3D-FROOME: Med en kopi av Chris Froome har forskere ved NTNU utviklet Team Skys trøye. Her er forsker Luca Oggiano og stipendiat Lars Morten Bardal i vindtunnelen ved NTNU.
3D-FROOME: Med en kopi av Chris Froome har forskere ved NTNU utviklet Team Skys trøye. Her er forsker Luca Oggiano og stipendiat Lars Morten Bardal i vindtunnelen ved NTNU. Foto: Øyvind Buljo/NTNU

Forskere ved NTNU står bak Team Skys omstridte drakt

– Må bare tåle at det er blitt så mye oppstyr, sier Lars Morten Bardal ved NTNU til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kjølvannet av åpningstempoen i Tour de France er det blitt mye snakk om Team Skys hvite trøyer.

NTNU-samarbeid
Det britiske laget er nemlig blitt anklaget for juks og regelbrudd. Frédéric Grappe fra det rivaliserende laget FDJ mener at innsydde luftlommer i stoffet gir bedre aerodynamikk og en fordel på fem prosent, tilsvarende 20 sekunder.

Trøyene er ikke i strid med regelverket, er den klare meldingen fra Lars Morten Bardal ved NTNU i Trondheim.

Han har sammen med den italienske forskeren Luca Oggiano vært med på å utforme trøyen flere av Team Sky-rytterne brukte på åpningsetappen.

– Vi har egentlig bare forsøkt å være innovative og gjøre jobben vår med å lag en drakt som var mer aerodynamisk enn den Team Sky hadde. At det ble så mye oppstyr må vi bare tåle, men jeg hadde ikke forventet det siden den er innenfor regelverket. Det har nok litt med å gjøre at det er Team Sky og Tour de France, sier Bardal til TV 2.

Drakten er et resultat av et samarbeid mellom NTNU, Team Sky og trøyeprodusenten Castelli. Ifølge nettstedet Gemini.no ble forskeren Oggiano kontaktet av Team Sky i fjor for å lede arbeidet som følger av sin kompetanse og ekspertise innenfor fagfeltet.

Italieneren er forsker ved institutt for energi- og prosessteknikk og Senter for idrettsanlegg og teknologi ved NTNU.

Geraint Thomas på tempoen iført den omdiskuterte trøyen
Geraint Thomas på tempoen iført den omdiskuterte trøyen Foto: Christian Hartmann

Forundret over spekulasjonene
Team Sky fikk produsert en 3D-utgave av Chris Froome, som ble brukt i testingen av den nye trøyen i en vindtunnel ved NTNU.

Stipendiat Bardal vil ikke avsløre noen detaljer om trøyen, men påpeker at den er utviklet innenfor rammene til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Beskyldningene om fem prosents fordel aner han ikke hvor kommer fra.

TESTING: Ved NTNU ble drakten nøye testet på en kopi av Chris Froome.
TESTING: Ved NTNU ble drakten nøye testet på en kopi av Chris Froome. Foto: Oyvind Buljo/NTNU

– Jeg kan ikke si så mye om detaljene, men vi kan si at den er innenfor regelverket og at alle drakter som er brukt er laget med tanke på å være aerodynamisk, sier Bardal.

– I regelverket står det at det ikke skal være noe som er lagt til i aerodynamikken, at du feks. har noe som er utenpå eller inne i drakten for å endre formen på rytteren. Det er det ikke på trøyen.

Han er litt forundret over at trøyen har fått så mye oppmerksomhet de siste dagene. Den er nemlig allerede blitt brukt i store ritt. I mai brukte flere av Team Skys ryttere trøyen i Giro d'Italia uten at noen reagerte.

– Når det er en så god lagprestasjon av Team Sky, er det kanskje ikke så rart at det blir mer fokus på det, sier Bardal.

– Samme prinsippene ligger til grunn hos andre
Påstandene om juks ble også kontant tilbakevist av Team Skys sportsdirektør Nicolas Portal etter at både Geraint Thomas, Chris Froome, Vasil Kiryjenka og Michal Kwaitkowski endte blant de åtte beste på lørdagens dyvåte tempoetappe i Düsseldorf.

– Utstyret vårt er lovlig, og det er blitt godkjent av arrangørkomiteen. Vi ville aldri risikert å tape Tour de France på første etappe ved å jukse, sier Nicolas Portal.

I tillegg til påstandene om juks av Team Sky, har Grappe hos FDJ har hevdet at andre lag bruker det samme trøyematerialet som britene.

– Alle lagene tester draktene i vindtunnel og bruker ressurser på å lage en mest mulig aerodynamisk drakt. Det er ikke noen i feltet som bruker den eksakt samme drakten, men de samme prinsippene ligger til grunn hos de fleste, sier Bardal.