RBK-treneren: – Det er vi andre som har sviktet Bendtner

Kåre Ingebrigtsen mener det har vært umulig for Bendtner å være god.

TRONDHEIM (TV 2 Sporten): Oddsen på Nicklas Bendtner som eliteserienes toppscorer var godt nede på 3-tallet før sesongen startet.

De som valgte å sette penger på dansken føler seg neppe trygg på at det var en god investering: Fasit etter 13 av 30 serierunder er fattige fire scoringer, og det er over én måned siden den siste av dem, hjemme mot Lillestrøm den 20. mai.

Da en suspendert Bendtner satt på tribunen mot Strømsgodset nylig leverte erstatteren Matti Vilhjalmsson varene på topp med mål og assist, samtidig som han ble utropt til banens beste av Adresseavisen. De påfølgende spørsmålene til Kåre Ingebrigtsen - om plassen til Bendtner nå var truet - utløste irritasjon hos RBK-treneren.

Se TV 2 Sportens reportasje øverst!

Og det toppet seg etter 0-1-tapet borte mot Haugesund sist helg, da FKH-stopper Fredrik Pallesen Knudsen uttalte at Bendtner var overraskende svak, og enkel å spille mot.

– Pallesen ... Jeg driter vel i Pallesen. Hva er han, 17 år? Og spilt ti eliteseriekamper? Vi har analysert Haugesund, og Pallesen er vel involvert i halvparten av målene, så han har vel en del å jobbe med selv, brummet Ingebrigtsen til VG.

Det endte med refs fra styreleder Ivar Koteng. Og selv om Ingebrigtsen erkjenner at han ikke alltid har parert spørsmålene elegant, og skjønner at han har framstått sur og grinete, er han urokkelig på at mye av kritikken mot Bendtner er urettferdig.

– Hva er det du mener er urettferdig?

– Jeg synes det er urettferdig at alle skal si at det er hans feil at vi ikke spiller bra fotball. Det er det ikke. Det finnes ikke én enkeltspiller som vi er helt avhengige av.

– Vi har ikke hentet noen Messi, som henter ballen på midtbanen, dribler ti mann og skyter i krysset. Vi har hentet en spiss som er en god avslutter, og da må vi få ballen til ham.

– Mener du at han har hatt dårlige arbeidsforhold i dette Rosenborg-laget?

– Ja, det synes jeg. Selvfølgelig kunne Nicklas vært bedre, som alle andre, men dette er et kollektivt spill. Vi må komme oss dit han er med ballen, han må slippe å komme ned dit ballen er. Vi må bli flinkere på den siste tredelen av banen.

– Så andre spillere har sviktet vel så mye som Bendtner?

– Ja. Det føler hele gruppa på. Det er ikke én mann, det er oss som et kollektiv. Både trenere og spillere. Vi har ikke vært gode nok. De siste to årene har vi vært et fantastisk kollektiv, og der trenger vi mer tid. Nå er vi et sterkt kollektiv i altfor korte perioder. Vi er usikre. Vi må bli mer forutsigbare for hverandre, og det jobber vi med. Det er ikke langt unna. Vi har det i lengre og lengre perioder. Jeg sitter ikke her og er bekymret for hva som skal skje, sier Ingebrigtsen.

Fem av 11 nye
Han har på mange måter lagt hodet på blokka ved å si at storformen ikke skal komme før Champions League-kvalifiseringen i juli. Bortekampen mot Dundalk er ikke langt unna, allerede 11. juli, og én seier på siste seks seriekamper vitner ikke akkurat om et lag som utstråler selvtillit og har fått relasjonene til å sitte.

Mot Haugesund startet trønderne med fem spillere som ikke var der i fjor: Vegard Eggen Hedenstad, Birger Meling, Marius Lundemo, Nicklas Bendtner og Milan Jevtovic.

På papiret meget solide spillere i norsk målestokk - men stadig flere spør seg om Rosenborg har forsterket nok til å kunne oppfylle drømmen om Champions League.

– Vi savner at relasjonene skal sitte bedre. Så har vi opplevd det tidligere, at det tar tid å komme til Rosenborg, venne seg til å være i en klubb hvor det forventes å vinne eliteserien hvert år, hvor det ikke holder å vinne 1-0 uten å briljere i tillegg. Det er 16 000 på tribunen her i hver hjemmekamp. Det er ikke så enkelt, sier Ingebrigtsen.

– Men det er ikke godt nok. Vi har scoret altfor lite mål, og skapt altfor lite målsjanser. Vi har to nye backer vi må bygge relasjoner med. Vegard har vært i Tyskland i fem år, og spilt en helt annen fotball. Birger kommer fra en helt annen fotballkultur i Stabæk. Vi må venne dem av og mer inn i den mer angripende og offensive rollen i Rosenborg. Det har gått opp og ned, men nå går det bedre. Det er to fantastisk gode fotballspillere som vi kommer til å få nytte av. Vi håpet det skulle gå fortere. Det er én fotballekspert som har skjønt det: Lars Bohinen. Han var glad for at de møtte Rosenborg så tidlig, for han skjønte at dette kom til å ta tid.

– Du mener at dere blir verre og verre å møte framover?

– Ja.

– Når kommer dere opp i femtegiret?

– Fjerdegiret kommer borte mot Dundalk, og så femtegiret hjemme. Deretter er det «full skyv», sier Ingebrigtsen og gliser.

– Frykter du de to kampene mot Dundalk?

– Nei. Er vi ikke gode nok, så er vi ikke gode nok. Men vi kommer til å være gode nok. Vi kommer til å slå dem ut. Vi gleder oss til de kampene.

Får kjeft av pappa
På papiret har Rosenborg et høyst overkommelig program i den hjemlige ligaen framover. I de neste fem kampene venter Sogndal (h), Kristiansund (b), Sandefjord (h), Sogndal (b) og Kristiansund (h).

Hvis Rosenborg knekker koden kan det renne inn mye mål i de kampene - og kanskje for en sulteforet Bendtner også.

– Jeg skjønner at det blir masse spørsmål når vi har hentet en spiller som Nicklas. Men når det framstilles som at det er hans inntreden som gjør at det lugger, blir det skivebom i mine øyne. Da er det min jobb som treneren og lederen til Nicklas å verne litt om ham. Jeg ser ham på trening hver dag, og klarer vi å ta ut potensialet i den mannen, så skal vi gjøre det bra.

– Har det nærmest gått personlig prestisje i det for deg også nå, at du skal få dette til å fungere?

– Det er viktig for oss at han skal lykkes. For han er en så god fotballspiller. Det er ikke mange andre som har klart det. Og jeg synes det hadde vært ålreit å ha klart noe Wenger ikke har klart, sier Ingebrigtsen med et glimt i øyet.

Enn så lenge må han tåle kjeft fra mange hold, også fra de som i utgangspunktet står ham nærmest.

– Pappa er ikke fornøyd med måten vi spiller på. Han sier ifra, han også. Jeg har en stor familie i Trondheim, som er veldig opptatt av Rosenborg. Det er lite artig i familieselskap akkurat nå, sier RBK-treneren.