Kristoff mener Cavendish tok en unødvendig risiko

Katusha-nordmannen synes avgjørelsen om å kaste Peter Sagan ut av Tour de France er streng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At Alexander Kristoff til slutt endte på andreplass i Vittel utgjorde bare en bisetning i historien om kaoset på oppløpet.

Nordmannen, som fyller 30 år onsdag, var heldigvis foran den skjebnesvangre velten som fikk Peter Sagan kastet ut av rittet og tvang Mark Cavendish til å bryte som følger av skadene.

– Veldig strengt
Meningene har vært mange etter juryens avgjørelse om å diske Tour de France-feltets største stjerne. I sosiale medier har det boblet over med meldinger fra folk i sykkelmiljøet som mener at avgjørelsen er altfor streng. Den konklusjonen henger Kristoff seg på.

– Det er alltid mange albuer og fighting i spurten. Du ser det ekstra tydelig når det får et sånt utfall. Det er veldig strengt at han skal bli satt ut av løpet. Det er ikke bare den albuen du får i løpet av de siste tre kilometerne. Det er albuer overalt. Det er rart at en albue skal bety mer enn alle andre, men sånn er det, sier Kristoff til TV 2.

Se intervju med bursdagsbarnet Kristoff i videovinduet øverst på siden!

Juryen har begrunnet avgjørelsen med at Sagan satte sine konkurrenters helse i fare. Cavendish har selv et rykte på seg for å være en tøff rytter med spisse albuer i spurtene, og det er ikke første gang Dimension Data-rytteren tar store sjanser i kampen om å komme først over målstreken.

– Jeg synes han tok en unødig risiko med å gå på innsiden. Det var egentlig ikke plass. Du ser at han er i ubalanse når han får dytten, så jeg føler at han tok en sjanse, sier Kristoff.

– Han er ikke helt i form og må kanskje ta litt større sjanser enn han pleier. Det var litt over streken den sjansen han tok i går. Det funket for Démare, som akkurat fikk plass. Så blir det trangere og trangere. Når han da er på hjul, ble det litt for trangt.

Hva med Démare?
Kristoff innrømmer at han synes det er farlig å delta i spurten med konkurrenter som tar store sjanser og kjemper hardt for å sitte i best mulig posisjon.

– Det er blitt verre og verre de siste årene. Thor (Hushovd) klaget på at det var crazy, men jeg synes det var mindre crazy de første årene jeg var med enn nå. Men det kan hende det er fordi jeg er blitt gammel, sier Kristoff.

I skyggen av alt pratet om Sagan og Cavendish har flere bitt seg merke i duellen som utspilte seg mellom erkerivalene Arnaud Démare og Nacer Bouhanni på oppløpet. Sistnevnte lå perfekt plassert på hjulet til Kristoff før spurten, men ble hindret av sin franske konkurrent.

– Arnaud Démare kuttet linjen min og jeg var borti bakhjulet hans. I det øyeblikket var det over. Dersom jeg ikke hadde bremset, hadde jeg falt, sier Bouhanni ifølge Cyclingnews.

Cavendish til TV 2: – Sagan ringte til meg i går kveld

Litt lenger bak på oppløpet deiset Ben Swift i bakken som følger av Cavendish-velten. UAE Team Emirates-rytteren mener det er strengt å kaste verdensmesteren ut av Tour de France, og peker samtidig på duellen mellom Bouhanni og Démare.

– Jeg tror ikke noe ble gjort med vilje. Det så ekstremt ut, men jeg tror deplassering og tap av poeng ville vært nok (for Sagan). Det var kanskje for å sette et eksempel. Démares spurt var heller ikke så ren, men ingen ser på det. Bouhanni var heldig som holdt seg på sykkelen, sier Swift til TV 2.