Ronaldo saksøkes for mistanke om skatteunndragelse

Spanske myndigheter mener Cristiano Ronaldo har unnlatt å betale 14,7 millioner euro i skatt.

Cristiano Ronaldo er i trøbbel. Spanske skattemyndigheter mener ifølge El Mundo at Ronaldo skal ha unnlatt å betale 14,7 millioner euro (140 millioner kroner) i skatt i perioden mellom 2011 og 2014.

AFP får også bekreftet fra offisielt hold at påtalemyndigheten har levert inn søksmål der det hevdes at Real Madrid-spilleren har drevet med skattesvik.

Ronaldo skal i 2010 har satt opp en forretningsstruktur med mål om å gjemme bort inntektene fra egne sponsoravtaler.

TV 2 har tidligere skrevet at spanske skattemyndigheter vurderte om man skulle opprette sak mot den portugisiske 32-åringen. Anklagen er knyttet til manglende betaling av skatt ifm. personlige sponsoravtaler.

De første anklagene mot stjernespilleren dukket opp i forbindelse med «Football Leaks» avsløringen i desember i fjor. Ronaldos agentbyrå uttalte da at han har oppfylt sine skattemessige forpliktelser, og at dokumentasjonen var oversendt skattemyndighetene i Spania.

– Dette bekrefter at skattemyndighetene har kjennskap til alle Cristiano Ronaldos verdier og inntekter. Han har tilfredsstilt sine skatteplikter siden starten av sin profesjonelle karriere, het det i en uttalelse fra byrået Gestifute.

De nevnte dokumentene viste at Ronaldo hadde verdier tilsvarende 1,8 milliarder kroner utenfor Spanias grenser.

Pengene skal ha bli plassert på Jomfruøyene, men Ronaldo har hele tiden spilt med åpne kort og i 2014 betalte han 55 millioner kroner i skatt. Etterforskerne er imidlertid uenige om Ronaldo skulle ha fylt ut ekstra skattemeldinger fra de foregående årene og ikke betalt alt i en omgang.

Noen av etterforskerne mener at Ronaldo betalte for mye i skatt for 2009 og 2010 ved å betale alt i 2014. De samme etterforskerne mener at det er formildende at Ronaldo ikke har prøvd å skjule noe informasjon fra skattemyndighetene og at superstjernen derfor ikke bør straffeforfølges

Et aspekt som også ble undersøkt var om midlene det er snakk om er riktig klassifisert. Ronaldo har ført om pengene som inntekt fra personlige sponsoravtaler, mens noen av etterforskerne mener de burde blitt ført opp som godtgjørelser – noe som genererer høyere skatt.