DUELLANTER: Chris Froome (t.v.) og Richie Porte er blant de to største favorittene til å vinne Tour de France. 
DUELLANTER: Chris Froome (t.v.) og Richie Porte er blant de to største favorittene til å vinne Tour de France.  Foto: Mantey Stephane

Dette er sammenlagtfavorittene i sommerens Tour de France

– Froome virker å være litt dårligere enn i fjor, sier Johan Kaggestad.

Se Tour de France på TV 2 og Sumo fra lørdag 1. juli!

– Det er mange kandidater i år, og det blir et heftig Tour de France.

Det er Johan Kaggestads spådom før den 104. utgaven av Tour de France tråkkes i gang 1. juli.

TV 2s ekspertkommentator har vurdert de åtte største favorittene i sammendraget og i år kommer ikke trippelvinner Chris Froome best ut.

Briten har vært mannen å slå de siste årene, men kommer til å bli angrepet av et kobbel av knallsterke konkurrenter.

– Med såpass mange pallkandidater forventer jeg at de angriper hverandre fra start av, ikke at man blir sittende å se på hverandre. Det ligger an til å bli et festlig ritt, spår Kaggestad.

Her Johan Kaggestads favorittbarometer:

1. Richie Porte (32) - BMC
Plassering i 2016: 5

Richie Porte har seilet opp som den største favoritten til å ikle seg den gule trøyen på Champs-Élysées 23. juli. Australieneren har lagt bak seg en sesong full av solid resultater med sammenlagtseier i Tour Down Under og Romandiet rundt, samt andreplass i oppkjøringsrittet Critérium du Dauphiné i starten av juni.

Han vant tempoetappen i Dauphiné og mente at han hadde vunnet rittet om ikke alle hadde rottet seg sammen mot ham på den siste etappen. Porte har varslet hevn i Tour de France, og det mener Johan Kaggestad at han får.

– Han er i bra form og har vist hele sesongen at han blir å regne med. Det er så enkelt som at man må sykle fortere enn Froome. Usikkerhetsmomentet er at han pleier å ha en off-dag. Han har et godt lag rundt seg til å hjelpe ham. Han er god på tempo og god til å klatre – en solid rytter, sier Kaggestad

Richie Porte.
Richie Porte. Foto: Philippe Lopez

2. Nairo Quintana (27) - Movistar
Plassering i 2016: 3

Nairo Quintana hadde et mål om å vinne både Giro d'Italia og Tour de France i år, men sesongens første Grand Tour endte med andreplass bak Tom Dumoulin. Historien har vist at Giro og Tour-dobbelen ikke alltid ender med suksess, men Quintana må uansett regnes med i Tour de France.

Quintana har ikke kjørt ritt siden Giroens siste etappe i Milan 28. mai og har brukt deler av oppkjøringen til å trene i Alpene på det som venter i Tour de France.

Så langt denne sesongen har Quintana vunnet Volta a la Comunitat Valenciana og Tirreno-Adriatico, og i Giro d'Italia ble det én etappeseier. Med blant andre Alejandro Valverde i spissen stiller Quintana med et kruttsterkt kobbel av hjelpere i Touren, men Kaggestad er spent på hvilken utgave vi får av Quintana, som har tre pallplasser på tre forsøk.

Det er usikkert hvordan han har kommet seg etter Giroen. Han har god historie fra treukersritt, og har jo vunnet både Vueltan og Giroen. Det er ikke umulig at han klarer å gjenskape det i et nytt treukersritt. Han har samtidig et veldig sterkt lag rundt seg, sier Kaggestad.

Nairo Quintana.
Nairo Quintana. Foto: Alessandro Di Meo

3. Chris Froome (32) - Team Sky
Plassering i 2016: 1

Chris Froome har vært mannen å slå i Tour de France etter triumfer i 2013, 2015 og 2016 (veltet ut av rittet i 2014). Team Sky-kapteinen blir også å regne med i år, men i forkant av Touren stilles det likevel en rekke spørsmål til 32-åringens form.

2017-sesongen har gått uten en eneste seier for Froome, og i Critérium du Dauphiné ble det "bare" en fjerdeplass for rytteren som har vunnet oppkjøringsrittet de tre årene han triumferte med gul trøye i Tour de France.

Også i år kommer Froome med et bunnsolid mannskap, men etter Duphiné dyttet Froome favorittstempelet over på Porte.

– Han virker å være litt dårligere enn i fjor, men han har et bra lag rundt seg. Han har likevel gode muligheter til å få det til, og løypen passer ham meget bra med tempo og fjell. Så gjenstår det å se om han har klart å plotte formen til å være på topp i Tour de France. Han har ikke sett helt "sharp" ut så langt, sier Kaggestad.

Chris Froome i Tour de France 2016.
Chris Froome i Tour de France 2016. Foto: Christophe Ena

4. Fabio Aru (26) - Astana
Plassering i 2016: 13

En kneskade i vår spolerte Fabio Arus planer om å vinne Giro d'Italia. I stedet ble fokuset dyttet videre på Tour de France, der Astana nå kommer med et solid lag. Jakob Fuglsang er i storform og vant noe overraskende Critérium du Dauphiné i kamp mot de andre Tour de France-favorittene. Aru gjorde det også skarpt med en femteplass og blir trolig mannen å regne med i Tour-sammendraget for Astana.

26-åringen fra Sardinia har kun deltatt i Tour de France én gang, men har levert gode resultater i Giroen (to pallplasser) og Vueltaen (førsteplass i 2015) som tilsier at han blir å regne med i Tour de France.

– Jeg tror Aru blir Astanas sterkeste kort, ikke Fuglsang. Aru kommer til å være med å kjempe om en pallplass. De har to ryttere der, og det kan være en fordel i kamp mot de andre lagene. Er man to med i toppen, har de andre lagene mer å forholde seg til, sier Kaggestad, som samtidig mener Aru mener det lille ekstra.

– Jeg tviler på at Aru har det som skal til for å gå helt til topps. Han klarer nok ikke å gå løs i fjellene og riste av seg Porte og Quintana.

Jakob Fuglsang (t..v) og Fabio Aru under Critérium du Dauphiné.
Jakob Fuglsang (t..v) og Fabio Aru under Critérium du Dauphiné. Foto: Philippe Lopez

5. Ion Izagirre (28) - Bahrain-Merida
Plassering i 2016: 47

Ion Izagirre drar til Tour de France som kaptein for Bahrain-Merida etter å ha syklet for Movistar og Nairo Quintana de siste årene.

Mens resten av favorittene tok turen til Critérium du Dauphiné valgte Izagirre å kjøre Sveits rundt, der han endte på sjetteplass i sammendraget. 28-åringen vant den 20. etappen i fjorårets Tour og må regnes som en outsider i årets utgave.

– Jeg lurer litt på Izagirre. Han er god til å klatre og kjøre tempo. Han er kanskje best av dem som er nevnt på tempo. Jeg ser på ham som en "dark horse". Bahrain-laget er kanskje ikke så sterkt som de andre lagene, men han er en sterk rytter, sier Kaggestad.

Ion Izagirre.
Ion Izagirre. Foto: Fabrice Coffrini

6. Alberto Contador (34) - Trek-Segafredo
Plassering i 2016: Brøt rittet

Alderen begynner å innhente den tidligere Tour de France-vinneren, som måtte bryte fjorårets ritt på den niende etappen. Cirtérium du Dauphiné ble heller ingen suksess med en beskjeden ellevteplass For Contador.

Selv har "El Pistolero" uttalt at han kun brukte rittet til å finpusse formen og forberede seg til Tour de France. Det står i kontrast til ritt tidligere i sesongen der han blant annet endte opp med andreplass i Andalucia rundt, Baskerland rundt, Paris-Nice og Katalunia rundt.

Kaggestad er skeptisk til om Contador har det som skal til i år.

– Han har sagt selv at han bevisst ikke har vært i toppform i rittene frem til nå, men det tror jeg ikke noe på. Jeg tror ikke han klarer å kjempe om pallen. Han mangler den siste lille spurten for å kunne kjempe i toppen, sier Kaggestad.

Alberto Contador.
Alberto Contador. Foto: Philippe Lopez

7. Romain Bardet (26) - Ag2R La Mondiale
Plassering i 2016: 2

Frankrikes håp heter Romain Bardet, og forventningene er fremdeles høye til 26-åringen etter fjorårets andreplass i Tour de France. Men med et tøffere felt og flere kandidater til pallen blir det vanskeligere for Ag2r-kapteinen å gjenskape suksessen. Sjetteplassen sammenlagt i Cirtérium du Dauphiné er det beste Bardet har gjort denne sesongen. Paris-Nice endte med skandale da han ble kastet ut av rittet for å ha holdt seg fast i en bil for lenge.

Bardet er lagets ubestridte leder i Tour de France og får med seg solide hjelperyttere i blant andre Alexis Vuillermoz og Mathias Frank.

– Det er tøffere i toppen i år enn i fjor. Bardet er en god rytter, men får ofte en off-dag etter en tøff etappe. Han har et bra lag rundt seg, men mangler en rytter som Mikael Cherel, sier Kaggestad.

Romain Bardet på pallen med Chris Froome og Nairo Quintana i Tour de France i 2016.
Romain Bardet på pallen med Chris Froome og Nairo Quintana i Tour de France i 2016. Foto: Stephane Mantey

8. Louis Meintjes (25) - UAE Team Emirates
Plassering i 2016: 8

Den meget spennende sørafrikanske rytteren Louis Meintjes viste igjen sitt potensial da han hang med de beste på veien mot en åttendeplass i Critérium du Dauphiné.

Meintjes imponerte i fjorårets Tour de France da han endte på andreplass i ungdomskonkurransen og åttendeplass sammenlagt etter en solid siste uke av rittet. Evnen til å få ut det beste når det drar seg til, blir avgjørende for Vegard Stake Laengens lagkamerat, mener Kaggestad.

– Han kom som en kule den siste uken. Han er ikke god på tempo, men det er ikke så mange tempokilometer i årets utgave. Han har vist en voldsom evne til å komme sterkt siste uken, så Meintjes kommer til å henge med de aller beste, sier Kaggestad.

Øvrige ryttere å regne med: Dan Martin (Quick Step), Esteban Chaves og Simon Yates (Orica-Scott), Alejandro Valverde (Movistar), Rafal Majka (BORA-Hansgrohe), Rigoberto Uran og Andrew Talansky (Cannondale-Drapac), Jakob Fuglsang (Astana), George Bennett (LottoNL-Jumbo), Thibaut Pinot (FDJ)

Louis Meintjes.
Louis Meintjes. Foto: Mujahid Safodien