PÅ HODET UT AV TOUREN: Peter Sagan ble kastet ut. Mark Cavendish krasjet ut. 
PÅ HODET UT AV TOUREN: Peter Sagan ble kastet ut. Mark Cavendish krasjet ut.  Foto: Christophe Ena

Sagan-disk øker Norges muligheter for full VM-kvote

Norge kjemper en intens kamp med Polen og Slovakia for å få ni ryttere med i Bergen-VM.

Tour de France-juryen valgte å kaste Peter Sagan ut av rittet etter at Mark Cavendish gikk i bakken i spurten på tirsdagens etappe.

Begrunnelsen fra juryen var at Sagan satte sine kolleger i fare. Bora-Hansgrohe annonserte seint tirsdag kveld at de har lagt inn protest.

Litt tidligere på kvelden kom bekreftelsen på at Mark Cavendish heller ikke stiller på startstreken på den 5. etappen. Sammenstøtet med Sagan endte med brudd i skulderbladet for Cavendish.

Sagans Tour-exit er på alle mulige måter trist for rittet og publikum, men avgjørelsen om å kaste ut Sagan har direkte påvirkning på hvilke nasjoner som får stille med ni ryttere i landeveisrittet i VM i Bergen i september.

Må passere Polen
Norge kjemper nemlig en intens kamp med Slovakia og Polen om den viktige 10. plassen på nasjonsrankingen til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). De ti beste nasjonene får stille med ni ryttere i VM. Nummer 11 får kun stille med seks ryttere.

Foreløpig ligger Polen på 10. plass med 4908,75 poeng. Norge er nummer 11 med 4682 poeng (om Sagan blir endelig disket). Slovakia følger hakk i hæl med 4487,5 poeng. En normal Sagan-Tour ville etter all sannsynlighet ført Slovakia forbi Norge på rankingen.

TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen understreker at det er stor forskjell på å stille med ni ryttere i stedet for seks.

– Det er en enorm forskjell på å ha ni ryttere i stedet for seks i et VM. Vi har mange gode ryttere i Norge. De tre som eventuelt ikke vil være blant våre seks kan gjøre en god jobb. Det ville betydd mye for både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Men måten det skjer på er ikke sånn vi ønsker. Jeg skulle ønske at vi kunne kvalifisert oss på en grei måte. Nå mister Sagan veldig mye poeng i juli, sier Lauritzen.

– Ingenting er avgjort
Norge må passere Polen før kalenderen viser 15. august. Det er nemlig rankingen på det tidspunktet som avgjør hvilke nasjoner som får full kvote. Med 226,25 poeng opp til Polen må Boasson Hagen og Kristoff gjøre sine saker svært skarpt de siste ukene av Touren. En etappeseier gir 125 poeng. 2. plass gir 50 poeng, mens 3. plass gir 25 poeng. Samtidig bør Michal Kwiatkowski og Rafal Majka helst plassere seg beskjedent på den gjenværende etappene.

– Ingenting er avgjort ennå. Med Sagan og Cavendish ute vil det styrke Norges sjanser for å få gode resultater i Tour de France, men jeg skulle selvfølgelig ønsket at både Sagan og Cavendish hadde vært med i Touren. Når uhellet er ute er det ikke til å komme bort fra at Norge vil profittere på det, sier Lauritzen.

Følgende ryttere har samlet poeng for Norge:
Alexander Kristoff 2260
Edvald Boasson Hagen 1059
Kristoffer Halvorsen 525
Odd Christian Eiking 295
August Jensen 277
Vegard Stake Laengen 222
Audun Brekke Fløtten 195
Amund Grøndahl Jansen 161