NY STORHETSTID: Milan ruster opp for neste sesong. Det kan få supertalentet Gianluigi Donnarumma (t.v.) til å bli i klubben. Her sammen med Manuel Locatelli (midten) og Mattia De Sciglio.
NY STORHETSTID: Milan ruster opp for neste sesong. Det kan få supertalentet Gianluigi Donnarumma (t.v.) til å bli i klubben. Her sammen med Manuel Locatelli (midten) og Mattia De Sciglio. Foto: Antonio Calanni

Skeptisk til AC Milans milliard-kjøpefest

AC Milan bygger et lag for en ny storhetstid, men TV 2s Simen Stamsø Møller er skeptisk.

André Silva ble bekreftet som Milan-spiller mandag ettermiddag. Den portugisiske 21-åringen kommer fra Porto og koster Milan nærmere 400 millioner kroner. Han føyer seg i rekken av andre profilerte signeringer Milan har gjort i sommer.

Også Mateo Musacchio fra Villarreal og Ricardo Rodríguez fra Wolfsburg er klare for Milano-klubben. Franck Kessié kommer på en toårig låneavtale fra Atalanta med en plikt til å kjøpe spilleren på permanent basis sommeren 2019.

Totalt vil de fire overgangene koste Milan én milliard kroner, og flere spillere ryktes å være på vei inn.

– Det er galskap. Det er liten tvil om det. Har det vært en klubb i italiensk fotball som har trengt å komme ut av uføret, så er det Milan, som er en av de største klubbene i verden, sier TV 2s fotballkommentator Simen Stamsø Møller.

De siste rapportene vil også ha det til at supertalentet Gianluigi Donnarumma, som har vært koblet til Juventus og Manchester United, nærmer seg en ny langtidskontrakt med San Siro-klubben.

– Penger med stor risiko
Den kinesiske forretningsmannen Li Yonghong overtok eierskapet i AC Milan i april. Da hadde kontroversielle Silvio Berlusconi eid klubben i 31 år.

– Han figurerer ikke på topplister over rikeste klubblederne i fotballen eller blant de hundre rikeste menneskene i Kina, så det er ikke helt fri flyt. Det skjønner man når det er tatt opp et lån på tre milliarder kroner i hedgefond. Den renten der er ikke så hyggelig. Det er mange grunner til å tro at de pengene Milan nå bruker, brukes med stor risiko, sier Stamsø Møller.

– Det er veldig interessant å se at de kan signere store spillere igjen, men det er så mange spørsmål at dette enten går rett til himmels eller rett til helvete. Jeg føler det er én av to. Personlig ønsker jeg at italiensk fotball skal nærme seg økonomien til engelsk fotball. Da kan Milan tiltrekke seg stjernespillere igjen, for Milan er et lag jeg savner i toppen av Europa, fortsetter han.

Ambivalent supporterleder

President i Milans norske supporterklubb, Per Asbjørn Solberg, sier at den økonomiske situasjonen gjør at man sitter med «en viss ambivalens».

– For øyeblikket er deler av oppkjøpet finansiert gjennom et lån hos en amerikansk tredjepart, men med en mer liberal beskatning av investeringer i Kina ser det ut til at den opprinnelige investorgruppen skal på plass. Det er jo en trygghet å vite hvor pengene kommer fra, og hvor mye som er tilgjengelig, men man har sett en rekke eksempler på mislykkede oppkjøp og frykter selvsagt at det skal ramme ens egen klubb, sier Solberg til TV 2.

– Det har vært grusomt å se Milan
Milan har ikke spilt i Mesterligaen de tre siste sesongene, der klubben har en tiende-, sjuende- og sjetteplass som sine tabellplasseringer i Serie A.

– Det har vært helt grusomt å følge Milan de siste sesongene. Ikke bare har de gjort det dårlig resultatmessing, men det har vært så grått å se Milan spille, mener Simen Stamsø Møller, som får støtte av Milans supporterleder.

– Etter flere tunge år som supporter er det godt å se at det endelig skjer noe. Berlusconis æra var over, og et eierskifte var en nødvendighet. Håpet om at vi kan få på plass et lag som er konkurransedyktig, ikke bare i toppen av italiensk fotball, men også ute i Europa er tent igjen, sier Solberg.

Juventus har vært suverene i Serie A de siste sesongene.

– Serie A får fire Mesterliga-plasser fra og med neste sesong. Juventus trenger reelle utfordrere. Roma er ganske nære og Napoli er morsomme å se på, så nå må vi håpe at Inter og Milan kan reise seg. De har hentet spillere som ville vært gode signeringer for gode Premier League-lag. Jeg håper bare ikke det brukes penger man ikke har, sier Stamsø Møller.

Supporterleder Per Asbjørn Solberg er fornøyd med hva Milan har foretatt seg på overgangsmarkedet så langt denne sommmeren.

– Totalt sett svært godt fornøyd med signeringene så langt, både med hensyn til kjøpesummer, kontraktslengde på spillerne og lønn. Spørsmålet er om man klarer å komme ut med en balansert tropp innen sesongsoppkjøringen starter, men så langt må den nye sportslige ledelsen få anerkjennelse for å ha gjort en strålende jobb, sier Solberg.