Rigoberto Urán vant høydramatisk etappe

Årets hardeste Tour de France-etappe overskygget av stygg kollisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en nervepirrende avslutning på årets hardeste Tour de France-etappe. Romain Bardet kjørte solo mot slutt, men med to kilometer igjen ble franskmannen tatt igjen av sammenlagtkandidatene.

Med 500 meter igjen til mål åpnet Jakob Fuglsang spurten, men dansken stivnet og bakra kom Warren Barguil og Rigoberto Urán. Med en centimeter eller to vant Rigoberto Urán den niende etappen.

– For en følelse! Jeg kan nesten ikke tro det. Etter målgang sa kommisjonærene at jeg hadde vunnet. Jeg trodde de drev gjøn med meg. Det var veldig overraskende. Da (Richie) Porte og (Dan) Martin kolliderte, traff Martin meg og ødela giret. Jeg måtte sykle resten ned ødelagt gir, og jeg tenkte at det var det. Jeg måtte ta hele spurten i 53-11, sier Urán.

Se spurten i videovinduet øverst!

Det så ut til at Barguil krysset målstreken først og franskmannen jublet for seier, men målfotoet viste at Urán var dagens vinner. Barguil hadde sittet i brudd store deler av dagen og ble kjørt igjen i siste utforkjøring. Likevel var han med å kjempe om seieren i Chambéry.

Men BMCs Richie Porte er den de fleste vil snakke om etter etappen. Porte kjørte ut på vei ned fra Mount du Chat, kom inn i veibanen igjen, dro med seg Dan Martin og smalt i fjellveggen i høy hastighet.

Mens Martin kom seg på sykkelen igjen, ble Martin liggende på bakken. Medisinsk personell satte på nakkekrage på Porte, som så ble fraktet bort i ambulanse.

TV 2 får opplyst av rittlegen, som var på ulykkesstedet, at Porte er tatt med til sykehus.

– Han er nesten stabil. Ved første sjekk var han våken og orientert. Han snakket og fortalte at han hadde vondt i ankelen. Han bringes videre til sykehus for undersøkelser, sier hun.

– Er det en alvorlig skade?

– Jeg trodde ikke det gikk så bra. Ved første sjekk oppdaget vi ikke noe. Jeg håper ikke det er noe alvorlig, sier hun.

Manuele Mori, Robert Gesink og Geirant Thomas hadde allerede brutt årets Touren tidligere på etappen.

Chris Froome sitter fortsatt i gul trøye. Han leder 18 sekunder foran Fabio Aru, mens Romain Bardet er nummer tre med 51 opp til Froome. Urán er på fjedeplass, 55 sekunder bak lederen.

– Resultatet er veldig bra. Gutta gjorde en fantastisk jobb. Det er så mange forskjellige følelser nå. Med Geraint Thomas som krasjet, og så Richie og Dan. Man kunne høre på radioen om krasj etter krasj, men det er slik sporten vår er, sier Nicolas Portal, sportsdirektør i Team Sky, til TV 2.

Vegard Stake Laengen kom seg med i et brudd på nesten 40 ryttere. Han fikk tidlig problemer med sykkelen og mistet gruppen sin, men med råsterk kjøring kom han seg opp igjen. På toppen Grand Colombier ble han kjørt inn.

Opp det siste fjellet, Mont du Chat, startet dramaet. Chris Froome signaliserte at han hadde problemer med sykkelen, men Fabio Aru valgte å støte. Froome fikk imidlertid hjelp av lagkameratene, som kjørte inn Aru.

Nye forsøk ventet, men ingen lyktes med å kjøre av den regjerende sammenlagtvinneren i Touren. I stedet kom Froome med et rykk i siste stigning, og Nairo Quintana hadde ikke sjanse til å henge med. Alberto Contador hadde allerede sluppet.

Romain Bardet ble tatt igjen med to kilometer igjen til mål, og det var Rigoberto Urán, Jakob Fuglsang og Warren Barguil som spurtet om seieren. Colombianske Urán var sterkest og vant like foran Barguil.

Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen kom innenfor tidsfristen. Mandag er Tourens første hviledag.

Mandag er den første hviledagen i årets Tour de France. Den tiende etappen ser du på TV 2 og TV 2 Sumo tirsdag fra klokken 12.30.