U21-skandale: Norge mister trolig tre poeng

Kristoffer Ajer var ikke spilleberettiget til kampen mot Kosovo grunnet to gule kort i forrige G19-landskamp. U21-landslaget blir trolig fratatt tre poeng.

I EM-kvalifiseringskampen for G19 mot Spania 27. mars, ble Kristoffer Ajer tildelt to gule kort og dermed utvist. Regelen er at du må sone første kamp på samme nivå eller på nivået over.

Ajer har ikke spilt landskamp i etterkant og skulle følgelig ikke ha spilt EM-kvalifiseringskampen mot Kosovo mandag. U21-landslaget vil sannsynligvis bli fratatt poengene for Kosovo-seieren, skriver Fotballforbundet (NFF) i en pressemelding onsdag.

Unggutten skal ha spurt lagledelsen om det røde kortet ville ha noen innvirkning på spill for U21-landslaget. Svaret var nei, sier Jesper Mathisen, som har snakket med Ajer om hendelsen.

– Da han ble utvist for G19, spurte han om det hadde noe å si for U21-kampen. Han skjønte at han hadde sjanser for å komme med i troppen. Han fikk så beskjed om at det ikke var noen fare, sier TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen.

Til TV 2 sier Alf Hansen, direktør i sportsavdelingen i NFF, at Ajers versjon var ny før TV 2s omtale, men at Ajer ble feilinformert.

– Med såpass mange i sving burde det være mulig å ha kontroll. Det er kjedelig når det går utover laget som vant og fikk en pangstart på kvaliken. Det er en ganske, ganske stygg blemme. Det er helt uforståelig, sier Jesper Mathisen.

UEFA opplyser til TV 2 Sporten at en disiplinærsak mot Norges Fotballforbund er opprettet. De vil avgjøre hvilke konsekvenser saken får på et møte 20. juli.

– Må gå videre
U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud, sier glippen er utilgivelig.

– Det er utilgivelig at vi mister en seier på grunn av en administrativ glipp. Det skal ikke skje. Men det har skjedd, så får vi gå videre, sier Smerud til TV 2 Sporten.

– Det er beklagelig om han (Ajer) har spurt og fått beskjed om det ikke ville ha noe å si. Det viser at det har skjedd en glipp i våre rutiner. At det da får en sportslig konsekvens, er bare enda mer tragisk, sier Smerud, som påpeker at ansvaret for karantener og kort ligger hos administrasjonen.

Han fikk beskjeden tirsdag. Det var UEFA selv som opplyste NFF om saken.

– Er det sinne og raseri som bobler over da?

– Slik er ikke jeg, men det er klart man blir lei seg. Man merker at dette er noe som betyr mye. Det er et prosjekt som akkurat har startet. Det eneste man kan gjøre er å forholde seg konstruktivt. Jeg er opptatt av at man lærer av feilene man gjør.

SPILTE ULOVLIG: Kristoffer Ajer var ikke spilleberettiget da Norge møtte Kosovo mandag. 19-åringen scoret Norges 2-0-mål.
SPILTE ULOVLIG: Kristoffer Ajer var ikke spilleberettiget da Norge møtte Kosovo mandag. 19-åringen scoret Norges 2-0-mål.

– Hvordan er det når glede over en sterk 5-0-seier blir snudd til 0-3-tap og fortvilelse?

– Det er absurd. Jeg var veldig glad etter seieren. Vi hadde fått en fin start. Og så får jeg plutselig beskjed om at vi sannsynligvis taper 0-3. Det kjennes jo fryktelig surt ut.

– Hva tenkte du i det øyeblikk du mottok beskjeden?

– Jeg forsto ikke hva som skjedde, og begynte å lure på om det var skjult kamera. Jeg kunne ikke tro det. Men det var jo riktig. Ganske kjapt så må man bli konstruktive, for det er ikke så mye man får gjort med det.

– Gjør dette deg paranoid - at du føler du må sjekke det selv i fremtiden, selv om det ikke er ditt ansvar?

– Jeg liker å stole på folk. Jeg stoler på at de som jobber med dette gjør så godt de kan. Slik er det, ting kan gå feil. Det har med mennesker å gjør.

– Hva gjør det med din tillit til NFF og systemet?

– Tilliten er der, men det er klart at vi må gå gjennom og sørge for at vi lærer av slike feil, sier Smerud til TV 2.

Kristoffer Ajer selv tenkte aldri tanken på at han skulle ha sonet i kampen mot Kosovo, skriver NFF i sin pressemelding.

– Når jeg blir tatt ut til en tropp, så forventer jeg at jeg er spilleberettiget til kampen. Jeg antok at utvisningen mot Spania skulle sones på G19-nivå siden jeg var tatt ut. Dette er utrolig surt, spesielt når vi gjorde en så god kamp mot Kosovo. Men det er ikke noe å gjøre med dette nå. Det eneste svaret vi kan gi er å plukke trepoengere i kampene som kommer, sier hovedpersonen selv, ifølge NFF.

Beklager
Alf Hansen, direktør i sportsavdelingen i NFF, legger seg flat.

– Jeg skal love at det ikke skal skje en slik glipp igjen, sier han til pressen.

– Er det den største tabben du har opplevd i NFF?

– Definitivt. Jeg har ikke opplevd noen tabber som har fått så store konsekvenser, sier Hansen.

De kommer til å se på rutinene, forsikrer direktøren.

– Vi er svært lei oss for det som har skjedd. En slik administrativ glipp skal ikke forekomme. Dette er en alvorlig svikt i våre rutiner. Vi vil finne ut hvordan dette kunne skje og ikke minst gjøre nødvendige endringer for å hindre at dette kan skje igjen. Vi beklager på det sterkeste overfor U21-gutta som leverte på banen og sørget for det som burde vært en pangåpning på EM-kvaliken, sier Hansen i pressemeldingen.

– Det er mitt ansvar som leder av sportsavdelingen å påse at rutinene er gode nok. Det har de åpenbart ikke vært. I dette tilfellet ble G19-kvaliken avsluttet der Ajer fikk to gule, mens U21-kampen mot Kosovo var starten på en ny kvalik. Det er i denne overgangen kommunikasjonssvikten har skjedd. Våre rutiner burde fanget opp at Ajer ikke var spilleklar. Det skjedde ikke. I en profesjonell organisasjon skal ikke slike glipper forekomme. Nå vil vi foreta en grundig gjennomgang internt, sier Hansen.

– Svekker mulighetene
Kristoffer Ajer gjorde en god figur fra sin midtstopperposisjon da U21-landslaget var i lekehumør i mandagens kamp. Celtic-spilleren sørget for 2-0-ledelse da han headet inn Martin Ødegaards hjørnespark midtveis i den første omgangen. Oppgjøret endte 5-0 til Norge. Kampen var Ajers debut for U21-laget.

– Kosovo var et lag man måtte slå for å få med seg viktige poeng på veien mot å bli beste toer, siden Tyskland mest sannsynlig vinner gruppen. Det er langt fra sikkert at Kosovo kommer sist i gruppen. Det svekker naturligvis Norges muligheter om de mister disse poengene, sier Jesper Mathisen om EM-kvalifiseringen.

– Dersom Kosovo ikke havner sist, har det svekket sjansene våre ganske kraftig, vedgår landslagssjef Leif Gunnar Smerud.

U21-mesterskapet går av stabelen i Italia i 2019. Kosovo-kampen var den første på veien dit.