MISTENKT AV DET INTERNASJONALE FORBUNDET: Henrik Ingebrigtsen er ifølge hackergruppen Fancy Bears på en liste fra IAAF der han navngis som en av flere utøvere som er mistenkt for doping. Her sammen med verdensener Aspel Kiprop, som også er på samme liste.
MISTENKT AV DET INTERNASJONALE FORBUNDET: Henrik Ingebrigtsen er ifølge hackergruppen Fancy Bears på en liste fra IAAF der han navngis som en av flere utøvere som er mistenkt for doping. Her sammen med verdensener Aspel Kiprop, som også er på samme liste. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

– Har hatt mistanke om at vi har vært mistenkt

Henrik Ingebrigtsen uthengt som dopingmistenkt.

– Vi har hatt en mistanke om at vi har vært mistenkt, sier pappa Gjert Ingebrigtsen til TV 2.

Henrik Ingebrigtsen selv har ikke besvart TV 2s gjentatte henvendelser.

Det er på et dokument som er kommet fram via hackergruppen Fancy Bears at Henrik Ingebrigtsens navn dukker opp.

Det er nettstedet Letsrun.com som viderebringer de sensitive dokumentene. Nyheten sprakk i internasjonale medier onsdag kveld, der engelske Daily Mail og The Guardian er blant avisene som har omtalt saken.

Dokumentet er en liste fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), der de navngir en rekke utøvere de mener kan mistenkes for doping.

Bak navnet til Henrik Ingebrigtsen, har IAAF bemerket: «Passport suspicious: further data is required; Likely doping» («Mistenkelig blodpass. Mer data er nødvendig. Trolig doping»).

Ifølge The Guardian uttalte IAAF onsdag at de etterforsker lekkasjer og at dokumentene og e-postene mest sannsynlig har blitt stjålet i et hackerangrep i april.

I dokumentet som ingen så langt kan verifisere er ekte, påstås det at Henrik Ingebrigtsen har et mistenkelig blodpass, og at nærmere undersøkelser er nødvendig. Verdensstjernen Mo Farah er også blant navnene på listen, men ifølge The Guardian la den britiske verdensstjernen frem bevis som som var tilstrekkelige til å fjerne mistanken. Det er ikke kjent om dette gjelder også Ingebrigtsen.

Hos Antidoping Norge vil de ikke si om de kjenner til listen fra IAAF, eller om de har Ingebrigtsen på en egen «mistenkt-liste».

– Vi kan ikke kommentere opplysninger vedrørende spesifikke utøvere, sier informasjonsrådgiver Lars Anders Vestad til TV 2.

– Mistanke om mistanke
Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen bare rister på hodet over mistankene og sier at de har full kontroll over verdiene på blodpasset til Ingebrigtsen.

Han mener det ikke finnes noe mistenkelig med målingene Ingebrigtsen har gjort.

MISTENKT: Britiske Mo Farah.
MISTENKT: Britiske Mo Farah. Foto: Milan Kammermayer

– Vi har hatt en mistanke om at vi har vært mistenkt. Henrik har blitt testet vanvittig mye, og vi har ofte lurt på hvorfor han som den eneste hvite mannen i et felt med bare afrikanere har blitt trukket ut til test etter løp. Dette har vi tatt opp med Antidoping Norge, men nå har vi kanskje svaret, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Men vi er så rene som man kan få blitt. Bare norsk kildevann er renere, legger han til.

Og Ingebrigtsen har opplagt et poeng. Listene viser at det bare er verdensstjernen Mo Farah som er testet flere ganger av IAAF. Engelskmannen står oppført med 73 tester i regi av IAAF, mens Ingebrigtsen har 37. Til sammenligning har verdensmester Aspel Kiprop, som er Ingebrigtsens konkurrent på 1500 meter, bare blitt testet 14 ganger. Til tross for at han også er på samme liste over angivelige dopingmistenkte.

Sammen med Farah er en rekke utøvere som trener under Alberto Salazar i NIKE Oregon Project på listene. Det gjelder blant andre Galen Rupp, Evan Jäger og Sifan Hassan.

Listen har allerede skapt store overskrifter i England, der Mo Farrahs talsmenn påpeker at den adlete atleten aldri har testet positivt.

PÅ LISTEN: Henrik Ingebrigtsen står ifølge hackersiden på Det internasjonale friidrettsforbundets egne lister over mistenkte dopere. FOTO: Fancy Bears
PÅ LISTEN: Henrik Ingebrigtsen står ifølge hackersiden på Det internasjonale friidrettsforbundets egne lister over mistenkte dopere. FOTO: Fancy Bears

– Stor belastning

TV 2-ekspert Mads Kaggestad reagerer på måten utøverne er omtalt på i dokumentet fra IAAF.

– Det er en stor belastning å få en slik liste ut i offentligheten der det brukes uttrykk som «likely doping», når det er en liste som sannsynligvis handler om innsamling av data, og observasjon av enkeltutøvere. Denne listen handler om blodpasset, og er ikke en konklusjon på doping, sier Mads Kaggestad.

Han viser til tidligere eksempler der utøvere feilaktig har blitt mistenkt for noe de ikke har gjort.

– Hvis dette er et ekte dokument, er det svært uheldig for en utøver at det lekkes ut i offentligheten. En tilsvarende liste ble lekket ut i sykkelmiljøet for noen år siden, og den skapte en rekke spekulasjoner rundt utøvere som aldri har blitt tatt i doping.

– Listen kan tolkes som om en utøver er dopet, og det er svært belastende for en utøver som aldri har gjort noe galt, sier Kaggestad.

Samtidig mener han det viser at friidretten nå har begynt å ta tak i det som i mange år har vært et åpenbart dopingproblem.

– Hvis dokumentet er ekte, viser systematikken og testfrekvensen det at det nå jobbes bra i IAAF. At enkelte utøvere testes så mye, øker troverdigheten til friidretten som har vært kritisert for å ha gjort en dårlig jobb for lenge.