TAPTE SISTE KAMP I NORGE FØR EM: Becky Sauerbrunn og USA ble for sterke for Ada Hegerberg og resten av Norge søndag. 
TAPTE SISTE KAMP I NORGE FØR EM: Becky Sauerbrunn og USA ble for sterke for Ada Hegerberg og resten av Norge søndag.  Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Sliten Hegerberg: – Det har vært ganske tøft

Norges største fotballstjerner gleder seg til å lade batteriene forut for EM-start.
Slik skal de prikke formen.

EM starter 16. juli. Se oversikt over alle kampene her!

Norge-USA 0-1

En drøy måned gjenstår før Norges fotballkvinner EM-åpner mot vertsnasjonen Nederland i Utrecht 16. juli.

Søndagens 0-1-tap mot USA i Sandefjord var den nest siste for laget før mesterskapet, og den siste før troppen tas ut.

Blant stjernene som er sikre i troppen er Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen, som begge ser fram til en liten pause etter en lang og hektisk sesong.

– Det blir veldig bra å få en pause, sa Hegerberg til TV 2 Sporten etter søndagens kamp i Sandefjord.

De siste ukene er det blitt seriemesterskap, sykdom, prisdryss, Mesterliga-triumf og enorme mengder oppmerksomhet for Norges største fotballstjerne i øyeblikket.

– Det har vært ganske tøft i etterkant. Da jeg fikk landet igjen kjente jeg at jeg fikk influensaen litt tilbake og at det egentlig bare handlet om å bli frisk til denne kampen her, for det var en viktig kamp både for oss og for meg. Det ble jeg, og nå er det bare å ta det helt ned.

Se scoringen som senket Norge

– Hvordan skal du lade batteriene slik at du er helt klar til EM-start om en drøy måned?

– Det blir fort å ta det helt ned. Først en ukes ferie og lite fotball. Bare ta en pause, rett og slett. Så blir det to uker med egentrening. Formen kjenner jeg at ligger der. Det handler egentlig bare om å finpusse noen detaljer. Litt fysisk trening blir det selvfølgelig også, men det blir ikke noe revolusjonerende. Det handler egentlig bare om å prikke formen, sa Hegerberg.

Graham Hansen imponerte: – Kjente det på slutten
Angrepmakker Graham Hansen kommer også fra en lang sesong i tyske Wolfsburg, men imponerte mot amerikanerne søndag. Det meste av det som ble skapt offensivt fra de norske jentene var ballkunstneren involvert i, men det rakk altså ikke helt til scoring for verken henne eller lagvenninnene.

– Jeg kjente det på slutten i dag at jeg har en lang sesong i beina, men det er ikke noen unnskyldning for at man ikke klarer å ta de siste stegene. Det er surt, og det gjør at man er lysten på å jobbe videre inn mot EM. Forhåpentligvis får jeg nå en uke fri, og så er det egentlig bare å trene seg opp og få noen gode økter før vi samles igjen 5. juli, sa Graham Hansen til TV 2.

Landslagssjef Martin Sjögren var også imponert over Graham Hansen, og bekreftet at det nå handler om å få 22-åringen så nære toppformen som mulig når det virkelig gjelder.

– Vi er veldig sterkre framover. Caroline begynner å nærme seg 100 prosent kampform, selv om hun har hatt en sesong som spesielt på slutten har vært belastende og med mange kamper. Nå får hun litt ferie og mulighet til å samle overskudd, og så er det oppkjøring før pre camp. Vi skal sørge for at hun er så nære 100 som hun kan være før EM, og da har vi et enormt ess i henne. Det ser vi i dag, for det er rundt henne vi skaper de fleste sjansene i dag, sa Sjögren til TV 2.

Nesten 4000 tilskuere trodde Graham Hansen ble skadet på ny
Publikumsspilleren Caroline Graham Hansen var også selv fornøyd, spesielt med de fremmøtte på Komplett Arena i Sandefjord. Nesten 4000 tilskuere så fotballjentenes siste kamp på norsk jord før sommerens mesterskap i Nederland.

– Det er veldig, veldig gøy. Det bærer oss frem. Det er slike kulisser man har lyst til å spille fotball i, og forhåpentligvis kan vi fortsette å prestere godt slik at vi kan ha slike kulisser og enda bedre hver gang vi spiller landskamper fremover, sa Graham Hansen.

Kun ved ett tilfelle var det stille på tribunen, og det var da teknikeren som har slitt med så mange skader ble liggende nede etter en takling i 2. omgang. Heldigvis var det dog kun snakk om en smell etter motspillerens knotter.

– Jeg hadde først blitt tråkket på to ganger, og da jeg slo innlegget var hun for sen og traff meg igjen akkurat samme stedet. Da ble det følgefeil på samme fot, så det gjorde vondt, men det går over. Det var bare en slagskade. Det går helt fint, sa Graham Hansen.

Nå blir det altså ferie, før hun trolig skal trene med et Toppserie-lag frem til landslaget samles igjen i juli.

– Det er så mange som har sesong, men det kan fort bli Stabæk, sa Graham Hansen etter søndagens kamp.

Haavis første under nytt landslagsregime
Den tredje i angrepsrekken til Norge var Emilie Haavi, som var tilbake i landslagsdrakten etter en skadeplaget vårsesong. Etter overgangen til Boston i USA har hun både hatt ankelbrudd og kjevebrudd, og antallet fotballkamper det siste halvåret kan telles på en hånd.

– Dette var veldig gøy. Det er egentlig kjempelenge siden sist, så jeg hadde litt nerver. Det er første gang jeg spiller under Martin og hans stil, så det var godt å komme i gang. Jeg synes egentlig vi gjør en ganske god kamp også, så det var kjedelig å tape, sa Haavi til TV 2.

FIKK IKKE HULL PÅ USA-BYLLEN: Ada Hegerberg og lagvenninnene måtte gå målløse av banen i Sandefjord  søndag
FIKK IKKE HULL PÅ USA-BYLLEN: Ada Hegerberg og lagvenninnene måtte gå målløse av banen i Sandefjord søndag Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Foreløpig er det Kristine Minde, som også spilte under landslagssjef Sjögren i svenske Linköping, som har bekledd den ene kantrollen i det krevende systemet de norske jentene nå drilles i. Haavi innrømmer at rollen krever mye av dem som skal inneha den.

– Jeg har veldig respekt for henne, som har spilt den i 90 minutter. Det var mye løping. Det var to stive legger som ble byttet ut etter hvert, lo hun.

Nå skal lynvingen tilbake til Boston og spille seg i EM-form med fire kamper før landslagsspillerne samles igjen.

– Jeg må bare holde meg skadefri og jobbe der borte, og så håper jeg at jeg stiller enda bedre rustet når EM sparkes i gang.

– Det viktigste blir å unngå skader?

– Det er det som er målet nå, sa Haavi.

Norges siste treningskamp før EM spilles mot Frankrike i Sedan 11. juli. Deretter går det slag i slag, med start mot vertsnasjonen Nederland 16. juli.