Norge klare for EM: – Nå jakter vi kun på gullet

Håndballgutta vant kampen som måtte vinnes og sikret seg EM-plass.

Norge - Litauen 30-20

Norges håndballherrer måtte vinne over Litauen i Oslo Spektrum for å være sikret EM-billetten til neste års mesterskap i Kroatia. Til tross for tap i motsatt oppgjør, ble det aldri spennende mot Litauen.

Norge ledet 15-10 til pause. I andre omgang fortsatte Norge å spille ut gjestene og vant til slutt 30-20. Dermed sikret Norge EM-billetten med andreplass i gruppen. Frankrike ble gruppevinner.

Norges største stjerne, Sander Sagosen, sikter høyt i EM i Kroatia.

– Vi er et semifinalelag om alt klaffer. Nå jakter vi kun på gullet. Vi har tatt sølv, og jeg tror ikke det var like gøy som det gullet var, sier Sagosen til TV 2.

Trives med forventninger
Landslagskaptein Bjarte Myrhol var ikke like offensiv etter kampen, men han liker å ha forventninger på seg og lagkameratene.

– Jeg tenker at det er fantastisk godt å ha forventninger på oss. Det trives jeg veldig godt med. Vi er et veldig godt håndballag og skal være der å kjempe hvert år, men nåløyet er trangt, men vi skal kjempe om det, sier Myrhol.

Myrhol var fornøyd med kampen som sikret EM-billetten.

– Det var deilig. Det var godt å gjøre det kontrollert gjennom godt spill, sier han til TV 2.

– Var bortetapet mot Litauen en vekker?

– Det tapet viste hvor dårlig vi kan være når vi ikke er hundre prosent på, men så våknet vi i januar og siden vi har vært på, sier Myrhol.

Landslagssjef Chritian Berge mente Norges overgangsspill sikret seier.

– Kampen er ikke så annerledes i forhold til den første i duellspillet, men vi er bare bedre i dag. Vi står bedre bakover og Torbjørn (Bergerud) står en ordentlig god kamp og vi får kontret, sier landslagssjef Christian Berge til TV 2.

Unøyaktig start
EM-billett lå også i potten for Litauen. Etter en unøyaktig og trøblete start (1-3 og 3-4), overtok Norge fullstendig. Torbjørn Bergerud reddet en rekke skudd, og fremover kom uttellingen.

Norge var det beste laget i Spektrum og tok med seg en femmålsledelse til pause med 15-10. Litauen kom opp på 12-15 like etter pause. Det ga gjestene et lite håp, men det tok ikke mange minuttene før det var borte

Norge vant til slutt 30-20 og er dermed klare for EM i Kroatia neste år. Norge tok andreplassen bak Frankrike.

– Kroatia er et håndballand. Jeg regner med at det blir et veldig flott EM til neste år også, sier kaptein Bjarte Myrhol til TV Norge.

Mulig seeding
Mesterskapet arrangeres i Kroatia fra 15. til 31. januar 2018. Kroatia kan så påvirke noe. Dette skjer ved at kroatene får mulighet til å plassere et lag i hver av de tre andre puljene og gi dem en fordel som seedet.

Kanskje velger Kroatia norsk for å styre unna et nytt møte tidlig i turneringen. Kroatene tapte VM-semifinalen mot Norge.

Norges gruppespill kommer til å foregå i Porec, samme sted som under 2009-VM. Trekningen skjer fredag, og VM-sølvet gir ingen form for seeding i EM.

Lørdag ble det også klart at Russland ikke spiller EM. For første gang siden innføringen av mesterskapet i 1994 må russerne bli hjemme.