsføre landet vårt, sier hun til TV 2 i startbyen Nantua.

– Det betyr arbeidsplasser og utvikling av reiselivet, legger ministeren til.

I år gikk starten i Düsseldorf med en tempoetappe. Det kostet den tyske byen 117 millioner kroner, ifølge VG.