SUKSESS ETTER CHELSEA-EXIT: Daniel Sturridge, Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne.
SUKSESS ETTER CHELSEA-EXIT: Daniel Sturridge, Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne. Foto: SCANPIX/TV 2

Fra flopper i Chelsea til stjerner hos rivalene: – Handler om tålmodighet

To og et halvt år etter at han forlot Chelsea, er Mohamed Salah tilbake i England. Han er ikke den første som har floppet i Chelsea og imponert hos en konkurrent.

Liverpool har bekreftet på sine hjemmesider at den tidligere Chelsea-spilleren Mohamed Salah er klar for klubben. Ifølge engelske aviser skal Salah, som har fått kallenavnet «Egypts Messi» i hjemlandet, være Liverpools dyreste spillerkjøp noensinne.

For bare to sesonger siden spilte Salah for Chelsea. Han ble hentet til London-klubben fra Basel for 130 millioner kroner i januar 2014, men etter 19 kamper og to mål totalt i alle turneringer for Chelsea ble kantspilleren hentet permanent til Serie A-giganten Roma i 2016 etter å ha spilt for klubben på lån sesongen i forveien.

– En ekstremt god spiller
I Serie A scoret han 15 mål og noterte seg for elleve assist forrige sesong, og bidro til at Roma endte på andreplass i ligaen bak Juventus.

KLAR FOR LIVERPOOL: Salah signerte for Liverpool torsdag. FOTO: LiverpoolFC.com
KLAR FOR LIVERPOOL: Salah signerte for Liverpool torsdag. FOTO: LiverpoolFC.com

Det fikk Liverpool til å punge ut med om lag 400 millioner kroner for å hente angrepspilleren tilbake til Premier League.

– Det er ingen tvil om at Salah er en ekstremt god spiller. Han har en enorm hurtighet og kan skape ting på egenhånd. Salah er en litt mer «rett frem»-spiller enn for eksempel Coutinho og ligner med på Mané. Signeringen gir Liverpool gode variasjonsmuligheter på topp og med tanke på kampplan også videre, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre til TV 2 Sporten.

Myhre vil imidlertid ikke allerede slå fast at Salah kommer til å ta Premier League med storm i comebacket i engelsk fotball.

– Å si at Salah vil bli en «hit» allerede er selvsagt umulig. Slike ting er umulige å si om spillerkjøp før sesongen har startet. Men han er en meget god spiller, og har vist i løpet av sine sesonger at han har alle kvaliteter som skal til for å lykkes, poengterer han.

Fra flopper til stjerner hos rivalene
Mohamed Salah er langt fra den første stjernen som ikke har lykkes i Chelsea, men blitt en stor suksess etter å ha forlatt Stamford Bridge.

Stjerner som Daniel Sturridge, Romelu Lukaku og ikke minst Kevin De Bruyne ble alle beskrevet som flopper i Chelsea, men sprudlet etter å ha skrevet under for en av London-klubbens rivaler i Premier League.

Petter Myhre mener det finnes flere forklaringer på akkurat det.

– Jeg tror det har mye med alder og modenhet å gjøre. Flere av disse spillerne var svært unge da de kom til Chelsea. Det å slå gjennom på direkten i en av Premier Leagues aller beste klubber er alltid vanskelig. I tillegg måtte de tilpasse seg en ny kultur og trener, og slike ting tar tid, oppsummerer han.

– Nåløyet i Chelsea er ekstremt trangt
Eksperten minner om det kreves troféer umiddelbart i en storklubb som Chelsea.

– I Chelsea har både klubben og spillerne dårlig tid. Derfor er det naturlig at spillere som ikke får den spilletiden de ønsker seg skifter klubb for å få mer spilletid og ta det neste steget. Dessuten handler dette også om spilleren passet inn i systemet. De Bruyne og Mourinho var for eksempel ikke full match i Chelsea, mener Myhre, og fortsetter:

– Det er mange ting som skal klaffe. Problemet i en klubb som Chelsea er at nåløyet om å komme på laget er så ekstremt trangt og klubben har så dårlig tid. Dette er en kjempeutfordring for en unggutt som kommer til England og må bo alene og forsøke å takle dette på beste måte.

Her er et utvalg spillere som ikke har klart å etablere seg i Chelsea, men har opplevd suksess i andre klubber:

  • Daniel Sturridge (Liverpool)
  • Kevin De Bruyne (Manchester City)
  • Romelu Lukaku (Everton)
  • Ryan Bertrand (Southampton)
  • Oriol Romeu (Southampton)
  • Filipe Luis (Atletico Madrid)
  • Juan Cuadrado (Juventus)
  • Radamel Falcao (Monaco)