Fullstendig kaos etter videodømming

Videodømming-teknologien ble satt på prøve i oppgjøret mellom Mexico og New Zealand onsdag kveld.

Mexico var på vei mot et katastrofalt tap mot New Zealand i FIFAs kontinentcup, men vendte til 2-1-seier etter to flotte raid av venstrekanten Javier Aquino.

Det var imidlertid de stygge scenene på overtid, og det påfølgende dommerarbeidet, som kapret overskriftene.

Lagene barket sammen etter en duell. Det oppsto regelrett håndgemeng, og etter en langvarig pause med videogjennomgang, delte dommeren ut tre gule kort i kaoset.

Den gambiske hoveddommeren fikk selv tid til å studere bildene på en skjerm, og kommuniserte flittig med teamet utenfor stadion.

– Det som foregikk i sluttminuttene av Mexico-New Zealand illustrerer hvorfor videodømming er en forferdelig idé. Tragikomisk, skriver en Twitter-bruker.

Se den absurde situasjonen i videovinduet øverst!

– Merkelig opplegg. Og dette burde dommerne ha klart veldig fint uten VAR (Video assistant referee). Dessuten kort som en del av aktørene slipper unna, skriver TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Dommer Bakary Gassama fra Gambia fikk ingen enkel oppgave etter at de to lagene barket sammen i onsdagens Prøve-VM-oppgjør.
Dommer Bakary Gassama fra Gambia fikk ingen enkel oppgave etter at de to lagene barket sammen i onsdagens Prøve-VM-oppgjør. Foto: KAI PFAFFENBACH

Rystet Mexico
Landslagssjef Juan Carlos Osorio gjorde en rekke endringer og stilte et tilnærmet B-lag mot New Zealand. Mexicanerne gjorde ingen god første omgang, og New Zealand ledet fortjent ved pause.

Chris Woods ledermål i det 42. minutt kom etter hårreisende dårlig forsvarsspill. En tversoverpasning i egen sone havnet i beina på New Zealands Clayton Lewis. Hans stikker kom til Wood via en motspiller, og alene med keeper scoret spissen sikkert.

Kvelden truet med å bli til en av de mørkeste i Mexicos landslagshistorie. Rett før pause var Wood gjennom igjen, men fikk ikke kontroll.

Det fikk han da han ble spilt gjennom av Lewis i det 53. minutt, men da reddet Mexicos keeper Alfredo Talavera laget sitt.

Svar på tiltale
Mexicos spillere fikk sannsynligvis en real skjennepreken i pausen, og innsatsen var en helt annen etter sidebytte. I det 55. minutt tok Aquino affære. Han slo en frekk tunnel ute ved sidelinja og satte fart. Ved 16-meteren skar han inn og slapp ballen til Marco Fabián, som gjorde en piruett og slapp videre til Raúl Jiménez. Midtspissen gjorde også en piruett før han plasserte ballen i krysset.

Aquino sto bak også da Oribe Peralta ble matchvinner i det 71. minutt. Med fart og kraft forserte han på kanten, tok seg til dødlinja og slo 45 grader ut i feltet. Fra hjørnet av femmeteren scoret Peralta med et direkteskudd.

Mexico hadde noen eventyrlige sjanser til å øke ledelsen ytterligere, mens New Zealand var nære ved å stjele ett poeng tilbake da Ryan Thomas fem minutter før slutt skjøt i tverrliggeren bak en sjanseløs Talavera.

New Zealands tap gjør at laget er uten sjanse til å gå videre. Mexico leder sin gruppe på bedre målforskjell enn Portugal, men mexicanerne må trolig ha poeng mot vertsnasjon Russland i siste runde for å gå til semifinale.

(TV 2 / NTB).