– Det er en skummel vei å gå

Onsdagens kaos i Confederations Cup får TV 2-kommentator til å reagere, men tidligere toppdommer er fortsatt positiv til systemet.

Det var helt på tampen av Confederations Cup-oppgjøret mellom New Zealand og Mexico at det omdiskuterte videodømmingssystemet igjen ble testet ut.

– Jeg var skeptisk på forhånd, men var redd for at det bare var mine gammeldagse og konservative holdninger og at jeg ikke hadde noen gode argumenter. Nå er jeg langt mer skeptisk etter å ha sett det i aksjon, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad etter onsdagens kaos.

Fem svært forvirrende minutter
I overtidsminuttene oppsto det regelrett håndgemeng etter en duell, og etter noen forvirrende og kaotiske minutter, valgte dommeren å ta i bruk Video Assistant Referee-systemet (VAR).

Det kunne se ut som dommeren egentlig ikke hadde tenkt til å ta i bruk teknologien, men at han fikk beskjed på øret om å gjøre det.

Se de merkelige scenene i videovinduet øverst i saken

Den gambiske hoveddommeren fikk selv tid til å studere bildene på en skjerm, og kommuniserte flittig med teamet utenfor stadion. Etter å ha studert bildene valgte dommeren å dele ut ett gult kort, før han så ut til å sette i gang kampen igjen, men like etter frisparket ble tatt, blåste han igjen i fløyten og delte ut to nye kort.

Etter nesten fem minutter med stopp i spillet, der verken spillere, dommere eller tilskuere så ut til å skjønne noe som helst av hva som foregikk, kunne spillet endelig fortsette.

– For tidlig å konkludere
Den tidligere toppdommeren Tom Henning Øvrebø mener at man må gi VAR-systemet mer tid.

– I onsdagens situasjon virket det som det var veldig mye forvirring og usikkerhet. Men det er for tidlig å avskrive VAR-systemet av den grunn. Det var nok vanskelig både for dommeren og han som satt og så på videoskjermen. Man må huske at det fortsatt er et forholdsvis nytt system, så vi må gi det en ordentlig sjanse. Det er for tidlig å konkludere. Jeg tror mye vil gå seg til etter hvert, sier Øvrebø til TV 2, som legger til at han er meget positiv til videodømming:

– Det er så mye som står på spill, og på sikt vil dette føre til at man kan kvalitetssikre avgjørelsene. Jeg tror jo egentlig at alle aktørene har lyst til at så mange som mulig av avgjørelsene skal være riktige. Det vil også kunne ha en forebyggende effekt på spillerne. Mange unoter kan fort bli luket bort når spillerne vet at ting kan gjennomgås på video, sier den tidligere FIFA-dommeren.

Skjebnekampen kunne endt annerledes
Tom Henning Øvrebø fikk aldri muligheten til å teste videodømming som aktiv dommer. Det skulle han gjerne ønske at han fikk.

– Ja, det hadde vært artig. Samtidig syntes jeg det var artig at man måtte ta avgjørelser på direkten og stå for de. Det momentet blir jo litt annerledes her. Den kampen jeg huskes best for, Chelsea mot Barcelona, ville kanskje ha fått et annet utfall. Det er klart at hvis jeg hadde fått sett noen av de situasjonene på video, så kunne ting ha endt veldig annerledes, sier Øvrebø.

– Det blir gjort feil også etter innføringen
Kasper Wikestad trekker også frem utvisningen av Raphaël Varane i privatlandskampen mellom Frankrike og England tidligere denne måneden, som et argument mot bruk av videodømming.

– Noe av grunnen til det er at det blir gjort feil også etter innføringen av VAR. Et godt eksempel er fra kampen mellom Frankrike og England der Varane får rødt kort. Da satt man i VAR-bussen og tok en skjønnsbasert avgjørelse. Det kan ikke være hensikten. Avgjørelsene skal være objektive, sier TV 2-kommentatoren.

Øvrebø mener at det blir umulig kun å bruke videodømming på hundre prosent objektive avgjørelser.

– Det vil alltid bli skjønnsbaserte avgjørelser når det kommer til fotballdømming, og det vil fortsatt oppstå situasjoner som flere vil oppfatte som feil. Men med videodømming vil man øke sjansene for riktige avgjørelser. Det vil fortsatt bli debatt rundt avgjørelser, sier Øvrebø.

– Det er en skummel vei å gå
En annen ting Wikestad frykter, er at den impulsive gledesfølelsen kan forsvinne fra sporten.

– Det beste med fotballen, og det som gjør at vi elsker den så høyt, er øyeblikksgleden og - skuffelsen. Etter innføringen av VAR har man måttet vente i ett til to minutter før man kan juble eller være skuffet etter tvilsomme situasjoner. Da endrer man fotballens egenart. Vi er i ferd med å endre grunnfølelsen i fotballen, og det er en skummel vei å gå, før han legger til:

– Man endrer også fotballens kompleksitet. Jeg har sett tendenser til at linjedommere lar være å vinke i sitasjoner der det er tvil fordi man vet at VAR ordner opp. Da får vi et helt annet spill, sier kommentatoren.

– Mållinjeteknologi er kanskje det beste som har skjedd fotballen
Kommentatoren mener også at systemet kan føre til at dommerne blir latere.

– Når man får situasjoner som i kampen mellom Mexico og New Zealand. Det blir sånn at dommerne blir late og ikke orker å notere ned navn sammen med dommertemaet når sånne situasjoner oppstår. Det virket som det var greien i går. Da er det bare å gi opp. Da får man heller ha hele gjengen i bussen. Så vidt jeg har skjønt skal ikke dette brukes til å dele ut gule kort. Det viser komikken i hele opplegget.

Men til tross for videodømmingskepsisen, er det fortsatt visse endringer Wikestad omfavner.

– Mållinjeteknologi er kanskje det beste som har skjedd fotballen siden tilbakespillsregelen. To fantastiske endringer. Med VAR tar man bort mye av idéen med fotballen, mener Wikestad.