– Helt gal avgjørelse å diske Sagan

Men Sagan kan likevel få bli i Touren. Tirsdag kveld melder laget hans at de har levert inn en offisiell protest mot avgjørelsen.

Se hendelsen som førte til at sykkelstjernen ble kastet ut av TdF i videovinduet øverst!

Tour de France-juryen valgte å kaste Peter Sagan ut av rittet etter at Mark Cavendish gikk i bakken i spurten på tirsdagens etappe.

Begrunnelsen fra juryen var at Sagan satte sine kolleger i fare.

Sagans lag, Bora-Hansgrohe, melder tirsdag kveld at de er uenige i avgjørelsen og har levert inn en offisiell protest.

Dermed er det fortsatt sjanse for at Sagan kan bli i Touren.

– Peter Sagan nekter for å ha skyld i, eller på noen måte ha ment å få Mark Cavendish til å krasje på de siste 200 meterne av etappen. Peter holdt sin linje og kunne ikke se Cavendish på høyre side, skriver laget på sin hjemmeside.

Om protesten skulle bli tatt til følge og UCI gjør helomvending, vil det være første gang man gjør om på en diskvalifikasjon siden Urs Zimmermann i 1991.

Zimmermann hadde flyskrekk og nektet å ta fly på hviledagen. Da valgte arrangøren å diskvalifisere Zimmermann. Det reagerte alle de andre rytterne i feltet, inkludert Dag Otto Lauritzen, sterkt på. Etter mye frem og tilbake fikk sveitseren lov til å benytte et annet transportmiddel for å rekke etappen etter hviledagen.

– Gal avgjørelse

TV 2s sykkeleksperter, Dag Otto Lauritzen og Mads Kaggestad, mener begge avgjørelsen er feil, og at Cavendish selv opptrådte kritikkverdig på oppløpet.

– Når man ser bildene først, fra helikopteret, ser det veldig dramatisk ut. Etter å ha studert spurten forfra, ser man at Cavendish prøver å passere i et veldig trangt område. Han kommer i ubalanse og lener seg mot kroppen til Sagan. Démare gjør også en forflytning. Han er ute til høyre, men ender opp til venstre. Jeg synes det er helt feil å diskvalifisere Sagan, sier Lauritzen.

– Ikke intensjonen
Arnaud Démare sikret etappeseieren. Peter Sagan var nummer to over målstreken, en plass Alexander Kristoff overtok fra slovaken.

– Jeg har snakket med ganske mange sykkeleksperter her nede, og mange er uenig i juryens avgjørelse. Albuen kommer lenge etter. Jeg tror ikke det var intensjonen til Sagan, sier den tidligere toppsyklisten.

Briten ble sendt rett til undersøkelser med tydelige smerter i skulderen. Han fikk først høre at kollegaen var diskvalifisert da han møtte pressen utenfor lagbussen, før han ble kjørt videre til nye undersøkelser på et sykehus.

Cavendish måtte sent tirsdag kveld trekke seg fra Touren.

– Jeg håper «Cav» kommer seg på hjul i morgen, men er veldig i tvil. Sånn er idretten. Dette vil uansett åpne muligheter for andre til å blomstre. Det er også synd for Sagan, men det er ikke sånn at han skal frikjennes fordi han er den mest populære, sier Lauritzen.

André Greipel skal først ha vært rasende på Sagan etter den kaotiske spurten. Sportsdirektør Marc Sergeant i Lotto-Soudal avslørte hva Greipel sa på lagets radio like etter målgang.

– Han er ikke vennen min noe mer, skal Greipel ha sagt.

Nå har imidlertid den store tyskeren endret synspunkt.

På twitter skriver Greipel tirsdag kveld:

– Av og til bør jeg se bildene før jeg uttaler meg. Beklagelser går til Peter Sagan ettersom jeg synes at avgjørelsen fra juryen er for streng.

– Kan ha blitt presset
Mads Kaggestad deler Lauritzens tolkning av det som skjedde i den dramatiske spurten.

– Det virker litt vel strengt. Det var flere stygge manøvre i den spurten der. Jeg tror juryens beslutning er basert på en litt feil tolkning av det som skjer. Samtidig ser jeg at (André) Greipel er forbannet og mener han gjorde flere stygge ting i løpet av etappen. Kanskje han har en stil som er litt for rå? sier TV 2-eksperten.

– Flere mener juryen kan ha blitt utsatt for press?

– De har nok blitt presset til å sette et eksempel. De har jo tidligere blitt anklaget for å være for snille og for lite konsekvente, senest i forbindelse med saken angående Skys tempodrakter. Det kan være de er redde for å være for myk overfor de store stjernene, og at de nå viser eksempel ved å kaste ut selveste verdensmesteren. Så kan man diskutere om en deplassering og poengtrekk hadde vært mer riktig. For meg er det ikke så klart at dette ble gjort fordi han ville noen andre vondt. Det skjer i kampens hete, og i en voldsom fart. Man handler på refleks og impuls. Vi kan også diskutere om «Cav» gjorde en manøver som ikke var særlig lur. Jeg har sett ham gjøre flere enn Sagan opp gjennom årene, sier Kaggestad.

– Noe man bør ta hensyn til
Like etter målgang gikk Sagan direkte bort til Cavendish og Team Dimension Data og beklaget hendelsen.

– Mange er sikkert uenig, men jeg mener dette er noe man bør ta hensyn til før en gir den strengeste straffen. De fleste ryttere ville bare lagt all skyld på motparten, sier Kaggestad.

– Det var en lang diskusjon, og en svært vanskelig avgjørelse å ta. Det har ikke noe med Sagan å gjøre, men det har med handlingen syklisten gjorde. Vi er i begynnelsen av Tour de France. Før Touren advarte vi om at vi kom til å følge ekstra nøye med på sprinterne, uttaler Det internasjonale sykkelforbundets (UCI) juryleder, Philippe Marien, ifølge cycklingweekly.