IKKE IMPONERT: Far og manager til Ingebrigtsen-brødrene, Gjert Ingebrigtsen mener høydehus-forbudet er «tøvete». 
IKKE IMPONERT: Far og manager til Ingebrigtsen-brødrene, Gjert Ingebrigtsen mener høydehus-forbudet er «tøvete».  Foto: Nesvold, Jon Olav

– Det er et tøvete forbud

Tidligere langdistanseløper Sindre Buraas mener høydehusforbudet hemmer norsk friidrett. Gjert Ingebrigtsen kaller forbudet «tøvete», men nekter å bruke energi på det.

Det særnorske forbudet mot høydehus og høydetelt, ble fattet på idrettstinget i 2003 etter flere år med debatt.

I 2015 ble vedtaket tatt opp på nytt i idrettstinget, og der stemte man mot å oppheve forbudet.

Dermed er Norge fortsatt så å si det eneste landet i verden som forbyr bruken av høydehus.

– Jeg ville brukt høydetelt

Den tidligere langdistanseløperen Sindre Buraas mener forbudet er en hemsko for norsk friidrett. Lørdag kommenterte han på Twitter at det var på tide å la utøverne på toppnivå få bruke høydetelt.

Anledningen var at Filip og Jakob Ingebrigtsen måtte trekke seg fra lag-EM lørdag på grunn av et fly som var innstilt. De hadde vært på høydetrening i St. Moritz og rakk aldri konkurransen.

– Jeg er en av dem som absolutt mener at man burde få bruke høydehus og lignende. Jeg ville helt klart brukt det hvis det var mulig. Jeg har ikke hørt noen gode argumenter mot det, sier Buraas til TV 2.

– Nå fikk vi jo nettopp et praktisk eksempel på at det kunne vært hensiktsmessig. Situasjonen med Ingebrigtsen-brødrene og lag-EM hadde kunnet blitt løst annerledes.

UFORSTÅENDE: Sindre Buraas forstår ikke hvorfor høydehus er forbudt i Norge.
UFORSTÅENDE: Sindre Buraas forstår ikke hvorfor høydehus er forbudt i Norge. Foto: Junge, Heiko

Buraas mener livet som toppidrettsutøver ville blitt mye enklere hvis høydehus- og telt var tillatt.

– Det ville forenklet en god del. Man slipper å reise land og strand for å løpe i høyden, man kan i stedet bare ha med seg et slikt telt på hotellrommet, sier han til TV 2.

Sindre Buraas sier at forbudet mot høydehus er et stadig samtaleemne blant utøverne selv.

– Det burde være et alternativ for topputøverne. Jeg har pratet med mange norske utøvere om det, og jeg har aldri hørt noen være negative til å bruke det. Da ville jo man jo hatt mulighet til å kontrollere bruken også for å overse eventuelle farer. Uten at jeg forstår hva den faren skulle være.

– Høydetrening handler ikke bare om blodlegemer

Henrik Ingebrigtsen har tidligere protestert mot det særnorske forbudet.

– Jeg vil ikke fremstå som en forkjemper eller flaggbærer for høydetelt. Forbudet er ikke noe jeg irriterer meg over daglig. Men jeg er imot urettferdighet i hverdagen. Det er derfor jeg holder på med friidrett, det er rettferdig fordi det er så enkelt. Du trenger bare et par piggsko. Dette er urettferdig, sa han i et intervju med VG tilbake i 2015.

Far og manager til Ingebrigtsen-brødrene, Gjert Ingebrigtsen, avviser likevel at forbudet mot høydehus var medvirkende til at de ikke nådde lag-EM i Vaasa.

– Flyet ble innstilt. Vi ville vært her oppe uansett, sier han til TV 2.

– Vi er ikke kun i høyden for å samle blodlegemer. Selv om man hadde hatt mulighet til å bruke høydetelt ville vi fortsatt reist til St. Moritz og vært der nå. Man slutter ikke å reise til høyden på grunn av at man har fått et telt. Dette handler ikke bare om blod. Her oppe kommer vi bort fra alt og da får vi konsentrert oss i ro og mak, sier han til TV 2.

Men disse teltene kan jo du ha med deg på hotellrommet, ville ikke det gjort oppladningen lettere?

– Det har jeg aldri reflektert over. Det er et jævla styr med disse teltgreiene også, vet du. Man skal pakke det med seg, pakke det ned igjen, nei, det tror jeg ikke at vi ville benyttet oss av. Det hadde ikke betydd noe fra eller til.

– Tøvete forbud

Ingebrigtsen innrømmer likevel at han ikke har noe til overs for at det finnes et forbud.

– Det er et tøvete norsk forbud, men det har ikke noe å si for oss. Vi må bare forholde oss til det forbundet har bestemt. Men for Henrik sin del i år, som nettopp har blitt pappa og som likevel har vært borte på høydetrening i fem måneder, ville det nok vært en fin mulighet. Da ville han nok prioritert å være litt mer hjemme i perioder, sier Ingebrigtsen.

TV 2s utholdenhetsekspert Johan Kaggestad har tidligere stilt seg undrende til forbudet mot høydehus.

– Norge er det eneste landet i verden med forbud. Det virker snålt på meg. Husk på at hverken høydehus eller høyderom står på noen internasjonale dopinglister, sa han til TV 2 Sporten.

Olympiatoppen var ikke interessert i å kommentere problemstillingen.

– Høydehus-forbudet er vedtatt politisk på idrettstinget, og det forholder vi oss til i vårt arbeid med norske toppidrettsutøvere, skriver de i en tekstmelding til TV 2.