IKKE ALKOHOLFRITT: Ilden tennes før ungdoms-OL på Lillehammer. Underveis i mesterskapet ble barregningene store for Norges idrettsforbund. 
IKKE ALKOHOLFRITT: Ilden tennes før ungdoms-OL på Lillehammer. Underveis i mesterskapet ble barregningene store for Norges idrettsforbund.  Foto: NTB scanpix/TV 2 (montasje)

Idrettsforbundet spanderte alkohol for 200.000 kroner under ungdoms-OL

Kvitteringer fra Vinter-OL for ungdom i 2016 viser at gjester og støttespillere fikk dekket barregninger verd 200.000 kroner av Norges idrettsforbund. Nå endres rutinene.

I dag la Norges idrettsforbund (NIF) frem regnskapene fra Sotsji-OL i 2014 og Vinter-OL for ungdom i Norge i 2016.

TV 2 har gått gjennom kvitteringer knyttet til bevertning som NIF har bekostet for inviterte gjester, og kommet frem til at det totalt er brukt like under 200.000 kroner på øl og vin under representasjonen.

– Fordi arrangementet ble større enn forventet, både når det gjelder publikum og gjester, ble budsjettet for representasjon som kjent fra før overskredet med 1,2 millioner kroner. Dette er også bakgrunnen for at du finner regninger på 200.000 kroner for alkohol, sier kommunikasjonssjef Niels Røine i NIF til TV 2.

Røine forteller at det blant gjestene som ble invitert til full bevertning under Vinter-OL for ungdom på Lillehammer var både næringslivsfolk, idrettsutøvere, sponsorer og representanter for det offentlige Norge.

116 flasker vin

I regnskapet pressen fikk tilgang til for første gang mandag finnes det blant annet kvitteringer som viser at en barregning fra Toppen Bar på Mølla hotell på Lillehammer pålydende 23.814 kroner er dekket av NIF.

Det samme gjelder totalt 116 flasker vin som NIF dekket kostnadene for på Brenneriet Bar og Brenneriet restaurant 13. og 20. februar 2016 i forbindelse med representasjonsmiddager.

ÅPNET REGNSKAPENE: Niels Røine, kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund (NIF) foran journalister som går gjennom regnskapene for Sotsji-OL og ungdoms-OL i 2016.
ÅPNET REGNSKAPENE: Niels Røine, kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund (NIF) foran journalister som går gjennom regnskapene for Sotsji-OL og ungdoms-OL i 2016. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2

Under disse to arrangementene ble det drukket alkohol for minst 31.000 kroner på Idrettsforbundets regning.

Røine skjønner at 200.000 kroner brukt på alkohol under et ungdomsarrangement kan skape reaksjoner.

– Ja, og vi har i NIF hatt en generell diskusjon rundt alkohol. Det er naturlig å stille seg spørsmålet om dette er noe vi kan stå for, i forbindelse med nye arrangementer, sier Røine til TV 2.

– Har det noe å si at dette skjedde under ungdoms-OL?

– Ja, det vil jeg si. Det er betimelig å stille spørsmål ved det. I forhold til de verdiene vi skal stå for må nok dette justeres – og det er allerede i ferd med å bli gjort, sier kommunikasjonssjefen.

– Ikke behov for å skjule noe

Selv om Røine ikke vil si at det ble gjort noen feil med tanke på alkohol-kostnadene under ungdoms-OL, sier han NIF har gjort endringer og vil stramme inn.

– Dette er et eksempel på at norsk idrett og idrettsforbundet må bli tydeligere på sin holdning til verdier generelt og bruk av alkohol spesielt i alle sammenhenger, og vi har endret rutinene for hvordan vi skal gjøre dette fremover, sier Røine til TV 2.

56 FLASKER VIN: En av flere kvittering som viser at Norges idrettsforbund spanderte alkohol av ulikt slag på sine gjester under ungdoms-OL i 2016.
56 FLASKER VIN: En av flere kvittering som viser at Norges idrettsforbund spanderte alkohol av ulikt slag på sine gjester under ungdoms-OL i 2016. Foto: Roar Dalmo Moltubak

Det var i mai besluttet ledermøtet i NIF gav etter for presset om å offentliggjøre mer enn de overordnede regnskapene fra vinter-OL i Sotsji i 2014 og ungdoms-OL på Lillehammer i fjor.

– Vi har overhodet ikke noe behov for eller ønske om å skjule noe som helst, sier Røine.

Forberedt på bråk

Idrettspresident Tom Tvedt sa til TV 2 i forrige uke at han er forberedt på bråk når bilagene nå kommer fram i dagen.

– Jeg er forberedt på alt, men da er det viktig å huske at vi er den eneste organisasjonen som åpner opp for innsyn i regnskapene på bilagsnivå så langt tilbake i tid. Og jeg håper også media bruker informasjonen på en objektiv måte.

– Hva mener du med det?

– Nei,i det betyr at vi har hatt en drift i lang tid der vi ikke har reist på statens regulativer. Og da kjøper man jo middag. Så jeg håper man kan bruke den informasjonen for å opplyse saken. Det er idrettens ønske. Vi har ingenting å skjule, og det er derfor vi gjør dette, sa Tvedt til TV 2.

Mer over sommeren

Det var et utvalg av bilag som ble lagt fram tirsdag, basert på hva mediene har bedt om innsyn i. Flere bilag kommer over sommeren.

De overordnede regnskapstallene er allerede kjent. De viser at NIF totalt hadde utgifter på vel 18 millioner kroner til Sotsji-OL og paralympics samme sted.

I tillegg ble det brukt 8,8 millioner på markedsføring av Oslo som mulig søkerby for OL i 2022, gjennom satsingen Norway House i Sotsji.

NIFs tall viser også at forbundet totalt i 2015 og 2016 hadde utgifter på vel 7 millioner kroner til ungdoms-OL på Lillehammer.

(TV 2/NTB)