USIKKER PÅ FORMEN: Chris Froomes seierstørke gjør at Touren er mer åpen enn på lenge
USIKKER PÅ FORMEN: Chris Froomes seierstørke gjør at Touren er mer åpen enn på lenge Foto: Christophe Ena

Tourmanager: Froomes seierstørke gir forventninger om en mer åpen Tour

Les hvem Mads Kaggestad tror på i årets Tour-åpning.

Her spiller du Tourmanager 2017! Registrer ditt lag og kjemp mot vennene dine nå!

Mads Kaggestad vil komme med sine tips og analysere Tour de France fra et managerperspektiv gjennom hele sommeren.

Tour de France er en tre uker lang sykkelfest som tar oss over vakkert landskap og historiske steder. For publikum er opplevelsen en nytelse med bilder av vakker natur, kultur og sportslig drama.

Touren er gjenstand for de mest utrolige og uforutsigbare hendelser. Som i fjor da Chris Froome i gul trøye måtte ta beina fatt og løpe oppover fjellsiden av Mont Ventoux fordi sykkelen var knekt etter et sammenstøt med Richie Porte og en motorsykkel. Et godt eksempel på et av de mange unike øyeblikk i tourens historie.

Det sportslige holder et vanvittig nivå, med 198 ryttere som skal pines igjennom 3540 kilometer fordelt på 21 etapper. Ni av etappene er flate, fem er mellomharde, fem er fjelletapper hvorav tre avsluttes på en fjelltopp. To etapper er tempo, altså individuell intervallstart mot klokka.

Opplevelsen med å følge Touren forsterkes ytterligere med økt engasjement for det som skjer. Derfor tilbyr TV2 seerne å delta på Tour- manager spillet. Gjennom Tourmanager oppnår du ytterligere engasjement for det som skjer igjennom muligheten til å konkurrere med venner, naboer, kjente- og ukjente om å ha det beste laget med mest poeng underveis fra starten i Düsseldorf til Paris.

Ved å sette sammen et lag bestående av ryttere på tvers av Tourens deltakere, kan du samle poeng og måle dine ferdigheter som sykkelmanager både på enkeltetapper og sammenlagt. Budsjettet er på 100 millioner og du må kjøpe 12 ryttere og en sportsdirektør slik at du har to kapteiner, tre hjelperyttere, to unge ryttere, to klatrere, to spurtere, en temporytter og en sportsdirektør. Du kan maks utføre 25 bytter underveis og må derfor velge laget med omhu. Det er viktig å ha en god start og under får du noen refleksjoner om disposisjoner den første uken.

Første uken innledes med en individuell tempoetappe på 14 km i Dusseldorf. Deretter følger tre lette etapper før rytterne på den femte etappen møter målgangen på toppen av 1- kategori stigningen La Planche des Belles Filles. Deretter følger to flate etapper, før rytterne skal igjennom to tøffe dager med fjell før hviledagen 10. juli. Vær våken på at tredje etappe fra Verviers til Longwy er klassifisert som flat, men den avsluttes på toppen av en tredje- kategori som begrenser muligheten for de rene spurterne. Etappe to, fire, seks og sju er gode muligheter for spurtlagene som ønsker å samle feltet inn mot en flat og rask finale.

I løpet av de syv første dagene trenger du altså hele spekteret av ryttere med gode temporyttere for etappe 1, rene spurtere for etappe to, fire, seks og sju, en spurtsterk rytter med gode bakkeegenskaper på etappe tre og de sterkeste klatrerne for etappe fem.

Den store favoritten til å vinne åpningstempoen i Dusseldorf er Tony Martin.

På hjemmebane er tyskeren ekstra motivert, og for andre gang i karrieren kan han ikle seg den gule trøyen som rittets leder. Tour- manager gir kun poeng for å overta en trøye, og Martin har gode muligheter til å beholde ledertrøyen frem til rittet får sin første smak av fjellene på etappe fem. På toppen av La Planche des Belles Filles er det sannsynlig at den beste av sammenlagtfavorittene fra tempoetappen i Dusseldorf overtar sammenlagtledelsen, for eksempel BMC rytteren Richie Porte eller Chris Froome fra Team Sky.

Etappe to, fire, seks og sju lukter samlet spurt. Velg derfor spurterne med god støtte gjennom et solid spurtopptrekk. Marcel Kittel er på sitt beste den raskeste i feltet. Tyskeren har vunnet 11 ritt i 2017 og nærmer seg totalt 90 seire som proff. Quickstep- Step Floors har et sterkt lag med erfarne og tøffe klassikerryttere, og Kittel kan i tillegg kjøre tempo. Foran hjemmepublikumet i Dusseldorf er det stor sannsynlighet for at Kittel gir alt. Om han ikke vinner etappen, kanskje han er nær nok til at bonussekunder kan bringe han inn i gul trøye på etappe 2? I så fall gir det ekstra poeng i Manager- spillet. Regn med tyskeren som et av de sikre kortene for en etappeseier den første uken. Dessverre ble Kittel for dyr for mitt lag, så jeg satser på nederlandske Dylan Groenewegen i LottoNL-Jumbo. Groenewegen har hatt en fin sesong med seks seire inkludert poengtrøya i oppkjøringsrittet Ster ZLM Tour.

Den siste spurtplassen til mitt managerlag går til Michael Matthews. Australieren er rask, har et spennende lag i ryggen, vant en etappe i oppkjøringsrittet Sveits rundt, og har i tillegg kapasitet til å vinne den harde avslutningen på tredje etappe til Longwy. Med Matthews har du en spurter som kan prestere på flere arenaer, kjempe om den grønne trøya, og som er en stayer som kan bli på Manger- laget gjennom hele rittet.

Velg lagkapteiner som kan kjøre tempo og dermed stå med gul trøye etter målgang på femte etappe. Mine valg fra start blir dyre Richie Porte og den litt billigere Ion Izagirre. De to er blant feltets sterkeste temporyttere og mulige etappevinnere på den første fjelletappen den femte dagen. Utsiktene er gode til at de kan bli på laget fra start til mål med bra poengavkastning.

Izagirre er i tillegg lagkamerat med italienske Sonny Colbrelli. Om Colbrelli vinner gis manager-poeng til Izagirre.

Blant aktuelle klatrere viste Fabio Aru strålende form i Criterium du Dauphine og han vant det nasjonale mesterskapet. Med seier i Spania rundt i 2015 og to pallplasser sammenlagt i Italia rundt er 26 åringen i Astana en mann som også kan havne på sammenlagtpallen i Paris. Han er en angrepsvillig rytter med fem seire på enkeltetapper fra Spania- og Italia rundt. Med Fuglsang danner han en sterk duo. Offensiv sykling kan gi mye poeng og etappeseier allerede på femte etappe. Den klatresterke sammenlagtrytteren kan bli en solid poengsanker som trygt kan bli på laget gjennom alle de 21 etappene. Dessuten, om Aru ikke lykkes har han kanskje åpnet veien for lagkameraten Fuglsang? En lagkamerat som vinner gir managerpoeng til ditt lag.

Som neste klatrer på laget velger jeg den mer ukjente franskmannen Stephane Rossetto.

Cofidis rytteren er ingen stor klatrer, men han er billig, offensiv og kan være en mann som sendes i brudd for at Cofidis skal spare kruttet til opptrekket rundt Nacer Bouhanni. Rosetto er meget offensiv, og i brudd kan han sanke mye poeng både over bakker og på innlagte spurter.

Manager- laget består av tre hjelperyttere. Det kan være lurt å unngå nøkkelrytterne låst til en rolle rundt lagets kaptein. Samtidig er det sannsynlig at de samme kapteinene scorer mange poeng, som i så fall gir poengdrypp på hjelperytteren. Jeg utelukker ikke at hjelperytterne bygget rundt for eksempel Porte og Froome kan score poeng, men de vil bruke minst mulig krefter når jobben for kapteinen er gjort og slikt blir det lite poeng av. Målet er derfor å finne billige, offensive hjelperytterne i form, med vinnerinstinkt, spisskompetanse, og del av et sterkt lag som vinner ofte. Hjelperytterne får fire ganger poengsummen i forhold til de mer sikre kortene blant spurterne, klatrerne og sammenlagtrytterne. Det er blant billige hjelperytterne du finner gull.

Mine hjelperyttere til første uken blir Alexis Vuillermoz, Patric Bevin og Simon Geschke.

AG2R rytteren Vuillermoz er god i eksplosive bakkeavslutninger og kan gjøre det bra på tredje etappe. Patric Bevin sykler for Cannondale- Drapac, et offensivt lag som ofte er i brudd. Bevin har vist en fin formkurve inn i Touren med andre plass på etappe to av Sveits rundt. Geschke i form er en meget god klatrer som kan oppnå overraskende resultater når han gis frihet til å kjøre egne sjanser. Team Sunweb er et lag i medgang, og med Matthews og Barguill i vinnerform kan det dryppe manager- poeng på den tyske hjelperytteren.

I konkurransen om å bli rittets beste unge rytter under 26 år setter jeg inn Peter Vakoc fra Quick- Step Floors, og Simon Yates fra Orica- Scott. Vakoc fordi han er relativt rimelig og fordi han er lagkamerat med poengsankere som Marcel Kittel og Daniel Martin. Vakoc kan gå i brudd og være en vanskelig mann å slå om bruddet holder inn. Yates kan bli topp ti sammenlagt, vinne etapper underveis og vil sannsynligvis være høyt oppe på tredje og femte etappe den første uken.

Med et høyt forbruk mangler jeg dessverre midler til å kjøpe direktøren i Bora- Hansgrohe.

Med Peter Sagan, Rafal Majka og unge Emanuel Buchman er direktøren i Bora- Hangrohe et godt valg fordi de kan score poeng hele veien fra starten i tyske Dusseldorf til målgangen i Paris. Jeg må derfor ta til takke med direktøren i Lotto- Soudal. Med han håper jeg at den tyske gorillaen Andrei Greipel kan gi meg en solid dose managerpoeng.

Mads!