Den organiserte fotballen oppstod en gang på midten av 1800-tallet på de britiske øyer.

I 1886 ble IFAB (International Football Association Board) opprettet for å avgjøre reglene. Det var de nasjonale forbundene i Wales, Nord-Irland, Skottland og England som stod bak IFAB, ifølge Expressen.

Etter at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ble stiftet i 1904 har de fulgt reglene som IFAB har bestemt, skriver The Times.

– En stille revolusjon
Alle nasjonale fotballforbund har rett til å komme med sine forslag og innspill om endringer til IFAB, som samles for å vurdere mulige regelendringer to ganger per år.

Nå har organisasjonen sluppet et nytt dokument med en rekke radikale og revolusjonerende forslag til endringer i fotballreglene.

IFABs direktør, David Ellery, er klar over at forslagene til endringer i fotballsporten er drastiske.

– Det er et radikalt dokument. Du kan si det er en stille revolusjon for å gjøre fotballen bedre, sier Ellery til The Times, og fortsetter:

– Mitt utgangspunkt var å se på reglene og vurdere hvorfor de ble brukt. Og om de ikke var gode nok så kunne det være bra for sporten å endre dem, fortsetter han.

Vil ta tid å teste ut og innføre
Forslagene til de nye fotballreglene, som du kan lese nederst i denne artikkelen, vil nok neppe tre i kraft før om flere år.

IFAB testet ut videodømming i U20-VM som England nylig vant, og selv om reglene fikk gode tilbakemeldinger, vil det ta tid før de implementeres i internasjonal fotball permanent.

– Det kommer til å drøye i minst ni måneder før noen av forslagene implementeres. IFAB må først avgjøre om å teste noen av forslagene til nye regler ved vår neste årlige møte, poengterer Ellery.

Her er noen av forslagene til de drastiske endringene som kommer frem i dokumentet lekket til The Times:

  • Spillere kan slå frispark til seg selv
  • Innspark kan ikke forlate straffeområdet
  • Frispark kan slås mens ballen ruller
  • Det skal dømmes scoring om en spiller blir dømt for hands på mållinjen
  • Dommeren får kun blåse av en kamp om ballen er ute av spill (dødball)
  • Straffespark til motstanderlaget om keeperen tar opp ballen med hendene ved tilbakespill fra spiller på eget lag
  • Etter et misset straffespark blir det dømt utspill fra keeper, uansett om keeperen redder eller ballen går utenfor
  • Dommeren stopper klokken hver gang ballen er ute av spill (effektiv tid som i ishockey) og kamptiden reduseres fra 90 til 60 minutter